Norden
7.11.2021 09:09 ・ Uppdaterad: 7.11.2021 12:22
Svensk socialdemokrati med ny framtidstro och en ny partiledare
Så blev det då klart när en enig socialdemokratisk kongress i Göteborg den 4 november valde finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare efter Stefan Löfven. Med henne får de svenska socialdemokraterna får sin andra kvinnliga partiledare på över 130 år, och strax sin första kvinnliga statsminister någonsin. Sanna Marin och Mette Frederiksen får nu snart sällskap av Sveriges Magdalena Andersson som socialdemokratiska kvinnliga statsministrar i Norden. Med det valet skriver socialdemokraterna historia. Och visst märktes det direkt på hennes första pressträff efter ledarvalet var klart. Rak, tydlig och engagerad – och det så till den grad att de politiska journalisterna på pressträffen verkade tappa andan. Deras tydliga frågor fick och kommer att få ännu tydligare och tuffare svar. Partivännerna behöver inte vara nervösa fram över heller när hon tar till orda.
Och det behövs, ty det har för många också känts lite svårt att vara socialdemokrat under flera år. Men mycket tyder på att det har vänt nu för även dem som känt tveksamhet. Under nya S-partiledaren Magdalena Anderssons välformulerade och agitatoriska linjetal den 5 november göt hon liv och lust igen i partiet hos många. Också utanför kongresshallen i Göteborg. Nog kändes hennes tal som något av socialdemokratins återkomst till sina rötter igen. Uppgörelse i Anderssons tal med nyliberalism och marknadssamhälle, en stark framtidstro på att demokratin och politiken är partiets gemensamma lösning på samhällsutmaningarna nu.
– Motvinden för S har mojnat, slog Magdalena Andersson fast under sitt installationstal på partikongressen.
– Vinden blåser för oss socialdemokrater nu, sade hon.
Andersson lyfter här fram att systerpartierna i Tyskland och Norge nått valframgångar ”i de globala krisernas tid”. Det är socialdemokratin som är jämlikhetens praktik. Och i det sammanhanget lyfte hon fram den klassiska S-ledare Hjalmar Branting och hans ambition att med socialdemokraterna med sitt samhällsbygge ska ge alla möjligheten kunna förverkliga ”sina bästa stämningars längtan”. Och särskilt nu när den nyliberala eran är över och nu även Norge fått en av Jonas Gahr Støre s-ledd regering och snart även Tyskland har en socialdemokratisk regeringschef med Olaf Scholz som ny förbundskansler .
– För den som tycker finanskrisen är för abstrakt och klimatfrågan för avlägsen, så blev pandemin det slutliga beviset på att högerns lösningar inte klarar dagens problem.
Hon pekade ut brottsligheten som en av sina prioriterade politikområden och säger att hon inte ”tvekar en sekund att skärpa straffen”. Hon säger också att hon vill skärpa kraven för ekonomiska bidrag för att minska segregationen.
– Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan, sade Andersson i sitt linjetal.
– Våldet är ett gift som hotar hela vårt samhälles gemenskap. Det undergräver tilliten människor emellan och det urholkar framtidstron, sade Magdalena Andersson. Just det här låg sedan väl i linje med vad den socialdemokratiska partikongressen lite senare konfirmerade när den behandlade avsnitten om kriminalpolitiken och migrationen. Där fick partiledningen ett starkt mandat på båda områdena. Fortsätt på den inslagna vägen med i kriminalpolitiken fortsatt fokus på gängkriminaliteten och mäns våld mot kvinnor. Och i migrationspolitiken fick man också kongressens stöd för den nya asyllagstiftningen, men också starka krav på att reformera reglerna när det gäller arbetskraftsinvandring för att stoppa fusk, fiffel och människoexploatering.
Och som Magdalena Andersson konstaterade i sitt linjetal har moderaten Ulf Kristerssons högerprojekt bara hårdare straff som lösning på gängen. Men deras ökade klyftor är totalt kontraproduktiva för att stoppa brottsligheten. Den här raka och tuffa retoriken från Andersson innebär också att högern i Sverige har skäl inför kommande riksdagsval 2022 att vara räddare än vad de hittills visat utåt för sin nya motståndare Magdalena Andersson. Och omvänt inger det hopp och nytt självförtroende för socialdemokraterna i valrörelsen 2022.
Vården, skolan och det gröna folkhemmet
Partiets nya ordförande vill att vården, skolan och omsorgen ska demokratiseras och att Sverige ska vara en förebild för klimatomställningen i hela världen.
– Och vi ska stoppa vinstjakten i välfärden (drar ner applåder). Det gäller särskilt inom skolan men även inom vården ska marknadsinslagen hållas inom stramare tyglar.
Och hon inskärpte det hon tidigare har sagt – att hon vill vända på varenda sten för att bryta segregationen och, som hon uttryckte det, ”röka ut” våldet.
Magdalena Andersson gjorde kampen mot segregationen och gängvåldet till huvudnummer i sitt linjetal på fredagen, och utlovade kraftfulla åtgärder.
– En otillräcklig politik har lett till segregation och den har i sin tur lagt grunden för mycket av det våld som plågar Sverige, säger hon.
Ett av de första förslagen gäller skärpta krav för bidragstagare.
– Alla arbetsföra som får ekonomiskt bistånd ska också möta en tydlig förväntan. Du ska lära dig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan.
De konkreta detaljerna kring allt detta återstår att reda ut. Rimligen i en ökad samverkan mellan stat och kommunerna. Men det handlar om att införa så kallad arbetsplikt som innebär att personer med långvarigt försörjningsstöd ska utföra samhällsnyttiga uppgifter, som till exempel strandstädning etc. Kommunerna ska åläggas att erbjuda sådana arbetsuppgifter.
– Vårt gröna folkhem ska inte vara ett fuskbygga. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Vi ska investera många miljarder, hundra miljarder i gröna klimatinvesteringar under nästa mandatperiod.
Socialdemokraterna vill, sade Andersson, utöka de gröna kreditgarantierna med 100 miljarder nästa mandatperiod. Garantierna ska vara till industriföretag som vill göra dyra klimatsatsningar.
– Jag vill inte vänta på att bygga upp en helt ny grön investeringsbank, sade hon.
Enligt Andersson är kärnkraften för dyr, och det tar för lång tid att bygga ut den.
– Vi ser nu upptakten på en grön industriell revolution i Sverige. Koldioxidfri stålproduktion. Batterifabriker. Eldrivna tunga lastbilar. Tiotusentals nya arbetstillfällen, sade Magdalena Andersson i sitt linjetal.
Lite senare, apropå detta, tog S-kongressen togs ett beslut att strategiskt viktig infrastruktur med stor klimatnytta ska kunna lånefinansieras samt att en översyn av det finanspolitiska ramverket ska tidigareläggas. För att klara 1,5-gradersmålet har kongressen också fattat beslut om att kraftigt öka investeringstakten från och med nu och det kommande decenniet.
Beslut som detta och andra, liksom Anderssons linjetal, är uttryck för en svensk socialdemokrati som vill gå på offensiven och nu fått ökat självförtroende – sakpolitiskt och ideologiskt.
Men visst hade det varit ännu lite bättre – trots att Magdalena Andersson i sitt linjetal flera gånger hyllade byggnadsarbetare, målare etc – om kongressen vågat ta beslut om att avskaffa den för arbetare i ”LO-yrken” så impopulära och för dem ekonomiskt kostsamma karensdagen i sjukförsäkringen. Nu blev det bara ett löfte om att utredning
Noteras ska också att strax avgående statsministern Stefan Löfven – mer frimodig och lättad – i sitt avskedstal som s-partiordförande ändå visade upp lite av samma visioner på nytt som när han tillträdde år 2012. Och nu tar hans egen finansminister över stafettpinnen med förhoppning om ett gott, eller snarare lite bättre än förväntat, valresultat för socialdemokraterna i valet 2022. Rätt skött och undvikande av ”onödiga misstag” av Magdalena Andersson och partiledningen i S har utsikterna också ökat för att så ska kunna ske.
Till ny partisekreterare har S valt Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin, ett gott val som stärker det fackligt-politiska samsarbetet. Han blir en utmärkt parhäst ihop med Magdalena Andersson i Socialdemokraternas ledning inför valet.
Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare med erfarenhet från bl a riksdag och regeringskansli m m
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.