Nyheter
4.10.2021 08:40 ・ Uppdaterad: 4.10.2021 08:40
Svenska nu & Pohjola-Nordens Ungdomsförbund presenterar Äventyret Nordjobb
Hanaholmens Svenska nu-nätverk erbjuder virtuella besök av tidigare nordjobbare till finskspråkiga skolor. Programmet heter Äventyret Nordjobb och det har utvecklats i samarbete med Pohjola-Nordens Ungdomsförbund. Våren 2022 kan det även bli aktuellt med fysiska besök i skolorna.
”Efter en grundlig rekryteringsprocess valde vi fyra tidigare nordjobbare med finska som modersmål med i projektet och utarbetade ett koncept som passar svenskundervisningen. Under lektionen får eleverna höra någon av dessa fyra ungdomar berätta närmare om sitt Nordjobbäventyr på svenska. Eleverna behöver förebilder som visar den konkreta nytta som svenskkunskaper kan ge”, konstaterar Svenska nu-nätverkets projektchef Mikael Hiltunen.
”Äventyret Nordjobb är en välkommen satsning för att göra Nordjobb känt bland finskspråkiga elever på andra stadiet. I helheten ingår också att eleverna själva får öva på att söka Nordjobb och vi hoppas att detta genererar många nya fina ansökningar”, säger generalsekreteraren för Pohjola-Nordens Ungdomsförbund Lena Höglund.
Presentation av nordjobbarna som besöker skolorna
Emma Kalliomäki är 22 år gammal och hemma från Åbo. Numera bor och jobbar hon i Stockholm. Hon har varit nordjobbare i Stockholm tre somrar i rad (2017–2019) och jobbade då inom hemtjänsten.
Pihla Koskelo är en 22 år gammal receptionist från Uleåborg som pluggar till inträdesprovet i medicin. Hon har spenderat tre säsonger som nordjobbare på ett hotell i Geiranger i Norge.
Henriikka Mankonen är 22 år och hemma från S:t Karins. Hon studerar medicin vid Åbo universitet. Sommaren 2019 jobbade hon som vårdbiträde inom hemtjänsten i Danderyd i Sverige.
Siiri Seppä är en 24 årig helsingforsare, som flyttade till Norge år 2018 för att studera veterinärmedicin. Hon bor i Ås, en liten studentstad strax utanför Oslo. Hon började sitt äventyr i Norden som nordjobbare på en fiskfabrik på Grönland år 2016.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.