Kultur

Tony skalar av

Foto: Fredrik Åkerberg
En del av Tony Sjömans konstverk i Göteborg.

När reportern träffar Tony Sjöman i slutet av maj kämpar han mot klockan för att hinna färdigställa ett muralkonstverk inför Göteborgs 400-årsjubileum. Han växte upp i staden, men bor sedan 13 år i New York, där han har slagit igenom som konstnär. Om några dagar drar han vidare till Hanaholmen, där han håller premiärutställning i föräldrarnas hemland Finland. Men vägen hit är lång. Vi tar det från början.

ABL

 

 

Tony Sjöman växte upp i göteborgsförorten Bergsjön med finska föräldrar. Varvsindustrin skapade arbetstillfällen och Tonys pappa arbetade som svetsare på Arendalsvarvet. Tony gick en finskspråkig klass i Bergsjöskolan, något som han är mycket tacksam för nu.

 

– När jag kommer till Finland så känner jag att jag hanterar språket, om än inte perfekt. Jag tror mottagandet blir bättre när man kan språket. Det skulle vara mycket svårare att lära sig finska i vuxen ålder, säger Tony Sjöman.

 

Graffitin och Rubin415 träffades

 

1984 var Tony Sjöman 9 år och såg ett TV-program på en av Sveriges televisions två statliga kanaler. Programmet hette Style Wars och handlade om graffiti i New York.

 

– Jag kommer ihåg att det började 21.30 så jag fick inte se det samma kväll, först senare. Men dagen efter såg jag en bild i GT på en av målningarna. Då blev jag såld.

 

Det började med att han målade av andra graffitis. Han hade en stark vilja och önskan om att sätta färg på betongen. Och betong fanns det gott om där han växte upp.

 

– Min drivkraft var att jag ville synas, det tror jag att alla barn vill på olika sätt, säger Tony.

 

Han fortsatte att måla runt om i Göteborg och tog sitt taggnamn Rubin415. 415 är postnumret för Bergsjön. 

 

– När jag blev äldre umgicks jag med mina finska kompisar i Bergsjön. Vi satt hemma och lyssnade på Metallica och drack öl och de var inte alltid så mobila. När jag höll på med graffiti så var jag ute om nätterna runt om i hela staden och träffade likasinnade. Det var kärleken till graffiti som konstform som förenade oss, säger Tony Sjöman.

 

1991 träffade han Sanna, sin flickvän och blivande fru, som precis som han själv, var uppvuxen i ett finskt arbetarhem i en Göteborgsförort, Angered. Ett tiotal år senare upplevde de båda att barndomskvarteren hade blivit alltmer otrygga miljöer att vistas i. Sanna lyckades få ett hyreskontrakt i stadsdelen Lunden och 1998 besökte de även New York för första gången.

 

– Vi blev båda förälskade i staden och ville återvända, säger Tony Sjöman.

 

Flytten till New York sätter fart på graffitikarriären

 

2008 börjar det klia i målarfingrarna igen efter ett tioårigt uppehåll och efter ett par års pendlande mellan New York och Göteborg, fick de ettårigt visum i USA 2010 och bestämde sig för att ta ett sabbatsår i New York, men stannade för gott.

 

– Vi fick lägga alla våra sparpengar, sex månadshyror, i deposition eftersom vi inte hade några inkomster i landet. Lägenheten var helt tom och vi fick köpa sak för sak. En av de första sakerna jag köpte var en kastrull, säger Tony Sjöman.

 

I New York upplevde han hur graffitiscenen är mycket mer öppen och synligare än i Sverige.

 

– Jag började gå på graffitievents i the Bronx och snart målade jag tillsammans med ett puertoricanskt graffiticrew. I en storstad som New York vet man aldrig vem man möter.

 

Uppenbarligen måste Tony Sjöman ha träffat på rätt människor och köpare för 2013 är en milstolpe i hans artistiska bana. Det är då han började leva på och av sin konst. Han fick beställningsjobb från stora företag och målade stora husfasader och interiörer i New York. Han experimenterade också med konsten, målade tavlor och gjorde betongskulpturer.

 

Tony börjar skala av

 

I New York valde han bort musiken, som han sysslat med länge i Sverige, bland annat som bandmedlem i bandet Kingston Air Force.

 

– Jag tänkte att jag kunde ändå inte bli en ny Jimi Hendrix så jag lade ner musiken. Konsten är 100 procent jag. Kranarna öppnades och jag började skapa alltmer. Jag tänker fortfarande i musikaliska termer när jag målar, mycket handlar om rytm i mina målningar, säger Tony Sjöman.

 

I New York hittade han sin stil. Han dämpade sin konstnärliga färgpalett och började använda sig av dova färger i svart, grått och blått. Ibland med kopparfärg.

 

– Kopparfärgen är en hyllning till min pappa och hans bakgrund som svetsare. På dagarna svetsade han på varvet, men på kvällarna gjorde han lampor i koppar. Han var också konstnärligt lagd, men fick aldrig möjligheten att utvecklas.

 

När sonen River föddes för fem år sedan slutade Tony Sjöman att festa för att satsa all sin energi på familjelivet och sin konst. Ett tiotal år tidigare, när han gifte sig med Sanna i New York, hade Tony tagit tillbaka sin fars efternamn, Sjöman, och kanske tog han ett steg närmare sig själv.

 

Göteborgs 400-årsjubileum och drömmen om Finland

 

Tillbaka till mötet i maj i Göteborg. Det regnar givetvis och blåser kallt. Tony Sjöman är här för att måla en vägg som vetter mot stadsbiblioteket. Han muttrar över att liften inte fungerar riktigt som den ska.

 

– Korgen lutar för mycket. Som en säkerhetsfunktion ska det egentligen bara kunna gå att åka neråt med liften.

 

Han arbetar från tidig morgon till kväll och de sista dagarna sätter han en timer för att bli klar med vissa delar i tid. 

 

Dagen före avresan till Finland är konstverket helt färdigställt. I de dova färgerna syns Bergsjöns betong och bitvis brutala arkitektur, men också himmel, hopp och hav. Och en ring i kopparfärg, en hyllning till den döde fadern.

 

– Detta är min andra målning som jag signerar med “Tony Sjöman”, min fars efternamn. Nu är jag mer mig själv i min konst.

 

Han är nöjd med resultatet och ser fram emot att ställa ut sina tavlor på Hanaholmen i Finland.

 

– Det har länge varit en dröm att få ställa ut i Finland. Förr kände jag mig som finne i Sverige och svenne i Finland. Nu känner jag mig finsk när jag är i Finland.

 

Daniel Gahnertz

 

Faktaruta

 

Namn: Tony Sjöman
Född: 1975, Göteborg
Yrke: Konstnär
Bor: Manhattan, New York
Familj: Hustrun Sanna och 5-åriga sonen River
Aktuell: Med soloutställningen Dome Dossier på Hanaholmens Galleri i
Esbo (tom. 31.8.2021) samt en muralturne i Finland med permanenta
muraler på Åbo konserthus och Raatin stadion i Uleåborg.
Konstkuriosa: Har målat hundratals muraler i New York, bland annat
Googles huvudkontor i New York, samt beställningsjobb för bland andra
Facebook, Starbucks mfl. Fick som första konstnär uppdraget att designa
ett kreditkort till American Express (2019).

 

Tony Sjöman vid muralmålningen i Göteborg. (Foto: Daniel Gahnertz)

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE