Norden

Kim Berg: Det är viktigt att satsa på nordiska lösningar i post-corona

Jukka-Pekka Flander
Enligt riksdagsledamot Kim Berg finns det många gränshinder i Norden som vi behöver ta tag i.

Idag firas Nordens dag till minne av att Helsingforsavtalet undertecknades den 23 mars 1962. Enligt riksdagsledamot Kim Berg (SDP) är tilltron till det nordiska samarbetet starkt i Finland. Sedan är det givetvis så att krisen, som visserligen inte på något sätt är över, har visat behovet av ett ökat nordiskt samarbete som är relevant också i kriser.

ABL

 

 

– Många finländare värdesätter Norden. I min egen hemregion har vi ett gott samarbete med Västerbotten i Sverige. Exempelvis är nya passagerarfärjan Aurora Botnia ett resultat av att vilja att knyta kontakter, berättar riksdagsledamot Kim Berg bosatt i Vasa.

 

Kim Berg deltog själv nyligen i ett rundabordssamtal gällande samarbetet i Norden anordnat av Socialdemokraterna i Nordiska rådet. I mötet deltog samarbetsministrar Anna Hallberg (Sverige) och Flemming Møller (Danmark).

 

– Jag lyfte fram att vi måste bli bättre på att i framtiden samarbeta mera kring hanteringen av pandemier och andra allvarliga kriser. Ett exempel på detta är Hanaholmen-initiativet som handlar om att öka den gemensamma civila krishanteringsförmågan i Finland och Sverige. Förslaget innefattar hanteringen av t.ex. globala pandemier, klimatrelaterade kriser och cyberhot, förklarar Berg.

 

Det måste bli ännu enklare att jobba, studera och bedriva handel i hela Norden”

 

Berg anser också att det finns många gränshinder kvar bland de nordiska länderna som vi behöver ta tag i.

 

– Det måste bli ännu enklare att jobba, studera och bedriva handel i hela Norden. Därtill eftersträva ett bekymmerslöst samarbete mellan de nordiska ländernas pensionssystem och skattesystem, menar Berg.

 

Därtill tror han att satsningar på kulturutbyte är viktigt i post-corona. I SDP:s arbetsgrupp för nordiskt samarbete har man tagit fram förslag till kommande kommunala beslutsfattare om att satsa på vänortssamarbetet då pandemin är över.

 

– Fler nordiska elev- och lärarutbyten, fler nordiska evenemang och idrottsarrangemang, skulle vara viktiga åtgärder för att öka intresset för Norden och samtidigt öka färdigheterna i de skandinaviska språken, anser Berg.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE