Norden
23.3.2021 16:40 ・ Uppdaterad: 23.3.2021 16:40
Kim Berg: Det är viktigt att satsa på nordiska lösningar i post-corona
Idag firas Nordens dag till minne av att Helsingforsavtalet undertecknades den 23 mars 1962. Enligt riksdagsledamot Kim Berg (SDP) är tilltron till det nordiska samarbetet starkt i Finland. Sedan är det givetvis så att krisen, som visserligen inte på något sätt är över, har visat behovet av ett ökat nordiskt samarbete som är relevant också i kriser.
– Många finländare värdesätter Norden. I min egen hemregion har vi ett gott samarbete med Västerbotten i Sverige. Exempelvis är nya passagerarfärjan Aurora Botnia ett resultat av att vilja att knyta kontakter, berättar riksdagsledamot Kim Berg bosatt i Vasa.
Kim Berg deltog själv nyligen i ett rundabordssamtal gällande samarbetet i Norden anordnat av Socialdemokraterna i Nordiska rådet. I mötet deltog samarbetsministrar Anna Hallberg (Sverige) och Flemming Møller (Danmark).
– Jag lyfte fram att vi måste bli bättre på att i framtiden samarbeta mera kring hanteringen av pandemier och andra allvarliga kriser. Ett exempel på detta är Hanaholmen-initiativet som handlar om att öka den gemensamma civila krishanteringsförmågan i Finland och Sverige. Förslaget innefattar hanteringen av t.ex. globala pandemier, klimatrelaterade kriser och cyberhot, förklarar Berg.
Det måste bli ännu enklare att jobba, studera och bedriva handel i hela Norden”
Berg anser också att det finns många gränshinder kvar bland de nordiska länderna som vi behöver ta tag i.
– Det måste bli ännu enklare att jobba, studera och bedriva handel i hela Norden. Därtill eftersträva ett bekymmerslöst samarbete mellan de nordiska ländernas pensionssystem och skattesystem, menar Berg.
Därtill tror han att satsningar på kulturutbyte är viktigt i post-corona. I SDP:s arbetsgrupp för nordiskt samarbete har man tagit fram förslag till kommande kommunala beslutsfattare om att satsa på vänortssamarbetet då pandemin är över.
– Fler nordiska elev- och lärarutbyten, fler nordiska evenemang och idrottsarrangemang, skulle vara viktiga åtgärder för att öka intresset för Norden och samtidigt öka färdigheterna i de skandinaviska språken, anser Berg.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Norden
Proggispodden
Opinion