Työmarkkinat
21.8.2024 10:39 ・ Päivitetty: 21.8.2024 10:39
”Taas näemme, miten huonosti hallinnon arvo tunnetaan” – etujärjestölta tiukka kuitti opetusministerille
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) massiiviset irtisanomiset uhkaavat potilas- ja asiakasturvallisuutta. Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut Yka huomauttaa, että hallintokaan ei työskentele turhaan, vaan on osa toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa.
Husin yt-neuvottelujen tavoitteena on 50 miljoonan euron vuosittaiset säästöt. Neuvottelujen piirissä on noin 28 000 henkilöä ja ne voivat johtaa enintään noin 990 henkilötyövuoden vähennykseen.
Opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz kommentoi irtisanomisia hiljattain toivomalla, että yt-toimet eivät vaikuttaisi hoivan tasoon, vaan keskittyisivät hallintoon.
Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen yhtyy Adlercreutzin huoleen potilas- ja asiakasturvallisuudesta, mutta tyrmää käsityksen turhasta hallinnosta.
– Taas näemme, miten huonosti hallinnon arvo tunnetaan. Hallinnosta leikkaaminen vaikuttaa aina väistämättä myös hoivan tasoon. Ajatus siitä, että olisi automaattisesti löysää hallintoa, josta on varaa leikata, on virheellinen, hän toteaa tiedotteessa.
TOIVIAINEN korostaa, että Ykassa ymmärretään myös soten tehostamiseen liittyvät toiveet.
– Ikävä nähdä toistuvasti löysiä heittoja hallinnosta leikkaamisesta vain, koska se vaikuttaa helpolta säästökohteelta. Harva tuntuu tietävän mitä hallinto itseasiassa pitää sisällään – erilaiset asiatuntijat esimerkiksi hankinnan, IT:n ja henkilöstöhallinnon tehtävissä pitävät huolta siitä, että hoiva voi toteutua.
Lisää aiheesta
Toimiva hallinto on edellytys hoitotyön sujuvuudelle, Toiviainen painottaa.
– Jo nyt hyvinvointialueiden henkilöstövaje näkyy kuormittumisena ja työajan ulkopuolella tehtävänä työnä nimenomaan hallinnossa.
SAMOIN kuin hoitotyössä, myös hyvinvointialueiden hallinnoissa ja asiakastyössä kärsitään kovasta resurssivajeesta.
Yhteiskunta-alan korkeakoulutettujen maaliskuussa 2024 toteuttamasta kyselystä selvisi, että korvauksetonta työtä työtehtävistä suoriutuakseen on viimeisen vuoden aikana tehnyt vähintään viikoittain joka viides kunnissa, kuntayhtymissä ja hyvinvointialueilla työskentelevistä ykalaisista.
– Jäsenemme arvioivat, että lakisääteisten hallinnon tehtävien hoitamiseksi on jo nyt liian vähän resursseja. Ei tarvitse olla kovin nokkela ymmärtääkseen, että tilanne ei yt-menettelyiden myötä ainakaan mene parempaan suuntaan, Toiviainen kommentoi.
Husissa työskentelee ykalaisia hallinnon, sosiaalityön ja terveydenhuollon asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Kotimaa
19.8.2024 09:28
Nyt se on varmaa – HUS käynnistää koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut
Työmarkkinat
16.8.2024 11:13
Juko HUS:n yt-pommista: ”Laajat irtisanomiset eivät voi olla vaikuttamatta hoitotyöhön”
Työmarkkinat
15.8.2024 11:45
Hoitoalan työntekijäjärjestöt tyrmistyivät HUS:n jättileikkauksista: ”Mittaamatonta tuhoa”