Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Pääkirjoitukset

Taivas ei pudonnutkaan niskaan, mutta joku joutuu syömään sanansa hallitusta muodostettaessa tai muuten Ruotsissa ovat edessä uudet vaalit

Pääkirjoitukset

Demokraatti null

SDP:n pää-äänenkannattaja

Viime sunnuntain Ruotsin valtiopäivävaalit olivat jännitysnäytelmä vailla vertaa. Ovensuukyselyt povasivat ruotsidemokraateille jopa toiseksi suurimman puolueen paikkaa, mutta vaaliyön edetessä superjytky suli ”vain” merkittäväksi vaalivoitoksi.

Demokraatti

Demokraatti

Koko Pohjois-Eurooppa huokasi lähes yhdestä suusta – Ruotsi säilyy sivistysvaltiona, jonka inhimillinen ote muualta tulevia kohtaan säilyy vakaana.

Todennäköisin vaihtoehto Ruotsin uudeksi hallitukseksi rakentuu kuitenkin punavihreän blogin ympärille.

Ruotsin tulevaisuuden suunta riippuu tosin ennätysvaikeiksi povatuista hallitusneuvotteluista. Kun punavihreä blokki ja porvariallianssi saivat lähes identtisen paikkamäärän, jää ruotsidemokraateille hallitusnäytelmän jokerin rooli. Vaaliyönä ruotsidemokaattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson kosiskelikin maltillisen kokoomuksen puheenjohtajaa Ulf Kristerssonia yhteiseen polkkaan.

Vaikka porvariallianssi on toistuvasti kieltäytynyt yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa, on pinnan alla poikkeuksellista liikehdintää. Ruotsin sosialidemokraattien kansanedustaja Pyry Niemi kertoi Demokraatille (6.9.), että yllättävän yhteistyön salaisuutena voi olla Nato-kysymys.

Ruotsidemokraatit kuten myös Ruotsin sosialidemokraatit vastustavat Nato-jäsenyyttä, kun taas porvariallianssin pääpuolueet kannattavat sitä. Tämä vaalitulos mahdollistaa sen, että maltillisen kokoomuksen Ulf Kristersson tarjoaa ruotsidemokraateille sopimusta, jossa moderaatit suostuvat maahanmuuttopolitikan kiristämiseen, jos ruotsidemokraatit puolestaan pyörtävät Nato-kantansa, Tälläisella sopimuksella olisi arvatenkin valtavan suuri vaikutus myös Suomeen. Ensi kevään eduskuntavaaleista voisikin yllättäen tulla Nato-vaalit.

Todennäköisin vaihtoehto Ruotsin uudeksi hallitukseksi rakentuu kuitenkin punavihreän blogin ympärille. Sosialidemokraatit jatkaisivat pääministeripuolueena ja vasemmisto kasvattaisi hyvän vaalituloksensa ansiosta vaikutusvaltaansa hallitusyhteistyössä. Punavihreä blokki ei kuitenkaan voi tässä tilanteessa jatkaa vähemmistöhallituksena. Sen vuoksi keskustan ja liberaalien kanssa tehtävä yhteistyö on hallitusneuvottelujen kiperin asia.

Lisää aiheesta

Murtuuko perinteinen blokkipolitiikka Ruotsissa? Ennen vaaleja keskusta ja liberaalit kieltäytyivät jyrkästi blokkien ylittävästä politiikasta. Joka tapauksessa joku joutuu syömään sanansa hallitusta muodostettaessa tai muuten Ruotsissa ovat edessä uudet vaalit.

Pääministeri Stefan Löfven voi olla tyytyväinen demareiden vaalitulokseen. Vaikka takapakkia tuli noin kolme prosenttiyksikköä, ykköspuolueen paikka yli 28 prosentin kannatuksella on mainio tulos päähallituspuolueelle. Varsinkin, kun pahimmillaan gallupit lupasivat vain hieman päälle 20 prosentin lukemia. Ruotsin demarit tekivät hyvän vaalituloksen kovalla kenttätyöllä. Puolue otti yhteyttä 1,6 miljoonaan äänestäjään henkilökohtaisesti. Tämä resepti voisi toimia meillä Suomessakin ensi keväänä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE