Kotimaa
2.3.2020 17:27 ・ Päivitetty: 2.3.2020 17:27
Tältä näytti Viikin normaalikoulussa tänään – myös muita kuin karanteenissa olleita poissa
Viikin normaalikoulussa oli maanantaina poikkeuksellinen oppilaskato. Rehtori Tapio Lahtero kertoi STT:lle maanantaina, että opettajien kertoman mukaan neljän karanteeniin asetetun luokan lisäksi monilla luokilla tavallista useampi oppilas oli jättänyt tulematta kouluun.
Koulun kolme kuutosluokkaa ja yksi nelosluokka asetettiin sunnuntaina karanteeniin oppilaalla ilmenneen koronavirustartunnan vuoksi. Lahteron mukaan jokunen muiden luokkien oppilaiden vanhempi oli sanonut, ettei halunnut lähettää lastaan kouluun. Osassa luokista oli pois useita oppilaita, toisista ei ketään.
– Uskon, että huomenna (tiistaina) tilanne on jo toisenlainen, koska on pystytty vastaamaan moniin mieltä askarruttaneisiin kysymyksiin.
Lahtero kertoo vanhempien kyselleen koululta muun muassa oman lapsen mahdollisesta altistumisesta, viruksen leviämistavoista ja siitä, mitä lähikontaktilla tarkoitetaan. Kysymyksiä tuli erityisesti aamun ja aamupäivän aikana, mutta iltaa kohti yhteydenotot vähenivät.
– Tulkitsen tämän niin, että kysymyksiin on onnistuttu vastaamaan. Ei varmasti kaikkiin, mutta ainakin isoon osaan.
Tieto karanteenista oli saavuttanut kaikki karanteeniluokkien oppilaat. Lahteron mukaan aamulla oppilaita oli koulun alaovilla vastassa heitä tuntevat henkilöt siltä varalta, että tieto ei olisi mennyt perille kotiin. Yksikään karanteeniin asetettu oppilas ei kuitenkaan tullut maanantaina kouluun.
Etäopetuksessa käytetään digivälineitä.
Viikin luokkien ja HJK:n juniorijalkapallojoukkueen sekä opettajien ja valmentajien karanteeneista tiedotettiin sunnuntaina. Koronavirustartunnan saanut poika oli ollut koulussa viime keskiviikkona hyvin lieväoireisena, ja lisäksi hän oli osallistunut illalla jalkapalloharjoituksiin. Yhteensä altistuneita ilmoitettiin olevan noin 130.
Tartunnan poika oli saanut lähipiiriinsä kuuluvalta, Italiassa matkailleelta työikäiseltä naiselta.
Karanteenissa oleville oppilaille järjestetään etäopetusta koko karanteenin ajan. 14 vuorokauden karanteeniaika katsotaan alkaneeksi altistumisesta eli viime viikon keskiviikosta.
Lahtero kertoo, että etäopetus päästiin osin aloittamaan heti maanantaina. Pääasiallisesti opetusta antavat luokkien omat, myös karanteeniin määrätyt opettajat. Opetuksessa hyödynnetään esimerkiksi digitaalisia oppimisalustoja ja itsenäisesti suoritettavia tehtäviä.
Koko koulun sulkeminen oli yksi vaihtoehto.
Päätöksen koululuokkien karanteenista tekivät Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä koulu. Lahteron mukaan esillä oli myös vaihtoehto sulkea koko koulu, mutta tähän ei kuitenkaan päädytty.
– Näissä palavereissa on tarkasteltu (sairastuneen) lähikontakteja ja lainsäädäntöä, joka tähän liittyy. Kaikin mittarein toimenpide on riittävä.
Jo sunnuntaina terveysviranomaiset korostivat, että tartunnan riski on hyvin pieni. Altistuneiden joukkoa ei kuitenkaan voitu rajata pienemmäksi.
– Pohdimme myös sitä, tarvitseeko kaikkia näitä lapsia laittaa karanteeniin. Emme kuitenkaan pystyneet erottelemaan sitä, kuka luokassa on kävellyt kenenkin vierestä ja kuka on istunut kenenkin kanssa välitunnilla, sanoo Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen.
Suomessa todettuja koronavirustapauksia on tähän asti ollut seitsemän.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.