Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

”Tämä on työntekijöille todella kova isku” – ruokapalvelujätti irtisanoo satoja ja lomauttaa tuhansia

Istock

Pohjoismaiden johtava ruokapalveluyritys Compass Group irtisanoo tänä vuonna Suomessa enintään 365 työntekijää.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Lisäksi se osa-aikaistaa enintään 550 ja lomauttaa määräaikaisesti tai toistaiseksi 2 300 työntekijää. Yhtiö kertoi tänään joulukuussa aloitettujen yt-neuvotteluidensa päättymisestä. Niiden piirissä oli noin 2 700 henkeä.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kuvaa tulosta todella kovaksi iskuksi. Hän perää valtavan globaalin yrityksen vastuuta työntekijöistään.

– Tämä on työntekijöille todella kova isku. Se lisää työsuhteiden ja toimeentulon epävarmuutta, Rönni-Sällinen toteaa tiedotteessa.

Compass Group perustelee tilannetta arviollaan, jonka mukaan asiakaskäyttäytyminen on muuttumassa pysyvästi, kun etätyötä ja -opiskelua osittain jatketaan. Yritys haluaa sopeuttaa henkilöstömääränsä kysynnän muutoksiin.

Rönni-Sällinen toivoo yritykseltä malttia, sillä tässä vaiheessa ei tiedetä, mihin maailma menee, kun korona helpottaa.

– Valtavalla globaalisti toimivalla pörssiyhtiöllä on vahvemmat hartiat sietää epävarmuutta kuin työntekijöillä. Vielä olisi voinut jatkaa sopeutumista nykytilanteeseen lomautuksilla ja jättää irtisanomiset ja muut pysyvät ratkaisut odottamaan. Toivon, että kaikkia irtisanomisia ei toteutettaisi, vaan jokaista irtisanomista harkittaisiin viimeiseen saakka.

”Neuvottelujen lopputulos on musertava.”

Nyt päättyneet neuvottelut olivat jo toiset suuret ravintolahenkilöstöä koskevat yt-neuvottelut kahdeksan kuukauden sisällä. Compass Groupin alueellinen pääluottamusmies Timo Tiikkaja kuvaa neuvottelujen lopputulosta musertavaksi.

– Olen todella surullinen. Olisin toivonut, että Compass Group olisi isona yrityksenä kantanut yhteiskuntavastuun huolehtimalla työntekijöistään. Mitä enemmän työntekijöitä osa-aikaistetaan, sitä enemmän he joutuvat hakemaan erilaisia tukia yhteiskunnalta toimeentulonsa tueksi. Se on väistämätöntä.

Rönni-Sällinen toivoo, että yritys seuraisi erittäin tarkasti myös toimiensa vaikutusta työhyvinvointiin.

– Korona-aika on ollut kaikkineen ihmisille raskasta. Irtisanomiset, tuntien vähentämiset ja lomautukset tiivistävät työtahtia. Huoli on myös siitä, miten työntekijät jaksavat.

Maailman suurin catering-yhtiö Compass Group kasvoi Suomen oloissa isoksi, kun se osti reilu puolitoista vuotta sitten Fazer Food Servicen.

”Tämä asettaa yrityksille myös moraalisen vaatimuksen.”

Rönni-Sällinen toteaa, että Compass Groupin ratkaisuilla on vaikutusta myös koko alaan ja siihen, millaisia työsuhteita on tarjolla. Henkilöstöravintolat ovat ravintola-alalla tarjonneet eniten kokopäiväisiä työsuhteita.

– Onko niin jatkossa – siihen alalla Suomen suurimman yrityksen toimilla on suuri vaikutus.

Parasta aikaa on menossa yritysten kustannustuen haku ja seuraavaa hakua valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä.

Rönni-Sällinen pitää erittäin tärkeänä, että tukia maksetaan ja että Suomessa yhteenlaskettujen tukien tukikatto nostettaisiin samalle tasolle muun EU:n kanssa.

– Yrityksiä tuetaan, jotta ne eivät kaatuisi, vaan pystyisivät työllistämään jatkossakin. Onkin todettava, että tämä tietysti asettaa yrityksille myös moraalisen vaatimuksen pitää työntekijöistään kiinni viimeiseen saakka.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Politiikka
23.2.2021
Eduskunnan turvallisuusjohtaja vuosi itse Sipilän tapausta koskevat turvakameranauhat medialle – pääsihteeri Paavola: ”Tämä on häneltä poikkeuksellinen päätös”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE