Politiikka
5.10.2024 18:02 ・ Päivitetty: 5.10.2024 15:20
Tämä yllätti Li Anderssonin Brysselissä – ”Olen ollut aivan hämmentynyt”
Vasemmistoliiton europarlamentaarikko, puolueen puheenjohtaja Li Andersson oli tänään mukana SAK:n Tulevaisuus tänään -tapahtuman paneelissa Helsingissä.
Hän paljasti työelämän tulevaisuutta käsitelleessä keskustelussa, mikä yllätti hänet, kun hän kesällä meni europarlamenttiin Brysseliin voittoisien eurovaalien jälkeen.
– Minun täytyy sanoa, kun minä tupsahdin sinne kesäkuussa täältä Suomesta, jossa olin ollut vuoden katsomassa Orpon hallituksen meininkiä oppositiossa, olen ollut aivan hämmentynyt siitä, kuinka myönteiseen sävyyn kaikissa asiakirjoissa puhutaan työehtosopimuksista ja työehtosopimusneuvotteluista.
Paneelissa myös mukana ollut meppi Eero Heinäluoma (sd.) totesi myönteisen puheen EU-papereissa koskevan myös järjestäytymistä, minkä Andersson allekirjoitti.
– Näköjään Euroopassa ymmärretään suomalaisen työmarkkinamallin etuja paljon paremmin kuin Suomessa tällä hetkellä ainakaan nykyhallituksen toimesta, Andersson sanoi.
ANDERSSON kertoi myös havaitsemastaan uhasta europarlamentin isossa salissa. Se voisi muuttaa viime kauden hyvän kehityksen.
– Ongelma tällä kaudella on se, että jos EPP-ryhmittymä haluaa, niiden ei tarvitse tehdä virallisesti yhteistyötä äärioikeiston kanssa. Mutta jos ne EPP:ssä luottavat siihen, että ne (ääri- tai laitaoikeisto) äänestävät samalla tavalla linjassa, silloin heillä on enemmistö. Silloin hyvät asia myös pysähtyvät sen enemmistön äänillä.
Anderssonin mukaan tällä kaudella kehityksestä on jo joitakin huolestuttavia merkkejä.
– Tämä on varmaan suurin uhkakuva, jos miettii hyvin asioiden eteenpäin saamista työntekijöiden näkökulmasta kuin esimerkiksi ympäristölainsäädännön näkökulmasta, jossa riski on ehkä vielä akuutimpi.
EPP eli Euroopan kansanpuolue kokoaa europarlamentissa oikeistolaisia puolueita.
Eero Heinäluoma nosti noteerattavana asiana tulevan komission komissaarien toimeksiannoista esiin sen, että niissä puhutaan paljon sääntelyn purkamisesta.
Tästä ei kuitenkaan Heinäluoman mukaan puhuttu juurikaan ennen eurovaaleja.
– Tämä on demokratiaongelma. Viimeksi (2019) eurovaalit heijastuivat ihan aidosti siihen, mitä parlamentti ja komissio lähtivät tekemään, Heinäluoma sanoi ja lisäsi esimerkiksi vihreän siirtymän edistymisen tulleen toissa vaaleissa vahvasti kansalaisten antamalla valtakirjalla.
– Mutta nyt minusta näyttää, että on riski, että sääntelyn purku, deregulaatio, saattaa olla uutta komissiota hallitseva juttu. Enkä ole oikein missään maassa nähnyt, että se olisi ollut asia, johon poliitikot olisivat hakeneet valtakirjan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.