Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Tampereen ympäristöinvestoinnit kasvoivat vuonna 2018

Jätevesien puhdistamiseen kiinnitetään Tampereella entistä enemmän huomiota.

Tampereen kaupungin ympäristöinvestoinnit kasvoivat 1,1 miljoonaa euroa vuonna 2018. Kaupunkiorganisaatiossa tehtiin ympäristöinvestointeja noin 10 miljoonalla eurolla. Myös kaupunkikonsernin ympäristöinvestoinnit olivat kasvussa edellisvuoteen verrattuna ja olivat noin 18 miljoonaa euroa. Tiedot käyvät ilmi kaupungin ympäristötilinpäätöksestä, joka laadittiin nyt kahdeksannen kerran.

Ympäristöinvestointien määrä on viisi prosenttia kaupunkiorganisaation kaikista investoinneista. Suurimmat erät liittyivät pilaantuneen maaperän kunnostuksiin, meluaitojen rakentamiseen sekä hulevesiriskien hallintaan.

Merkittäviä investointeja tehtiin myös viemäriverkostoon ja -laitoksiin sekä energiatehokkuuteen tähtääviin lämmitys- ja valaisinjärjestelmiin. Kaupunkikonsernin osalta suurimmat investoinnit kohdistuivat Sulkavuoren jätevedenpuhdistamoon sekä Pirkanmaan Jätehuollon koneisiin, kalustoon ja jätteiden putkikeräysjärjestelmään.

Viemäriverkosto ja jätevesien käsittely maksavat

Ympäristökuluja kaupungilla oli noin 28 miljoonaa euroa, joka on alle kaksi prosenttia kaupungin kaikista toimintakuluista. Suurimmat erät muodostuivat jäteveden käsittelystä, viemäriverkoston investointien poistoista sekä viemärilaitoksen hallinnosta ja huollosta. Lisäksi jätehuollon ja ympäristöperusteisten verojen (polttoaine-, sähkö- ja jätevero) osuus oli merkittävä.

Ympäristökulut nousivat vuoden 2017 tasosta 3,2 miljoonaa euroa. Kaupunkikonsernin ympäristökulut olivat 93 miljoonaa euroa, josta suurimmat erät koostuivat Sähkölaitoksen ympäristöperusteisista veroista ja päästöoikeuksien ostoista sekä Pirkanmaan Jätehuollon kuluista. Konsernin ympäristökulut nousivat edellisvuodesta 14 miljoonaa euroa.

Ei ainoastaan menoaja

Kaupunki sai myös ns. ympäristötuottoja noin 39 miljoonaa euroa vuonna. Summa muodostaa vajaa 9 prosenttia kaupungin kaikista toimintatuotoista. Ympäristötuotto koostuu lähes yksinomaan jätevesi- ja hulevesimaksuista . Ympäristötuotot nousivat edellisvuodesta noin 7 miljoonaa euroa, mikä selittyy pitkälti hulevesimaksujen käyttöönotosta sekä jätevesimaksujen noususta. Koko kaupunkikonsernin ympäristötuotot olivat 56 miljoonaa euroa, josta merkittävin erä oli Pirkanmaan Jätehuollon jätemaksut.

Osaltaan investointien ja kulujen kasvu selittyy tarkentuneesta tiedonkeruusta, mutta myös suuret investoinnit, kuten Sulkavuoren Keskuspuhdistamon rakentaminen sekä Hiedanrannan alueen maaperän kunnostustoimet näkyvät luvuissa.

Tuottojen osalta kasvua selittää hulevesimaksujen käyttöönotto. Rahoitusjohtaja Arto Vuojolaisen mukaan Tampereen kaupunkikonserni käyttää aktiivisesti ns. vihreää ja sosiaalista rahoitusta, jotka on tarkoitettu selkeitä ympäristö- tai sosiaalisia hyötyjä tuottavien investointien rahoittamiseen. Tällaista rahoitusta on käytetty Tampereella jo 270 miljoonan edestä.

Ympäristöön panostaminen jeijastuu kaupunkilaisten vointiin

Investointien arvioinnissa on tärkeää huomioida pitkän aikavälin vaikutukset ja niiden kustannukset sekä uudet liiketoimintamahdollisuudet. Kustannuserä nyt voi olla tuottoa tulevaisuudessa. “Lisäksi ympäristötoimintaan panostaminen heijastaa kaupungin arvoja ja voi olla merkittävä vetovoima- ja imagotekijä”, toteaa ympäristötilinpäätöksestä vastaava suunnittelija Emmi Nieminen.

Ympäristöstä huolehtimisella on merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi kaupunkilaisten hyvinvointiin. Kaupungin tehtävänä on tuottaa asukkailleen terveellinen ja viihtyisä asuin- ja elinympäristö puhtaine luontoineen ja virkistysmahdollisuuksineen.

Niiden lisäksi kaupunkilaiset arvostavat myös käytöstä riippumattomia luontoarvoja, kuten monimuotoisuutta ja lajien elinympäristöjä. Ympäristönsuojelulla voidaan taata, että luonnosta saatavien palveluiden laatu ja niiden vaikutus kaupunkilaisten hyvinvointiin ovat riittävällä tasolla.

Yhtenä Tampereen ympäristötavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Tavoite vaatii muun muassa toimintakulttuurin muutosta, puhtaampiin ja kestävämpiin ratkaisuihin investoimista, tiivistyvää kaupunkirakennetta sekä hiilinieluista huolehtimista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE