Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Tarvitaanko Suomeen media-asiamies?

iStock

Sanna Marinin hallituksen aikana some ja lehtien kommenttipalstat ovat täyttyneet ärtyneistä kommenteista, joissa on katsottu ettei median – erityisesti iltapäivälehtien tuottama – poliittinen journalismi täytä puolueettomuuden vaatimuksia. Myös Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen poliittisen tasapuolisuuden on katsottu horjuvan.

Reijo Liinamaa

Vapaa media on demokratian yksi kivijaloista. Itänaapurissamme ja myös EU:ssa on esimerkkejä siitä, miten vallanpitäjät tätä vapautta rajoittamalla tuhoavat demokratiaa.

Yleisön saatavilla olevan informaation puolueettomuus voi kuitenkin vaarantua myös demokratiassa, jossa mediat toimivat yhteisesti hyväksytyn ja säännellyn markkinatalouden osana, ja jossa journalismi liiketoimintaa.

Tasapuolisen tiedonvälityksen näkökulmasta ongelma on siinä, että mediaa hallitsevan, muuhun talouteen integroituneen omistajiston intresseissä on paitsi saada tuottoa sijoittamalleen pääomalle, myös edistää omia poliittistaloudellisia etujaan palvelevaa tiedonvälitystä.

Käytännössä tämä johtaa liike-elämän etujärjestöjen ja samaa agendaa tukevan poliittisen oikeiston retoriikan myötäsukaiseen esilläpitoon – ja tätä agendaa vastustavien poliittisten toimijoiden tavoitteista ja saavutuksista vaikenemiseen tai niiden esittämiseen kyseenalaisessa valossa.

BRITANNIASSA ON Brexitin jälkeen tehty runsaasti tutkimuksia, joiden mukaan medialla oli tiukassa äänestystuloksessa selkeä väärää tietoa ja ennakkoluuloja kylvänyt rooli.

USA:n viimeisten presidentinvaalien aikana nähtiin maassa valtakunnallisen median selkeä jakautuminen kahteen leiriin ja tilanne kulminoitui lopulta tammikuun 6. päivä kongressitalon valtaukseen, jossa ihmisuhreiltakaan ei vältytty.

Lisää aiheesta

Meillä mediaa valvoo journalistien perustama vapaaehtoisuuteen perustuva itsesääntelyelin Julkisen sanan neuvosto JSN, joka median sisäisenä elimenä käytännössä valvoo itse itseään.

Yhteiskunta tukee tilattavia sanoma-, aikakaus- sekä irtonumeroina myytäviä lehtiä vuosittain 95 m€ alv -huojennuksella.

Tulisiko Suomessa olla läpinäkyvä, parasta käytettävissä olevaa media-asiantuntemusta hyödyntävä oikeusasiamiehen kaltainen media-asiamies, jonka tehtävänä olisi taata kansalaisille totuudenmukaisen ja tasapuolisen tiedon saanti poliittisesta päätöksenteosta ja sen taustoista?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE