Ulkomaat
29.3.2017 16:07 ・ Päivitetty: 29.3.2017 16:07
”Tässä se on, kuusi sivua” – EU:n ja Britannian välillä häämöttää jo riita
EU ja Britannia pääsevät vihdoin eteenpäin peruuttamattomassa. Yhdeksän kuukauden odotus päättyi, kun Britannia jätti Brysselissä eroilmoituksensa ja käynnisti kahden vuoden eroneuvottelut.
Maan EU-suurlähettiläs Tim Barrow luovutti kirjeen keskiviikkona Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, kuten Lissabonin sopimuksen 50. artiklan mukaan kuuluu tehdä.
Samaan aikaan kun Britannian pääministeri Theresa May linjasi Lontoossa jämäkästi neuvottelutavoitteitaan, surivat EU-päättäjät unionin murenemista.
Eroilmoituksen vastaanottanut Tusk kuvasi edessä olevaa vaihetta ”vahinkojen torjunnaksi”. Brexitissä kumpikaan osapuoli ei hänen mukaansa voi voittaa.
Vähäeleinen Tusk lausui vain sen verran kuin oli pakko, eikä vastannut tiedotustilaisuudessa toimittajien kysymyksiin.
– Tässä se on, kuusi sivua, Tusk sanoi ja nosti kirjeen ilmaan.
Paradoksaalisesti brexitistä seuraa hänen mukaansa kuitenkin myös jotakin positiivista, sillä jäljelle jäävien 27 jäsenmaan rivit tiivistyvät.
Lisää aiheesta
EU haluaa hänen mukaansa minimoida brexitin kustannukset EU-kansalaisille, yrityksille ja jäsenmaille.
– Mitä voin lisätä tähän? Kaipaamme teitä jo nyt, Tusk sanoi ennen kuin poistui salista.
Tämä on historiallinen päätös, josta ei ole paluuta.
Viime kesäkuun kansanäänestyksessä Britannia äänesti EU-eron puolesta, mutta vain 51,9 prosentin kannatuksella. Moni onkin toivonut, että britit pyörtäisivät päätöksensä lähteä. Pääministeri May ei jättänyt varaa jossittelulle, kun hän puhui keskiviikkona Britannian parlamentille.
– Tämä on historiallinen hetki, josta ei ole paluuta. Britannia jättää Euroopan unionin, May sinetöi.
Britannia ei hänen mukaansa tavoittele pääsyä EU:n sisämarkkinoille, vaan pyrkii neuvottelemaan mahdollisimman hyvän kauppasopimuksen.
Sisämarkkinoille pääsyn edellytyksenä olisi, että Britannia hyväksyisi tavaroiden, palveluiden, pääoman ja ihmisten vapaan liikkumisen kanaalin yli. Tätä saarivaltio ei ole valmis hyväksymään, sillä kuten brexitin kannattajat kampanjoivat ennen kansanäänestystä, maa haluaa ottaa maahanmuuton nyt omiin käsiinsä.
Neuvottelut eivät ole vielä edes alkaneet, mutta edessä häämöttää jo ensimmäinen riita, ja se koskee neuvotteluiden marssijärjestystä.
Tuskille lähettämässään kirjeessä May toistaa moneen kertaan, että Britannian tulevasta suhteesta on neuvoteltava jo eroneuvotteluiden aikana. EU on vastustanut tätä, koska sen mielestä ensin pitää sopia ainakin erorahasta ja kansalaisten oikeuksista. Saksan liittokansleri Angela Merkel torjuikin Mayn vaatimuksen tuoreeltaan.
EU haluaa, että Britannia maksaa vastuunsa kesken jäävistä ohjelmista, rahastoista ja eläkkeistä. Komissio on arvioinut summaksi jopa 60 miljardia euroa.
Tiukkasävyinen May esiintyi keskiviikkona myös sovittelevasti. Hän toivoi, että neuvottelut pystytään käymään ”reilusti ja järjestäytyneesti”.
Britannia haluaa jäädä mukaan ainakin talous- ja turvallisuusyhteistyöhön.
– Britannia jättää EU:n, mutta ei Eurooppaa. Teemme kaikkemme EU:n menestyksen ja vaurauden eteen, May sanoi.
Edessä on kahden vuoden neuvotteluaika, josta 18 kuukautta on komission mukaan varattu aktiivisiin neuvotteluihin. Ensimmäiset kuukaudet kuluvat siihen, että EU-maat sopivat neuvottelutavoitteistaan.
Britannia ja EU pääsevätkin neuvottelupöytään todennäköisesti vasta kesäkuussa.
STT–ANNIINA LUOTONEN
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.