Politiikka
25.4.2018 20:41 ・ Päivitetty: 25.4.2018 20:43
Tässäkö apua hallituksen sote-piinaan? – Oppositiopuolueen puheenjohtaja äänestäisi tällä hetkellä tyhjää
Sanomalehti Ilkka kertoi eilen, että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo tavata oppositiopuolueita, jotta niiden edustajat äänestäisivät sote- ja maakuntauudistuksen puolesta.
– Lähinnä kristillisdemokraateissa ja RKP:ssä voisi olla pohdintaa. Malli ei ole niin kaukana ajatuksista, joita heillä on, vaikka heillä on siinä kipupisteitä, hän sanoi lehdelle.
Sipilä aikoo tavata RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin. Ilkan mukaan tapaaminen järjestetään Henrikssonin aloitteesta, asialista ei ole selvillä.
Eduskunnassa Sipilä sanoi tänään medialle, että hallitus tekee laskuharjoitusta koko ajan. Esimerkiksi eduskuntaan palaava Paavo Väyrynen äänestänee ainakin sotea vastaan. Hallituksella saattaa olla sote- ja maakuntauudistuksen tukena enää 102 kansanedustajaa.
– Kyllä me pärjäämme omin voiminkin, mutta kyllä tämä on sen verran iso asia, että tässä sitten käydään kyllä läpi myöskin oppositio. Onko siellä valmiutta sitten keskustella asioista ja onko siellä jotakin sellaista, jossa voidaan eduskunnan liikkumavaran puitteissa liikkua, jos jokin yksittäinen kohta siellä ahdistaa, Sipilä sanoi eduskunnassa.
Sipilä sanoi, että jokainen vastuullinen opposition edustaja joutuu miettimään kantansa soteen.
– Tämä on niin iso uudistus, jota on yritetty niin moneen kertaan, että minä luulen, että moni edustaja viime kädessä joutuu tämän mietinnän omalla kohdallaan käymään.
– Kyllä hallituksen puolelta tulemme helpottamaan esimerkiksi tiedonsaantia, jos on tiedossa puutteita, hän lisäsi.
“Keikauttaa noita kustannuksia melko lailla, jos siellä on sellainen miljardi lisää.”
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti tänään Demokraatille, että puolueessa on ollut jo 70-luvulta lähtien periaate, ettei ryhmäkuria ole. Se ei kuitenkaan estä sitä, etteikö ryhmä voisi myös äänestää asiasta samalla tavoin. Tälläkin kaudella ryhmän edustajilla on ollut Essayahin mukaan kuitenkin 3–2-äänestyspäätöksiä eli toiset ovat äänestäneet jotakin hallituksen esitystä vastaan ja toiset puolesta.
Sote- ja maakuntauudistusta kohtaan kristillisdemokraattien kannoista ei voi Essayahin mukaan vielä tietää.
– Tämä on auki, kun tuo sote on niin auki. On isoja kysymyksiä, jotka ovat totaalisen auki. Olemme aidosti ja oikeasti odottavalla kannalla, että mitä sieltä tulee, Essayah sanoo
Painaisitteko nyt punaista vai vihreää nappia?
– Tyhjää varmaan painaisin tällä hetkellä, koska se on keskeneräinen lainsäädäntö eikä minulla ole tarpeeksi tietoja, millaiseksi se lopulta muuttuu.
Voiko äänestysnapin väri muuttua vihreäksi?
– Tosi vaikea sanoa. Yritin juuri saada sitä asiaa selville, onko perustuslaista tulevia esteitä, Essayah sanoo.
Lisäksi hän seuraa valiokuntien kuulemisia. Isoa asia on muun muassa soten mukanaan tuoma kunnista maakuntiin siirtyvien työntekijöiden palkkaharmonisaatio
– Sehän keikauttaa noita kustannuksia melko lailla, jos siellä on sellainen miljardi lisää.
“Meillä on paljon kysymyksiä, joihin kaipaamme vastauksia.”
Essayahin mukaan hallituspuolueiden puheenjohtajat eivät ole lähestyneet häntä hakien tukea äänestykseen sote- ja maakuntauudistuksessa.
– Yksittäiset kansanedustajat ovat kyselleet, miten aiotte äänestää. Se on oikeasti aidosti auki. Meidän puolueella ei ole sitä perinnettä, että meidän pitäisi vastustaa asioita sen takia, että ne ovat hallituksen esityksiä, mutta meillä ei ole myöskään minkäänlaisia velvoitteita pitää hallitusta pystyssä jonkin lain suhteen. Tämä on aidosti sisältökysymys meille.
Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mukaan tilanne se, että tällä hetkellä pöydällä on sote- ja maakuntauudistus, johon kristillisdemokraatit eivät ole tyytyväisiä.
– Meillä on paljon kysymyksiä, joihin kaipaamme vastauksia. Niitä saanemme vasta siinä vaiheessa, kun valiokuntakäsittely on ohi sekä sosiaali- terveys- että perustuslakivaliokunnassa. Vasta sen jälkeen itse kukin meistä sitten lyö kantansa lukkoon, Östman sanoo Demokraatille.
– Ei ole sillä tavalla puhuttu, että pitäisi olla niin sitova ryhmäpäätös, että se sitoo jokaista, mutta tuntien porukan, kyllä minä uskon, että saatamme löytää yhteisen sävelen siinä vaiheessa, kun painetaan nappia – jos tarvitsee painaa nappia tästä.
Kun kahden hallituspuolueen parista on tiedusteltu kristillisdemokraattien sote-kantoja, Östman on sanonut, ettei heillä ole lopullista vastausta muutoin kuin se, että katsokaa, mihin kohtiin he ovat osoittaneet kritiikkinsä ja korjatkaa asiat.
Mitä itse äänestäisitte nyt?
– Punaista.
Näyttävätkö ongelmat niin isoilta vai että pystyttäisiin ratkaisemaan?
– Kyllä ne näyttävät aika isoilta, Östman sanoo.
Henriksson tällä hetkellä vastaan.
RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin mukaan puolueessa ei ole vielä keskusteltu esimerkiksi siitä, tehdäänkö sote- ja maakuntaäänestyksessä ryhmäpäätös. Hallituksen piiristä on tiedusteltu puolueen kantoja.
– Emme vielä tiedä, mikä tulee olemaan (uudistuksen) lopputulema. Tähän mennessä me olemme olleet hyvin kriittisiä. Pitää tietysti tapahtua jotakin, että se muuttuisi.
Tällä hetkellä Henriksson äänestäisi uudistusta vastaan. Hänen mukaansa se, voiko hänen kantansa kääntyä myönteiseksi, riippuu uudistuksen kokonaisuudesta.
– Työ on kesken niin perustuslakivaliokunnassa kuin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja katsotaan nyt. Minä luulen, että hallitus joutuu joiltakin osin vielä vähän muuttamaan esitystä.
Yksi soteen kytkeytyvä RKP:lle keskeinen asia on Vaasan keskussairaalan laaja päivystys. Se linkittyy sote-uudistukseen siten, että asiaa käsitellään kansalaisaloitteen kautta sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
– Se on eri lainsäädäntö, mutta totta kai sekin pitäisi hoitaa.
Onko se kynnyskysymys?
– Emme me ajattele sillä tavalla nyt, emme ole edes keskustelleet ryhmässä tästä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.