Ulkomaat
16.5.2017 17:08 ・ Päivitetty: 16.5.2017 17:08
Tässäkö uuden Bondin salainen käsikirjoitus? Presidentti vuosi venäläisille tietoja, joita USA ei kertonut edes liittolaisilleen
Tietovuotajia ja salaisten tietojen päätymistä julkisuuteen vaalikampanjassaan kauhistellut Yhdysvaltain presidentti Donald Trump joutui tiistaina itse outoon valoon, kun amerikkalaismedia uutisoi laajasti sille vuodettuja tietoja, joiden mukaan presidentti olisi paljastanut huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille ja suurlähettiläälle tapaamisessa viime viikolla.
Väitteiden mukaan Trump olisi jopa kerskaillut tiedoilla ja kehunut saavansa jatkuvasti ”mahtavaa tiedustelutietoa mahtavilta ihmisiltä päivittäin”.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan väitteet kasvattavat edelleen luottamuspulaa presidenttiä kohtaan.
– Tietojen antaminen lonkalta Venäjälle ei ole sellainen asia, joka patrioottista amerikkalaista kovin paljon ihastuttaa. Luottamuspulaa tämä ainakin lisää.
Trump itse kävi heti tiistaina päivällä Suomen aikaa vastahyökkäykseen suosikkimediassaan Twitterissä. Presidentti sanoi halunneensa jakaa terrorismiin ja lentoturvallisuuteen liittyviä tietoja Venäjän kanssa muun muassa humanitaarisista syistä.
– Minulla on täysi oikeus tehdä niin, Trump ärähti.
”Venäjä on myrkkyä”
Lisää aiheesta
Washington Postin nimettömien lähteiden mukaan Trump kertoi venäläisille asioita, jotka Yhdysvallat oli pitänyt salassa jopa läheisiltä liittolaisiltaan ja useimmilta Yhdysvaltojen omassa hallinnossa työskenteleviltä.
Erityisen ongelmallisena tiedusteluvirkamiehet pitivät sitä, että Trump mainitsi paikkakunnan, johon puheena ollut Isisin terrori-iskusuunnitelma liittyi. He pelkäävät, että venäläiset pystyvät paikkakuntatiedon perusteella selvittämään, keneltä Yhdysvallat oli tietonsa saanut.
Aaltolan mukaan Trump saattoi sortua laverteluun amatöörimäisyyttään kiihkeässä halussaan parantaa suhteita Venäjään.
– Trumphan on kovasti korostanut sitä, että Venäjän kanssa suhteita voidaan parantaa nimenomaan terrorismin vastaisessa kamppailussa. Toisaalta Washingtonissa kaikki Venäjään liittyvä on tällä hetkellä myrkyllistä. Trumpin yhteydet Venäjän ulkoministeriin ja suurlähettilääseen eivät käänny hyvin amerikkalaisille. Luvassa on paljon tutkintoja ja epäilyksiä hänen luonteenlaatunsa suhteen, Aaltola jatkaa.
Voiko presidentille kertoa kaiken?
Oikeudellisia seurauksia presidentille ei mahdollisesta sivu suun puhumisesta ole luvassa, sillä presidentillä on hyvin laajat valtuudet kertoa eteenpäin luottamuksellisia tietoja. Trumpin kykyyn johtaa maata ja toimia armeijan ylipäällikkönä vaikutuksia voi kuitenkin olla.
– Etenkin tiedustelupiireissä herättää hämmennystä se, miten näin on voinut käydä. Trump tarvitsee näitä ihmisiä tehokkaaseen toimintaan. Pelkona voi olla, että siellä ryhdytään vähän miettimään, voiko presidentille edes kertoa kaikkea, mikä ei tietysti ole hyvä tilanne, Aaltola muistuttaa.
Trumpin möläytykset saattavat niin ikään vaikuttaa siihen, millaista tietoa liittolaismaat haluavat jakaa Yhdysvaltain kanssa.
– Riippuvuus amerikkalaisesta tiedustelusta on Euroopassa ja Lähi-idässä kuitenkin aika syvä. He ja me tarvitsemme Yhdysvaltoja enemmän kuin toisinpäin. Ei tämä ehkä sellainen skandaali ole, joka johtaisi mihinkään isoon kriisiin luottamuksellisissa suhteissa, Aaltola arvioi.
Hannu Aaltonen
Lähteinä myös: AFP, CNN, Washington Post, ABC
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.