Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

Tehy hermostui ministeriön ”reserviläislistasta” – ”Onkohan tässä mitään järkeä?”

Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi kritisoi kovin sanoin työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) suunnitelmia terveydenhuollon ”reserviläisten” listaamisesta.

Demokraatti.fi/STT

Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että TEMissä on luotu sovellus, jonka avulla töihin voidaan tarvittaessa kutsua ja velvoittaa töihin kymmeniä tuhansia terveydenhuollon koulutuksen saaneita.

– Keppiä ei siis tarjota vain julkisella sektorilla sote-alalla parhaillaan työskenteleville, vaan sitä kaavaillaan aktiivisesti myös hoitoalan töistä muualle siirtyneille ja yksityisellä sote-sektorilla työskenteleville. Onkohan tässä mitään järkeä? Kirvesniemi kirjoittaa Tehyn verkkosivuilla keskiviikkona julkaistussa blogissaan.

Kirvesniemen mukaan monet alalta lähteneistä ovat olleet jo pitkään muissa tehtävissä.

– Kun valmiuslain perusteella voidaan velvoittaa enintään neljäksi viikoksi töihin, taitaa iso osa ajasta kulua perehdytyshommiin. Ja kuka siellä tällä hetkellä joutaa perehdyttämään? Miettikääpä esimerkiksi yli kymmenen vuotta hoitotehtävistä pois ollutta kätilöä, sairaanhoitajaa tai röntgenhoitajaa. Haluaisitko sinä henkesi ja terveytesi heidän käsiinsä?

Finlandia-talon valaisu ei riitä kiitokseksi

Kirvesniemen mukaan hallituksella on ollut aikaa miettiä hoitajien jaksamisen turvaamista ja heidän kiittämistään muillakin keinoin kuin Finlandia-talon valaisemisella.

– Onko todella niin, että Suomen hallitus ehdoin tahdoin ajaa hoitohenkilöstöä barrikadeille? Valmiuslakiin perustuva pakkotyömalli pandemiatilanteissa lienee ainutlaatuinen maailmassa ja on kiistatta hoitohenkilöstöä alistava. Suomen hallituksen ja eduskunnan ei ole pakko saattaa voimaan valmiuslain hoitohenkilöstöön kohdistuvia pakkolakimääräyksiä. Voidaan tehdä kuten muissa pohjoismaissa ja valtaosassa Eurooppaa: maksetaan joustamisesta, Kirvesniemi kirjoittaa.
STT–Hanna Kauppinen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE