Turva – Hymy

”Tekee häpeilemättä ihmiskokeita” – hallituksen asenne tyrmistyttää ex-työministeriä: ”Kyllä kansa tietää”

Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja, entinen työministeri Tarja Filatov (sd.) ei ihmettele yhtään, että kansalaisaloite hallituksen niin sanotun työttömien aktiivimallin kumoamiseksi sai tarvittavat allekirjoitukset ennätysajassa. Kannatusilmoituksia oli kertynyt lauantai-iltapäivään mennessä jo yli 85 000.

– Tähän sopii sanonta ”kyllä kansa tietää”. Ihmiset ymmärtävät mallin kohtuuttomuuden. On kohtuutonta leikata työttömyysturvaa, jos ihminen itse ei voi vaikuttaa työpaikan saantiin tai aktiivitoimiin pääsyyn.

Työministeri Jari Lindström (sin.) on todennut, että mallia pitää seurata ja tarvittaessa korjata. Filatov lähtisi työministerinä korjaamaan mallia pikaisesti jo ennen kuin kansalaisaloite ehtii eduskuntaan.

– Korjattavat asiat löytyvät selvästi valiokuntien lausunnoista ja mietinnöstä. Minusta koko malli pitäisi hylätä, Filatov sanoo suoraan.

Hän aisti eduskunnan keskustelussa, että edustajat eivät olleet ymmärtäneet, mistä olivat päättämässä.

– Että esimerkiksi omaehtoiseen koulutukseen pääsystä ei voi päättää itse. Myös se, että malli koskee muitakin kun ansioturvan varassa olevia, tuntui olevan epäselvää.

On epäoikeudenmukaista, että ihmistä rangaistaan ilman omaa syytään.

Filatov huomauttaa, että kävi myös varsin selväksi, ettei aktiivitoimia kyetä tarjoamaan kaikille tarvitsijoille.

– Mallin on tarkoitus leikata turvaa, vaikka kuinka yrittäisi toimia kuten edellytetään. On epäoikeudenmukaista, että ihmistä rangaistaan ilman omaa syytään. Tämän totesi myös perustuslakivaliokunta ongelmaksi.

Kansalaisaloite lävähtänee hallituksen käsiin ensi syksynä. Filatov vaatii, että se täytyy ottaa käsittelyyn ja lähettää sosiaali- ja terveysvaliokuntaan mietinnölle ja työelämävaliokuntaan lausunnolle.

Filatov puuskahtaa, että hallitus saa ”toivottavasti ison kolauksen” eduskuntavaalien alla.

– Se, että malli tuotiin eduskuntaan ilman, että kaikkiin ongelmiin oli ratkaisua, kuvaa hallituksen asennetta. Se tekee häpeilemättä ihmiskokeita kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien toimeentulolla.

Haastattelujen pitää olla aitoja ja niissä on oltava auttamisen meininki.

Filatovilla on selkeä lista siitä, mitä hän korjaisi mallista, jos olisi työministeri.

– Työttömyysturvasta leikattaisiin vain, jos ihminen kieltäytyy aktiivitoimista tai työstä. (Antti) Rinteen setelimalli on syytä ottaa käyttöön, jotta työtä ja palkkaa tarjoavien aktiivitoimien määrää voidaan kasvattaa.

Hän lisäisi myös ammatillista työvoimapoliittista koulutusta aloille, joilla on pulaa osaavasta väestä.

Filatov laajentaisi aktiivitoimet muun muassa vapaaehtoistyöhön tai vaikkapa vapaan sivistystyön kurssille.

– Kuntouttava työtoiminta pitää tarjota vain heille, jotka sitä tarvitsevat. Se on muutettava vapaaehtoiseksi ja oikeasti kuntoutuspainotteiseksi. Sen sisälle voidaan rakentaa myös oikeus päihde- ja mielenterveyskuntoutukseen, jos niille on tarvetta.

Pitkäaikaissairaiden terveydellinen kuntoutus täytyisi Filatovin mielestä laskea aktiivitoimeksi.

Tarja Filatov näkee kolmen kuukauden välein tehtävissä haastatteluissa ongelmallisia kohtia.

– Haastattelujen pitää olla aitoja ja niissä on oltava auttamisen meininki. Nyt ihmiset eivät aina edes huomaa, että heitä on haastateltu, kun ”haastattelu” saattaa olla sähköposti.

”Nyt on selityksen paikka” – Rinne vaatii Sipilältä selitystä Lindströmin puheille yleissitovuudesta: Onko tämä hallituksen virallinen kanta?

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kuvattuna eduskunnassa.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne vaatii pääministeri Juha Sipilää kertomaan hallituksen kannan yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussa ymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta.

– Kuinka paljon työministeri haluaa leikata suomalaisten palkkoja? Onko tämä hallituksen virallinen kanta? Pääministeri Sipilä piileksi työttömiä rankaisevan aktiivimallin kohdalla liian pitkään. Sama peli ei vetele enää. Sipilän on kerrottava suoraan, aikooko hallitus kajota yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan. Nyt on turha leikkiä kuurupiiloa. Nyt on selityksen paikka, Rinne vaatii tiedotteessa.

Rinne sanoo, että Sipilän hallituksen aikana palkansaajia ja työttömiä on kuritettu kohtuuttomasti.

– Pakkolaeista tunnettu Sipilän hallitus on heikentänyt ihmisten toimeentuloa. Lomarahoja on leikattu. Taloustilanteen aiheuttama lasku on maksatettu pieni- ja keskituloisilla palkansaajilla ja työttömillä ihmisillä. Työttömien rankaisumalli ei olekaan viimeinen asia, vaan lisää on tulossa. Nyt työministeri puhuu yleissitovuuteen ja irtisanomissuojaan koskemisesta. Sipilän on vihellettävä peli poikki, Rinne vaatii.

Rinne huomauttaa, että SDP on useaan otteeseen esittänyt vaihtoehtoja hallituksen talouspolitiikalle ja tarjonnut keinoja parantaa työllisyyttä.

– SDP:n yksi tärkeimmistä tehtävistä on palauttaa suomalainen luottamusyhteiskunta takaisin. Yksi konkreettinen esimerkki on se, että työllisyyttä voidaan parantaa ilman, että työttömiä rangaistaan. Siksi SDP on luvannut, että perumme työttömiä rankaisevan aktiivimallin ja uudistamme työllisyyspolitiikkaa niin, että työttömiä tuetaan ja autetaan. Se on pohjoismainen tapa hoitaa työllisyyttä.

Keskustelua aiheesta

Pitäisikö olla huolissaan? – Mihin katosi Petteri Orpo?

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Mihin katosi Petteri Orpo?

Mieltäni on kaihertanut jo pidempään kysymys, mihin on kadonnut kokoomuksen johtotähti, varapääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo? Hän on ollut jo pitempää hiljaa kuin…niin no hienommin ilmaistuna…kuin pissi housuissa.

Ensin ajattelin syyksi vuodenaikaa, olihan joulu ja mielelläni sallin poliitikoillekin joululoman. Mutta nyt on kohta jo helmikuu ja hiljaisuus jatkuu. Tähän huopatossutehtaan haalausporukkaan ovat yhtyneet muutkin kokoomuslaiset valtuutetusta kansanedustajiin ja ministereihin.

Ihmetykseni vain lisääntyi, kun huomasin presidentinvaalien olevan ihan ovella. Kokoomukselta ei ole tullut viime aikoina yhtään kannanottoa, jossa olisi pohdittu näihin vaaleihin liittyviä teemoja. Ei ulkopolitiikkaa, ei nato-kannanottoja. Ei siis mitään.

Orpolle riittää, että kansanliikkeen sitoutumaton ehdokas vetelee omia linjojansa.

Toisaalta luulisi, että gallupeissa maan suurimmalla puolueella olisi ollut edes jotain sanottavaa vaikkapa presidentin tehtävistä. Vaalithan ovat kuitenkin vain joka kuudes vuosi.

Vai haluaako kokoomus, että presidentin tehtävistä keskustellaan vasta sitten, kun sen entinen puheenjohtaja ei ole ehdolla?

Kysymykseen ei vastaa kukaan. Kokoomus näyttelee kuollutta.

 

 

 

 

 

 

Heinäluoma – Maailma minuutissa: Nämä neljä tekijää ovat Suomen Nato-kannan takana

Kuva: Pekko Korvuo

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) tarttuu tällä viikolla Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuskonferenssin käynnistämään Nato-keskusteluun. Tviitin murtajassa puolestaan pohditaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin terveyttä.

Videon kuvaajana sekä editoijana toimii Pekko Korvuo.

Tarja Halonen: Äänestäminen on erinomainen tapa kunnioittaa sadan vuoden itsenäisyyttä

Kuva: Kari Hulkko
Viime eduskuntavaaleissa Tarja Halonen äänesti ennakkoon Helsingin kaupungintalolla.

Presidentti Tarja Halonen kehottaa Twitterissä kansalaisia käyttämään äänioikeuttaan.

Äänestäminen on tietysti aina tärkeää, ja nyt se on samalla erinomainen tapa kunnioittaa käytännössä Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys jatkuu 23.1. saakka.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Ministeri äimän käkenä: ”Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) painottaa, että perhevapaaneuvottelut ovat vielä kesken. HS uutisoi tänään, että ”sinisten leirissä hanketta pidetään jo lähes kuopattuna”.

– Olen erittäin yllättynyt väitteestä, että siniset olisi lähes torpannut perhevapaaneuvottelut. Neuvotteluthan ovat vielä kesken ja toteuttamiskelpoista mallia etsitään.

Mattilan mukaan siniset haluaa saada perhevapaauudistuksen maaliin siinä missä muutkin hallituspuolueet.

– Joitain uudistuksia on tarpeen tehdä. Sovitut reunaehdot ovat toki tiukat.

Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä.

Hän pitää työnantajien roolia merkittävänä, kun keskustellaan miesten jäämisestä perhevapaille.

– Meillähän on jo joustoja perhevapaiden käytössä. Kotihoidontuella lasta voi hoitaa kumpi tahansa vanhemmista kolmevuotiaaksi asti.

Mattila toivoo työelämään enemmän joustoa ja myönteisempää suhtautumista osa-aikatyöhön ja lyhyempään työviikkoon.

– Ja tietenkin myönteisempää ja kannustavampaa otetta isien mahdollisuuteen perhevapaiden käyttöön. Kaikkea ei muuteta lainsäädännöllä. Meille ensisijaista on, että perheiden vapaus päättää vapaiden käytöstä säilyy.

Siniset tekee ministerin mukaan parhaansa, että hallitus pääsee perhevapaauudistuksesta soputulokseen.