Politiikka

”Tekee häpeilemättä ihmiskokeita” – hallituksen asenne tyrmistyttää ex-työministeriä: ”Kyllä kansa tietää”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja, entinen työministeri Tarja Filatov (sd.) ei ihmettele yhtään, että kansalaisaloite hallituksen niin sanotun työttömien aktiivimallin kumoamiseksi sai tarvittavat allekirjoitukset ennätysajassa. Kannatusilmoituksia oli kertynyt lauantai-iltapäivään mennessä jo yli 85 000.

– Tähän sopii sanonta ”kyllä kansa tietää”. Ihmiset ymmärtävät mallin kohtuuttomuuden. On kohtuutonta leikata työttömyysturvaa, jos ihminen itse ei voi vaikuttaa työpaikan saantiin tai aktiivitoimiin pääsyyn.

Työministeri Jari Lindström (sin.) on todennut, että mallia pitää seurata ja tarvittaessa korjata. Filatov lähtisi työministerinä korjaamaan mallia pikaisesti jo ennen kuin kansalaisaloite ehtii eduskuntaan.

– Korjattavat asiat löytyvät selvästi valiokuntien lausunnoista ja mietinnöstä. Minusta koko malli pitäisi hylätä, Filatov sanoo suoraan.

Hän aisti eduskunnan keskustelussa, että edustajat eivät olleet ymmärtäneet, mistä olivat päättämässä.

– Että esimerkiksi omaehtoiseen koulutukseen pääsystä ei voi päättää itse. Myös se, että malli koskee muitakin kun ansioturvan varassa olevia, tuntui olevan epäselvää.

On epäoikeudenmukaista, että ihmistä rangaistaan ilman omaa syytään.

Filatov huomauttaa, että kävi myös varsin selväksi, ettei aktiivitoimia kyetä tarjoamaan kaikille tarvitsijoille.

– Mallin on tarkoitus leikata turvaa, vaikka kuinka yrittäisi toimia kuten edellytetään. On epäoikeudenmukaista, että ihmistä rangaistaan ilman omaa syytään. Tämän totesi myös perustuslakivaliokunta ongelmaksi.

Kansalaisaloite lävähtänee hallituksen käsiin ensi syksynä. Filatov vaatii, että se täytyy ottaa käsittelyyn ja lähettää sosiaali- ja terveysvaliokuntaan mietinnölle ja työelämävaliokuntaan lausunnolle.

Filatov puuskahtaa, että hallitus saa ”toivottavasti ison kolauksen” eduskuntavaalien alla.

– Se, että malli tuotiin eduskuntaan ilman, että kaikkiin ongelmiin oli ratkaisua, kuvaa hallituksen asennetta. Se tekee häpeilemättä ihmiskokeita kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien toimeentulolla.

Haastattelujen pitää olla aitoja ja niissä on oltava auttamisen meininki.

Filatovilla on selkeä lista siitä, mitä hän korjaisi mallista, jos olisi työministeri.

– Työttömyysturvasta leikattaisiin vain, jos ihminen kieltäytyy aktiivitoimista tai työstä. (Antti) Rinteen setelimalli on syytä ottaa käyttöön, jotta työtä ja palkkaa tarjoavien aktiivitoimien määrää voidaan kasvattaa.

Hän lisäisi myös ammatillista työvoimapoliittista koulutusta aloille, joilla on pulaa osaavasta väestä.

Filatov laajentaisi aktiivitoimet muun muassa vapaaehtoistyöhön tai vaikkapa vapaan sivistystyön kurssille.

– Kuntouttava työtoiminta pitää tarjota vain heille, jotka sitä tarvitsevat. Se on muutettava vapaaehtoiseksi ja oikeasti kuntoutuspainotteiseksi. Sen sisälle voidaan rakentaa myös oikeus päihde- ja mielenterveyskuntoutukseen, jos niille on tarvetta.

Pitkäaikaissairaiden terveydellinen kuntoutus täytyisi Filatovin mielestä laskea aktiivitoimeksi.

Tarja Filatov näkee kolmen kuukauden välein tehtävissä haastatteluissa ongelmallisia kohtia.

– Haastattelujen pitää olla aitoja ja niissä on oltava auttamisen meininki. Nyt ihmiset eivät aina edes huomaa, että heitä on haastateltu, kun ”haastattelu” saattaa olla sähköposti.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat