Työmarkkinat
10.12.2021 12:47 ・ Päivitetty: 17.12.2021 07:40
Teollisuusliitolta loppui kärsivällisyys: Keitele Group saartoon ja ylityökieltoon
Teollisuusliitto on asettanut Keitele Groupin toistaiseksi voimassa olevaan saartoon ja ylityökieltoon yrityskohtaisen työehtosopimusneuvottelun vauhdittamiseksi.
Liitto kertoo verkkosivuillaan, että päätöksen perusteluna on Keitele Groupin haluttomuus käynnistää yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut huolimatta Teollisuusliiton toistuvista esityksistä neuvottelujen aloittamiseksi. Liitto on jättänyt Keitele Groupille esityksen uudeksi työehtosopimukseksi.
Teollisuusliitto on lähettänyt Rakennusliitolle sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:lle tukipyynnön osallistua Keitele Groupin saartoon.
– Toimenpiteiden tavoitteena on saada Keitele Group ymmärtämään työehtosopimuksen merkitys, ja saada yrityskohtainen neuvottelu työehtosopimuksesta käynnistettyä. Teollisuusliiton tehtävänä on järjestää työehtosopimuksen tasoiset työehdot jäsenilleen kaikissa yrityksissä.
Rakennusliitto on ilmoittanut tukevansa Teollisuusliiton julistamaa saartoa. Rakennusliiton tiedotteen mukaan sen jäsenet pidättäytyvät käsittelemästä Keitele Group Oy:n tuotteita rakennustyömailla ja rakennustuoteteollisuuden työpaikoilla 10.12.2021 alkaen. Päätös on voimassa siihen asti, kunnes Teollisuusliitto ry ilmoittaa Rakennusliitto ry:lle tukitoimien tarpeen päättyneen.
Keitele Group on järjestäytymätön yritys, jolloin työrauhavelvoite ei ole voimassa.
Saarto tarkoittaa liiton tulkinnan mukaan esimerkiksi sitä, että työvoimaviranomaisilla ei olisi oikeutta välittää työntekijöitä saarron alaiseen yritykseen ja sitä, että Teollisuusliitto boikotoi Keitele Groupin tuotteita. Lain mukaan julkisessa työvoima- ja yrityspalvelussa noudatetaan kuitenkin tasapuolisuutta ja puolueettomuutta. Työriita ei vaikuta julkiseen työvoima- ja yrityspalveluun. Työ- ja elinkeinoviranomaisen on kerrottava työnhakijalle työriidasta työtarjouksen tai muun henkilökohtaisen palvelun yhteydessä.
Perheyritys Keitele Group on yksi Suomen suurimpia sahayrityksiä ja mekaanisia puunjalostustajia.
Tarkennettu: Jutussa luki aiemmin liiton sanomana se, että saarto tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työvoimaviranomaisilla ei ole oikeutta välittää työntekijöitä saarron alaiseen yritykseen. Lain mukaan julkisessa työvoima- ja yrityspalvelussa noudatetaan tasapuolisuutta ja puolueettomuutta. Työriita ei vaikuta julkiseen työvoima- ja yrityspalveluun. Työ- ja elinkeinoviranomaisen on kerrottava työnhakijalle työriidasta työtarjouksen tai muun henkilökohtaisen palvelun yhteydessä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.