Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Teollisuusliiton päättäjät haukkuvat hallituksen pataluhaksi: “Inhimillisyys ja järki ovat unohtuneet täysin” – yhdestä asiasta tulee kiitostakin

Sandra Roos naurahtaa kysymykselle nykyhallituksen työmarkkinaosaamisesta: "Mistä?"

Teollisuusliiton valtuusto on tänään ja huomenna koolla Helsingissä syyskokouksessaan. Demokraatin haastattelemat pääluottamusmiehet antavat Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle hyvin heikon arvosanan työmarkkinaosaamisesta. Palkansaajan ääni ei ole painanut päätöksenteossa, kun “järjettömiä” esityksiä on rustailtu.

Marja Luumi

Demokraatti

Kaikki odottavat suunnan muuttuvan ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen. Yhdestä asiasta nykyhallitus saa kuitenkin ylenpalttisesti kiitosta kaikilta: nyt puhutaan ja paljon politiikasta työpaikkojen kahvipöydissä.

Keijo Alahuhtala toimii pääluottamusmiehenä Nokian Oulun tukiasematehtaalla. Prototehdas on edelläkävijä kehittäessään 5G-teknologiaa. Kaikkiaan yritys työllistää 2 300 henkeä, joista teollisuusliittolaisia on noin 300.

Alahuhtalan mukaan tilanne on vähän ristiriitainen – Oulun tehtaalla töitä riittää uuden teknologian kehittämisen parissa, mutta maailmanlaajuisesti firmalla on meneillään säästötoimet.

– Ilmoitukset säästämisestä huolestuttavat luonnollisesti väkeä, miten käy oman tehtaan.

Hyvä vire näkyy siinä, että yritys on ottanut uusia ihmisiä töihin, tosin vuokratyöntekijöinä.

– Se ei ole paras väylä, mutta toiminut meillä, sillä moni on myös vakinaistettu, Alahuhtala huomauttaa.

Lisää aiheesta

Automatisaatio ja robotisaatio ovat jo arkipäivää Nokialla. Alahuhtala on huolissaan koulutuksen säästöistä, ja erityisesti ammatillinen koulutus on kärsinyt, mikä näkyy myös tukiasematehtaalla.

– Ei ole enää niin helppoa saada koulutettua työvoimaa. Kun työn kuva muuttuu, työntekijöiden pitäisi koko ajan pysyä perässä. Siitä saa jatkuvasti vääntää kättä työnantajan kanssa. Avainosaajia koulutetaan, mutta soisi, että kaikki pääsisivät mukaan, pääluottamusmies huokaa.

Oulussa oltiin mukana irtisanomislain vastaisissa toimissa. Ylityökielto toimi. Alahuhtala huomasi, että politiikasta todellakin puhutaan nyt työpaikan kahvipöydissä.

– Kiinnostus on herännyt ja nykyisen linjan ei haluta jatkuvan. Kaikki tiedostavat sen, että jos samalla hallituspohjalla mennään, tulee vain lisää kurjistamista ennestäänkin muita huonommin toimeentuleville.

Hallituksen työmarkkinaosaamiselle hän antaa arvosanan 6 miinus. Päällimmäisenä on jäänyt mieleen sanelu.

– Keksitään laki ja viedään se läpi. Se on synnyttänyt konflikteja ja lakkojakin.

Kempeleen kunnallispolitiikassa vaikuttava Alahuhtala patistaa nyt kaikkia äänestämään.

– Toivon, että saisimme enemmän työläispohjaisia ihmisiä eduskuntaan, jotta meidänkin sanamme kuuluu.

Keijo Alahuhtalan arvosana Sipilän hallitukselle on 6 miinus.

Hotelli- ja terveydenhuoltoalan tekstiilejä huoltavassa Comforta Oy:ssa työllisyysnäkymät ovat tasaiset – ainakin Tampereella, pääluottamusmies Anu Lammi kuvailee tilannetta. Työmaan noin 60 hengestä lähes kaikki ovat Teollisuusliiton jäseniä.

– Tasaisen kehityksen turvaa terveydenhuoltopuoli, kun hotelleissa on aina jonkin verran sesonkivaihtelua, Lammi huomauttaa.

Sote-uudistuksen tuomia muutoksia on pohdittu.

– Emme näe sitä vielä hirveänä riskinä, koska kilpailua käydään jo nyt kunnallisten pesuloiden kanssa.

Työssä jaksaminen ja ergonomia ovat murheita, joista pääluottamusmiehen luokse tullaan useimmiten. Lammi toivoisi, että teollista työtä viimeinkin kehitettäisiin paremmin “ihmiselle sopivaksi”.

Irtisanomislakia vastustettiin Tampereella lakon avulla – tosin terveydenhuoltoala oli sen ulkopuolella.

– Emme voi jättää sairaaloita ilman liina- ja potilasvaatteita, mutta hotellit olivat lakon piirissä.

Lammi oli ylpeä omasta porukastaan, koska lakko piti todella hyvin. Yhteisöllisyyskin kohosi.

– Pääluottamusmiehellekin tuli ihan toisenlainen jaksamisen olo, kun kaikki olivat täysillä mukana. Solidaarisuutta riittää muillekin, vaikka tekstiilihuoltoalalla ei missään hyvissä asemissa ollakaan.

Kaiken kahnauksen aiheuttaneelle hallitukselle hän antaa heikon arvosanan.

– Inhimillisyys ja järki ovat unohtuneet täysin.

Lammi on herätellyt väkeä äänestämään, että meno muuttuu.

– Toivon, että vastaisuudessa työelämää koskevia asioita voitaisiin valmistella yhteistyössä palkansaajajärjestöjen – asiantuntijoiden – kanssa, jotta päättömiltä esityksiltä säästyttäisiin.

Työmarkkinaosaamisesta hallitukselle tulee Anu Lammilta arvosana “heikko”.

Bolidenin sinkkitehtaalla Kokkolassa menee pääluottamusmies Petri Partasen mukaan aika lailla hyvin.

– Lama ei näkynyt meillä, vaan käytännössä tehdas on käynyt täysillä koko ajan.

Partanen pitää päätoimisena pääluottamusmiehenä huolta noin 400 teollisuusliittolaisen asioista. Kaikkiaan Kokkolassa henkilöstöä on noin 550.

Osaajapula näkyy Pohjanmaallakin; metallialan työntekijöitä ei tahdo löytyä.

– Meillä on noin sadan hengen kunnossapitoyksikkö. Nämä metallialan ammattilaiset eivät tule töihin millään kympin tuntipalkalla vaan he pystyvät neuvottelemaan lähtöpalkkansa vähän korkeammiksi. Näinkin se näkyy, Partanen kertoo.

Työ muuttuu metallialallakin. Hän harmittelee, että yrityksessä koulutuspäivät työntekijää kohti ovat kuitenkin laskeneet viime vuosina.

Hallituksen aikeet helpottaa irtisanomista pistivät Kokkolan tehtaan kiinni yhdeksi vuorokaudeksi tänä syksynä. Mutta ei siinä kaikki.

– Tämän hallituksen aikana tehdas on pysähtynyt kolme kertaa poliittisen työtaistelun takia. Se kertoo aika paljon, Partanen naurahtaa.

Hän on huomannut, kuinka työpaikoilla puhutaan nyt politiikasta enemmän kuin aiemmin.

– Kyllähän työajan lisääminen tai lomarahojen leikkaaminen aiheuttaa puhetta – kuinka järjettömiä tekoja ne ovat.

Partanen uskoo, että tulevaisuudessa ihmetellään, kuinka vanhakantaisesti nykyhallitus toimikaan.

– Pikemminkin työaikaa pitäisi vähentää, koska se parantaa työhyvinvointia ja sitä kautta tuottavuutta. Automaation ja robotisaation takia töitä ei vain riitä kaikille.

Itse eduskuntavaaleissa ehdokkaana oleva Partanen painottaa, että kevään vaaleissa on paljon vaa’assa.

– Onko olemassa enää kolmikantaa, yleissitovuutta ja hoidetaanko asiat pakkolailla vai yhdessä sopimalla? Siitä on kyse.

Petri Partanen uskoo, että tulevaisuudessa ihmetellään hallituksen vanhakantaisuutta.

Pääluottamusmies, uusien autojen myyjä Sandra Roos valvoo parinkymmenen teollisuusliittolaisen etuja autotalo Toyotalla Helsingin Itäkeskuksessa. Täyden palvelun talosta löytyy automyynti, peltikorjaamo, maalaamo, yleiskorjaamo, pikahuolto ja ulkopuolisen ylläpitämät pesupalvelut. Väkeä on kaikkiaan yli 60.

Roosin mukaan talossa menee kaikin puolin hyvin aiempien “raffimpien” vuosien jälkeen, kun omistajan muutoksen myötä alkoi yt-kierre.

– Mutta nyt alalla on hyvä työllisyys ja meillä on kohtalainen neuvotteluyhteys työnantajan kanssa.

Työn muutos näkyy myös autoalalla. Toyota-talo on johtava hybriditekniikassa ja se vaatii osaamista. Roos kiittää, että onneksi maahantuojan vaatimus kouluttamisesta auttaa myös jälleenmyyjiä.

Sen sijaan Sipilän hallituksen panostus koulutukseen saa Roosin vihaiseksi. Hän muistuttaa, että tasokas, maksuton koulutus on antanut kaikille aika lailla tasavertaiset mahdollisuudet ponnistaa mihin tahansa. Se on nyt vaarassa.

– Mutta siitä pitää antaa Sipilän hallitukselle propsit, että töissä ja ystävien kesken puhutaan nyt politiikkaa, käydään läpi asioita.

Kysymykseen arvosanasta hallituksen työmarkkinaosaamista Roos vastaa paljonpuhuvasti.

– Mistä?

Arvosana on sii erittäin huono.

– Arvostan sitä, että tehdään ja yritetään, mutta pitäisi ensi miettiä, mitä tehdään. Nykyisen hallituksen jälkeen seuraavan on aika helppo onnistua, hän naurahtaa.

Roosilla on toive:

– Muistakaa koulutus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo – antakaa kaikille tasavertaiset mahdollisuudet.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE