Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ensimmäinen kommentti on, että sopikaa toisin” – noin 300 tessin avaaminen ei vaikuta Teollisuusliiton Aallosta erityisen järkevältä

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ihmettelee työministeri Jari Lindströmin (sin.) tokaisua, kun tämä esitteli tiistaina “korjattua” esitystä laiksi, joka helpottaisi pienten yritysten työntekijöiden irtisanomista.

Marja Luumi

Demokraatti

– Häneltä tuli heti vinkkinä, että tehän voitte kuitenkin työehtosopimuksissa neuvotella aina itsellenne paremman sisällön.

Aalto näkeekin tilanteen niin, että hallituksella ei edes ole erityistä halua säätää irtisanomislakia, kun “ensimmäinen kommentti on, että sopikaa toisin”.

Jos irtisanomislaki tulee voimaan, käytännössä se voisi johtaa ainakin joidenkin liittokohtaisten työehtosopimusten avaamiseen työmarkkinapöydissä. Aalto muistuttaa, että tessejä on kaikkiaan noin 300.

– Luulen, että työnantajaliitot eivät ole varmaan hirveän innostuneita ajatuksesta neuvotella lakiviittauksista työehtosopimusten sisään.

Aalto ei pidä myöskään tällaista tietä pitkässä juoksussa erityisen järkevänä.

– Syntyisi aikamoinen soppa, kun muutaman vuoden päästä Suomessa olisi sadoissa työehtosopimuksissa erilaiset sisällöt. Ja vielä niin, että ne olisi neuvoteltu eri tavoin. Kyllä olisi käräjäoikeuksissa tulkitsemista, mitä tässä nimenomaisessa sopimuksessa on asiasta sovittu, hän kuvailee.

Lisää aiheesta

“Kyllä tämä on yhdistänyt ammattiyhdistysliikettä.”

Aalto korostaa, että aiemmin työmarkkinoita koskevia lakiesityksiä on valmisteltu kolmikantaisesti. Häntä pohdituttaa se, jos käytäntö tulevilla hallituksilla on samanlainen kuin nykyisellä eli kolmikanta on käytännössä unohdettu.

– Kyllä silloin jokainen joutuu miettimään vakavasti, onko näitä määräyksiä tosiaan syytä alkaa neuvotella suoraan työehtosopimuksiin. Niinhän se on, että lain päälle voi aina neuvotella erilaisia palkansaajalle parempia pykäliä.

Aika monessa Teollisuusliiton työehtosopimuksessa on irtisanomissuojaa lakipykälien kautta turvaavia määräyksiä. Aalto myöntää, ettei tunne tarkalleen kaikkien 34 sopimuksen sisältöä – kolme teollisuusliittoa kun yhdistyi hiljattain.

Niissä on muun muassa lakiviittauksia siitä, että noudatetaan esimerkiksi vuosiloma- tai irtisanomislakia.

Hän ei osaa vielä arvioida, tuleeko irtisanomissuoja kummittelemaan ensi vuonna käynnistyvällä työmarkkinakierroksella – vai nouseeko joku muu kärkeen.

Irtisanomissuojan puolustaminen on joka tapauksessa palkansaajaliikkeelle pyhä asia. Sen osoittavat monet järjestölliset toimet ja keskiviikon lakko, johon Teollisuusliittokin osallistui.

– Kyllä tämä on yhdistänyt ammattiyhdistysliikettä. Tämä ei ole pelkästään SAK:n asia vaan liikuttaa koko palkansaajakenttää, Aalto huomauttaa viitaten siihen, että myös monet toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n ja korkeastikoulutettujen Akavan liitot ovat mukana painostustoimissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE