Politiikka

Terveysbisneksen suurfuusio yllätti sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan: ”Tässä on tosi iso vaara…”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

Suomen Terveystalo ja Diacor ilmoittivat tänään yhdistyvänsä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että kyse on valmistautumisesta tilanteeseen, jossa hallitus avaa pakkoyhtiöittämiselle ihmisten kannalta olennaiset sosiaali- ja terveyspalvelut.

Rinteen mukaan kansalaisten verorahat ovat vaarassa valua yritysten voittoihin.

Myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, entinen sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen (sd.) on huolestunut.

– Tässä on tosi iso vaara, että palvelutuotanto keskittyy ja häntä alkaa heiluttaa koiraa. Se on iso riski.

– Tämä jos mikä hallituksen pitää nähdä, jos he ovat viemässä nyt yksityisille markkinoille valinnanvapauden piiriin meidän keskeiset palvelut, terveyskeskustoiminnot ja sosiaalipalvelut.

Haatainen muistuttaa, että ei ole vielä olemassa mitään keinoja, jolla estettäisiin se, että erilaisten terveysyritysten verosuunnittelun avulla verorahat valuvat Suomesta muualle.

– Sitten toisekseen se iso kysymyshän on, mihin voitot käytetään ja kuinka suurta voitto-osaa tehdään. Ruotsissahan nämä kysymykset ovat suuria. Siellä mietitään, millä tavalla voidaan rajata sitä (voitto-osaa) ja he ovat tosi vaikeuksissa rajaamisen kanssa.

Haatainen pitää Suomen Terveystalon ja Diacorin yhdistymistä isona yllätyksenä.

– Siinä pörssiyhtiö ja Diacor, joka on ollut säätiöpohjainen ja myös käyttänyt voittoaan voittoon tavoittelemattomaan toimintaan, yhdistyvät. Se on aika jännä yhdistelmä. Keskeisintä tässä on se, että meidän terveyspalvelumarkkinat keskittyvät nyt erittäin voimallisesti.

Haatainen uskoo, että keskittyminen on vasta alussa.

– Jos valinnanvapaus tulee niin kuin on kaavailtu, syntyy ensin pieniä yrityksiä ja sitten nämä isot nielevät niitä kitaansa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat