Nyheter

THL: Fortsättningsvis allt vanligare att prova och använda narkotika – cannabis vanligast

Det blir fortsättningsvis allt vanligare att prova och använda narkotika, visar de enkätsvar som samlats in under hösten 2018 av Institutet för hälsa och välfärd (THL). Den vanligaste drogen bland finländarna är cannabis. Experimenterande med cannabis har blivit fyra gånger så vanligt som det var 1992, och har alltså ökat från 6 procent till 24 procent år 2018.

ABL

 

Det näst vanligaste är bruket av läkemedel för icke-medicinska ändamål, något som hållit sig på en relativt stabil nivå under 2000-talet. Under 5 procent av befolkningen har prövat på andra droger. De vanligaste bland de övriga drogerna är stimulerande medel såsom ecstasy och amfetamin.

 

Oftast handlar det om att prova en eller några gånger eller om en avslutad period av användning, eftersom siffrorna över mer kontinuerligt bruk för det senaste året och den senaste månaden ligger på en betydligt lägre nivå.

 

– I och med att det fortsätter att bli vanligare att man provar och använder narkotiska medel, ökar sannolikt också olika skadeverkningar och servicebehovet bland dem som använder narkotika. Det behövs nya metoder, verksamhetssätt och strategier för att hantera situationen, säger Pekka Hakkarainen, forskningsprofessor vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) i ett pressmeddelande.

 

De nya resultaten över finländarnas narkotikabruk och inställning till narkotiska medel kommer från THL:s Alkohol- och narkotikaundersökning, som upprepats i form av en postenkät omkring vart fjärde år sedan 1992.

 

Nästan hälften av de unga vuxna har provat olaglig narkotika

 

Såväl resultaten från 2014 som från 2018 visar att det fortfarande blir vanligare att prova och använda droger, särskilt bland unga vuxna i åldern 25–34 år. Av respondenterna i den här åldersgruppen uppgav år 2018 hela 45 procent att de någon gång i sitt liv hade provat olaglig narkotika. Också i åldersgruppen 35–44 hade experimenten med narkotika blivit klart vanligare.

 

I den yngsta åldersgruppen, det vill säga bland unga i åldern 15–24 år, är siffrorna däremot nära nivån för år 2014.

 

– Oron för de ungas narkotikabruk och det att det blir vanligare är förståelig. Resultaten på Alkohol- och narkotikaundersökningen ger ändå en positiv signal om att narkotikabruket i den yngsta åldersgruppen inte verkar ha ökat sedan 2014, säger THL:s specialforskare Karoliina Karjalainen.

 

Nästan hälften vill avkriminalisera cannabis

I Alkohol- och narkotikaundersökningen efterfrågas också finländarnas åsikter om hur straffbart det ska vara att skaffa och använda rusmedel. På några årtionden har åsikterna om straffbarheten blivit klart mer tillåtande, särskilt i fråga om cannabis. I förhållande till år 2014 är förändringen ändå liten.

 

Enligt enkäten från 2018 vore 20 procent av finländarna redo att slopa straffen för användning av alla typer av narkotika. I fråga om cannabis skulle 42 procent av befolkningen slopa straffen.

 

Enligt enkäten anser 18 procent att man borde kunna skaffa cannabis lagligt för vilket som helst ändamål, och 54 procent godtar tillgång till cannabis enbart för läkemedelsanvändning. Sammanlagt anser alltså tre fjärdedelar (72 procent) av finländarna att cannabis åtminstone borde tillåtas för läkemedelsanvändning.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE