Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tiedustelulakia tiukennetaan – “Pitää osoittaa tosiseikaston tasolla, että kyseessä on joku siviilitiedustelun kohteena oleva toiminta”

Tiedustelulakipaketin valmistelu etenee aikataulussa. Pitkään intohimoja herättänyt lakipaketti nytkähti eteenpäin perjantaina, kun sen esitysluonnokset luovutettiin lainsäädännön arviointineuvostolle. Samalla lakiluonnos tuli julkiseksi.

Tiedustelulakien valmistelun parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli (kesk.) sanoo uskovansa suunnitellun aikataulun pitävän. Tavoitteena on ollut, että hallituksen esitys lakipaketista annettaisiin eduskunnalle tammikuussa.

Muun muassa sotilas- ja siviilitiedustelulait sisältävä lakipaketti on ollut lausuntokierroksen jälkeen hiottavana sisä-, oikeus- ja puolustusministeriöissä.

– Lausuntokierroksella on ollut merkitystä. Myös seurantaryhmän työllä on ollut merkitystä, Tölli kertoi.

Sisäministeriön lainsäädäntöneuvos Marko Meriniemi kertoo, että siviilitiedustelulain luonnokseen tuli aiempaan verrattuna tiukennuksia siihen, milloin tiedustelumenetelmiä voidaan käyttää. Lisäksi Meriniemen mukaan tiukennuksia tuli suojelupoliisin valvontaan.

Myös Meriniemen mukaan siviilitiedustelun lakiesityksen luonnoksessa on huomioitu merkittävästi lausuntokierroksen palautetta. Supon toimivaltuuksista ja valvonnasta on käyty pohdintaa julkisessa keskustelussa.

– Tiedustelutoimivaltuuksien käyttöedellytyksiä on täsmällistetty ja tarkkarajaistettu. Suojelupoliisille on lisätty perustelutaakkaa tiedusteluvaltuuksien käyttöön, Meriniemi sanoi.

Uhka pitää pystyä osoittamaan.

Lainsäädäntöneuvos Meriniemen mukaan lakiluonnoksen jatkotyöstössä on kiinnitetty paljon huomioita suojelupoliisin ja tiedusteluviranomaisen harkintavaltaa koskeviin kysymyksiin.

Täsmennyksiä tuli myös edellytyksiin käyttää sivilitiedustelua. Uhka kansalliselle turvallisuudelle pitää pystyä osoittamaan jokaista tiedustelumenetelmää käytettäessä.

– Pitää osoittaa tosiseikaston tasolla, että kyseessä on joku siviilitiedustelun kohteena oleva toiminta, esimerkiksi ulkomainen tiedustelutoiminta, joukkotuhoaseiden levittäminen tai terrorismi, Meriniemi sanoi.

Töllin mielestä laillisuusvalvonta ja parlamentaarinen valvonta ovat jääneet julkisuudessa vähälle huomiolle, mutta ovat lakipaketin kokonaisuudessa merkittäviä asioita.

– Laillisuusvalvojan valtuudet ovat hyvin merkittävät, se luo turvallisuutta ja uskottavuutta tälle.

Koska kyseessä on vasta esitysluonnos, lakipakettiin voi tulla vielä muutoksia ennen kuin hallitus tekee esityksensä eduskunnalle.

Hallituksen on myös päätettävä, yrittääkö se tehdä tiedustelulakiin liittyvän perustuslain muutoksen kiirehdityllä aikataululla. Jos perustuslain muutosta ei kiirehditä, tiedustelulakipaketti saadaan voimaan aikaisintaan vuonna 2019.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE