Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Tilanne on kuin märkivä, mätänevä avohaava” – vetoomus ystävänpäivänä: Olkapäätä, ei kyynärpäätä!

Ulosottovelallisten ahdinkoon täytyy kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) mielestä puuttua ja vääryydet korjata.

Hän odottaa, että Suomessa käytäisiin kunnon keskustelu ja tehtäisiin korjaavat toimenpiteet lakeihin, laittomuuksiin ja valvontaan ylivelkaantuneiden elämän helpottamiseksi ja ihmisten oikeusturvan takaamiseksi.

– 1990-luvun laman ja vuoden 2008 laman aikana tapahtuneet vääryydet ovat vieläkin korjaamatta ja niin kauan kun näin on, tilanne Suomessa on kuin märkivä, mätänevä avohaava, Taavitsainen kuvailee blogissaan.

Taavitsainen muistuttaa, että moni heistä on jo maksanut velkansa moninkertaisesti korkoina ja perintäkuluina. Hän kertoo esimerkin eräästä työssäkäyvästä, joka joutui ulosottoon vuonna 2009. Alkuperäinen velka oli 63 000 euroa.

– Lähes 9 vuoden maksamisen jälkeen ulosotto on saanut häneltä 65 000 euroa, mutta pääoma on lyhentynyt vain 5 000 euroa. Hänellä on siis vielä maksamatta 58 000 euroa. Ei tällaisissa menettelyissä ihmisten elinikä riitä vapautumaan velkahelvetistä.

Ihminen kulkee vankina vapaudessa, eli velkavankina.

Taavitsainen on kuullut ulosottomiesten todenneen velkasaatavista näin: “Maksamalla se ei koskaan lopu.” Tilanne on hänen mielestään järjetön ja kohtuuton.

Lisää aiheesta

– Velalliset ymmärtävät, että velka on maksettava pois, mutta eivät ymmärrä nykyjärjestelmää, joka on koronkiskontaa ja ihmisten pitämistä velkavankeudessa lopunikänsä. Ulosotto on kuin ikuinen rangaistus ja pidempi tuomio kuin henkirikoksista annettavat tuomiot. Ihminen kulkee vankina vapaudessa, eli velkavankina.

Ulosottovelallisuus koskee yli puolta miljoonaa suomalaista. Taavitsainen tietää, että moni on menettänyt terveytensä, masentunut ja menettänyt työkykynsä tai se on vaakalaudalla mennä.

– Nykyjärjestelmää tulee korjata velalliselle kohtuullisemmaksi ja inhimillisemmäksi. Yhteiskunnan tulee aina olla pienemmän puolella vahvemman mielivaltaa vastaan. Tarjotaan ihmisille erityisesti tänään ystävänpäivänä ja vuoden jokaisena päivänä olkapäätä, ei kyynärpäätä, Satu Taavitsainen vetoaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE