Ulkomaat
24.9.2017 08:25 ・ Päivitetty: 24.9.2017 08:25
”Tilanne on kuin taivaan lahja” – Pohjois-Korean uhittelu vankistaa kovia otteita penäävän pääministerin asemaa
Syyskuun 15. päivänä Japanissa havahduttiin sireenien ulvontaan ja virallisten hätätiedotetekstiviestien piipitykseen. Kyseessä ei kuitenkaan ollut varoitus maanjäristyksestä, vaan Pohjois-Korean laukaisemasta ballistisesta ohjuksesta. Jo toista kertaa kuukauden sisällä japanilaiset saivat kuulla naapurin ohjuksen halkovan Japanin ilmatilaa.
Kolmas syyskuuta Pohjois-Korea oli tehnyt kuudennen ydinkokeensa. Räjäytyksen arvioitiin olleen yli kolme kertaa voimakkaampi kuin Hiroshiman vuonna 1945 tuhonnut atomipommi.
Arvaamattoman naapurimaan kiihtyneet asetestit ovat herättäneet syvää huolta japanilaisissa, jotka odottavat ratkaisuja päättäjiltään.
Japanin pääministeri Shinzo Abelle (kuvassa) Pohjois-Korean uhittelu ei kuitenkaan ole poliittisesti pelkkä päänvaiva, sanovat Japanin sisäpolitiikan asiantuntijat.
– Abelle tilanne on kuin taivaan lahja, sanoo Meiji-yliopiston politiikan analyytikko Shinichi Nishikawa.
Pohjois-Korean kriisi on vahvistanut kovia otteita.
Pohjois-Korean kriisi on asiantuntijoiden mukaan vahvistanut kovia otteita ja kansallisen puolustuksen kasvattamista vaatineen Aben suosiota. Konservatiivipuolue LDP:tä johtavan Aben arvellaankin suunnittelevan ennenaikaisia parlamenttivaaleja, mahdollisesti jo lokakuun lopulle.
Lisää aiheesta
Hetki olisi otollinen. LDP:n perinteinen haastaja, oppositiossa nyt istuva demokraattipuolue DP, on hajaannuksessa. Samalla Pohjois-Korean aggressiot ovat antaneet Abelle mahdollisuuden luoda julkisuuskuvaa vahvana johtajana.
Pohjois-Korean uhka on myös suunnannut huomion pois pääministerin kannatusta horjuttaneista skandaaleista. Abea on syytetty muun muassa ystävänsä bisnesten suosimisesta. Pääministeri on kiistänyt syytökset.
– Skandaalien jyllätessä ihmiset uskoivat, ettei Abe kestäisi pääministerinä, mutta hän on onnistunut kääntämään tilanteen päälaelleen, Nishikawa sanoo.
Historioitsija Hideaki Kasen mukaan ei ole yllätys, että Aben suosioluvut nousivat Pohjois-Korean jännitteiden kiristyessä.
– Japanilaisten keskuudessa on noussut kriisin tuntu. He uskovat, että maa tarvitsee nyt haukkamaisen (kovaotteisen) johtajan.
Abe saanut osakseen myös kritiikkiä opportunismista.
Kaikkia japanilaisia Aben ”vahva johtajuus” ei ole vakuuttanut, ja hän on saanut osakseen kritiikkiä opportunismista.
Syyskuun 15. päivän sireenitkään eivät välttämättä ulvoneet vain kehottaakseen kansalaisia suojautumaan. Hälytys antoi japanilaisille tosiasiassa vain muutamia minuutteja aikaa etsiä suojapaikkoja, joita ei kaikilla hälytysalueilla edes ollut saatavilla.
– Pohdin, onko tällainen varoitusjärjestelmä käytännöllinen vai ei, Nishikawa sanoo.
– Tämä saattoi olla ele, jolla haluttiin alleviivata tilanteen vakavuutta. Tai sitten oikeuttaa puolustusbudjetin paisuttamista.
Tokiolaisen Gakushuin yliopiston politiikan professorin Naoto Nonakan mukaan Pohjois-Korean kriisin mukanaan tuoma suosionnousu saattaa houkutella pääministeriä liian hätäisiin vaalipäätöksiin.
– Vaalien järjestäminen nyt lietsoisi vain tarpeettomia pelkoja paisuttamalla tunnetta kriisistä ilman, että annetaan konkreettisia ratkaisuvaihtoehtoja.
Japanilaisen FNN-kanavan lähteiden mukaan Abe kertoo vaalisuunnitelmistaan maanantaina.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.