Politiikka

”Tilojen turvallisuudella ja sisäilman laadulla on suuri merkitys” – Keskustan kansanedustaja haluaa laajentaa varhaiskasvatuksesta käytävää keskustelua

Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig
Lehtikuva / Mikko Stig

Keskustelu varhaiskasvatuksen kehittämisestä on keskittynyt valitettavan paljon vain varhaiskasvatuksen maksuttomuuteen, kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Tuomo Puumalan (kesk.) toteaa.

– Varhaiskasvatusmaksujen alennukset ja maksuttomuus ovat monelle pienituloiselle perheelle erittäin tärkeitä ja madaltavat työllistymisen kynnystä, mutta lasten näkökulmasta vielä tärkeämpää ovat varhaiskasvatuksen laatu ja tilat, joissa varhaiskasvatusta annetaan.

Puumala vaatii, että maksuttomuuskeskustelun rinnalla huomiota on kiinnitettävä myös varhaiskasvatuksen laadun kehittämiseen ja päiväkotirakennusten kuntoon.

– Lapset ja varhaiskasvatuksen henkilöstö viettävät noin kolmasosan päivästään päiväkotitiloissa, joten tilojen turvallisuudella ja sisäilman laadulla on erittäin suuri merkitys heidän terveyteensä, Puumala kertoo tiedotteessaan.

Varhaiskasvatus, esiopetus ja koulu muodostavat jatkumon, jota on tarkasteltava kokonaisuutena.

Hän näkeekin, että varhaiskasvatus, esiopetus ja koulu muodostavat jatkumon, jota on tarkasteltava kokonaisuutena.

– Varhaiskasvatus on sekä hoivaa, jota tarvitsevat erityisesti pienimmät lapset, mutta myös esikouluikäisetkin, että pedagogiikkaa, jota pitää kehittää jatkuvasti tutkittuun tietoon perustuen.

– Varhaiskasvatuksen merkitys syrjäytymisen ehkäisyssä on kiistaton, siksi laaja-alainen yhteistyö varhaiskasvatuksen ja muiden perheiden palveluiden välillä on myös välttämätöntä.

Keskusteltaessa puolestaan varhaiskasvatuksen maksuttomuudesta on Puumalan mielestä syytä muistaa, että varhaiskasvatus on jo nyt maksutonta pienituloisimmille perheille.

– Ensi vuoden alusta noin 6700 uutta perhettä tulee maksuttomuuden piiriin. Siten osapäiväisen varhaiskasvatuksen täysi maksuttomuus tarkoittaisi maksuhelpotusta ja tulonsiirtoa erityisesti keski- ja hyvätuloisille perheille hän muistuttaa.

– Päätettäessä siitä, mihin tiukan taloudellisen tilanteen aikana eurot laitetaan, varhaiskasvatuksen laadun ja pienituloisimpien perheiden asian tulisi olla päällimmäisenä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat