Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Timo Soini esitti haasteen: “Olen valmis kehään”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Puolueiden puheenjohtajia vuonna 2011 eduskuntavaalipäivänä 17. huhtikuuta. Oikealla Timo Soini. Vaaleja kutsutaan jytkyvaaleiksi Soinin sanottua perussuomalaisten hyvän tuloksen olleen iso jytky.

Tutkijatohtori Yannick Lahti ja toimittaja, tietokirjailija Matti Mörttinen julkaisivat hiljattain populismia käsittelevän kirjan Populismin anatomia (Into, 2023).

Demokraatti

Demokraatti

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini on kommentoinut blogissaan kirjaa “teoriaherrojen tekeleeksi”.

Kirjassaan Lahti ja Mörttinen toteavat perussuomalaisen puolueen olevan riittävän ärhäkkä ja radikaali pitääkseen äärimieliset äänestäjät tukenaan, minkä takia uutta edes keskipientä äärioikeistopuoluetta ei ole syntynyt Suomeen.

He katsovat kuitenkin, että populismin painopisteen siirtyminen salonkikelpoisesta jälkivennamolaisuudesta radikaalioikeistolaisuuteen on loppujen lopuksi Timo Soinin suuri perintö suomalaiselle poliittiselle elämälle. Se ei ehkä ollut hänen suunnitelmansa, mutta omilla toimillaan hän sai sen aikaan, Lahti ja Mörttinen näkevät.

Soini sanoo kuitenkin, että hänen aikanaan rasismia ei normalisoitu puolueessa.

– Minun aikani ja vastuuni puolueesta loppui, kun 20 vuoden puheenjohtajuuden jälkeen jäin vapaaehtoisesti pois puheenjohtajan tehtävässä kesäkuussa 2017. Puolue on aivan eri puolue ennen ja jälkeen, Soini kirjoittaa blogissaan.

– Olen valmis kehään. Saatte tulla kahdella yhtä vastaan puhumaan populismista kanssani, hän jatkaa.

Lisää aiheesta

– Kuka järjestää ja koska? On aivan eri asia kirjoittaa populismista kuin tuntea se nahoissaan. Teoria ja opetetut. Oppineet ja käytäntö. Eri asioita, Soini päättää.

Matti Mörttinen, jota Soini blogissaan kutsuu Martiksi on jo ilmoittanut ottavansa Soinin haasteen vastaan.

– Timo Soini haastaa. Yannick Lahden ja minut. Puhumaan populismista. Otan vastaan. Yhdellä ehdolla. Opettele nimeni, Timo, Mörttinen kirjoittaa Soinin tapaan lyhyin virkkein.

– Haaste vastaanotettu, sanoo myös Yannick Lahti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE