Politiikka
30.3.2019 15:13 ・ Päivitetty: 30.3.2019 15:13
”Toiminta on iljettävää” – Timo Harakka kommentoi HS:n uutista nepalilaisravintoloista ja vaatii Suomeen yritysvastuulakia
– Hesarissa kerrottiin tänään karmaisevia tarinoita nepalilaisista ravintoloista ympäri maata. Niissä on tehty 80 tunnin työviikkoa. Lomat ja viikonloput on tehty töitä. Palkkoja on maksettu alle työehtojen, joskus työnantajan hallinnoimalle tilille, SDP:n kansanedustaja Timo Harakka kertaa Facebook-päivityksessään.
– Yhdessä tapauksessa ravintolan omistaja on saanut tuomion ihmiskaupasta sekä vero- ja talousrikoksista. Yleensä rikokset jäävät kuitenkin piiloon, sillä uhri on riippuvainen työnantajastaan, joka voi myös uhkailla häntä tai hänen perheenjäseniään, hän jatkaa.
Timo Harakan mukaan asiaa ei voi kauniisti ilmaista.
– Toiminta on iljettävää, hän tiivistää.
Harakka muistuttaa, että usein kuvittelemme, että pakkotyötä ja ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu vain ulkomailla. HS:n selvitys kuitenkin muistuttaa, että työntekijän haavoittuvaa asemaa voi käyttää hyväksi myös Suomessa.
– Ongelmalle voidaan myös tehdä jotain. Harmaan talouden torjunta ja työntekijöiden oikeuksien edistäminen on aina ollut SDP:lle tärkeää. Viime hallituskaudella olimme toteuttamassa muun muassa rakennusalan veronumeroa. Sittemmin Verohallinnon tutkimus osoitti, että tämä ja muut rakennusalan uudistukset ovat tuoneet jopa 100 miljoonan vuotuisen verotuoton Suomeen. Rahaa olennaisempaa on kuitenkin se, että keskimääräiset ilmoitetut palkat alalla ovat nousseet. Työntekijöitä on nostettu köyhyydestä, Harakka kirjoittaa.
Harakka toteaa olevan selvää, ettei millään järjestelmillä voida täysin estää rikollisuutta.
– Ammattiliitoille tulisi antaa mahdollisuus nostaa kanne työehtojen loukkauksista. Tässä asiassa kaikkien työntekijöiden etu on yhteinen.
Hän painottaa myös yritysvastuulaista päättämisen merkitystä.
– Monet yritykset ja järjestöt ovat myös vaatineet Suomeen huolellisuusvelvoitteeseen perustuvaa yritysvastuulakia. Se asettaisi vastuulliset yritykset samalle viivalle muiden kanssa ja parantaisi suomalaisten yritysten kilpailuasemaa suhteessa työntekijöiden oikeuksia polkeviin yrityksiin ulkomailla. Ihmettelen, mikseivät kaikki puolueet ole esityksen takana. (Artikkeli jatkuu Facebook-lainauksen jälkeen…)
”Hienoa, että Kai Mykkänen on tullut demarien linjalle.”
HS:n artikkeli on herättänyt tänään laajaa keskustelua.
– Olemme esittäneet puolueena alipalkkauksen ja muiden työoikeuksien loukkauksien sanktiointia, veronumeron laajentamista ravintola-alalle, sähköisiä kassajärjestelmiä ja ihmisoikeuksien huolellisuusvelvoitteeseen perustuvaa yritysvastuulakia. Nämä ovat keinoja, joilla voidaan ehkäistä väärinkäytöksiä ja rikollisuutta ja tehdä työmarkkinoista aidosti reilummat, SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm totesi aiemmin.
– Helsingin Sanomien jutussa esiin tulleet tapaukset ovat karmaisevia eikä niitä voi hyväksyä millään tavalla. Tähän on puututtava välittömästi. Meidän pitää turvata työntekijöiden ihmisarvo ja rehellisten yritysten kilpailuedellytykset, Rönnholm sanoi.
Helsingin Sanomien mukaan sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kriminalisoisi alipalkkauksen ja harkitsisi ihmiskauppaan keskittyvän yksikön perustamista.
– Hienoa, että @KaiMykkanentullut @Demaritlinjalle alipalkkauksen sanktioinnissa ja harmaan talouden torjunnan resurssien lisäämisessä. Ennen harmaan talouden toimemme eivät kelvanneet, mutta nyt myös sähköiset kassajärjestelmät @kokoomus vaaliohjelmassa, SDP:n veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér kommentoi Mykkäselle Twitterissä.
Hienoa, että @KaiMykkanen tullut @Demarit linjalle alipalkkauksen sanktioinnissa ja harmaan talouden torjunnan resurssien lisäämisessä. Ennen harmaan talouden toimemme eivät kelvanneet, mutta nyt myös sähköiset kassajärjestelmät @kokoomus vaaliohjelmassa. https://t.co/z1kc1p0j4U
— Lauri Finér (@LauriFinest) March 30, 2019
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.