Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Toinen maailmansota alkoi päivälleen 80 vuotta sitten – Vladimir Putinia ei kutsuttu muistotilaisuuteen

Toinen maailmansota alkoi päivälleen 80 vuotta sitten, kun Saksa hyökkäsi Puolan Gdanskiin ja pommitti Wielunia.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier esitti Puolalle anteeksipyynnön varhain aamulla sunnuntaina pidetyssä muistotilaisuudessa Wielunissa, jonne ensimmäiset pommit putosivat.

– Painan pääni Saksan tyrannian puolalaisten uhrien edessä ja pyydän anteeksiantoa, Steinmeier sanoi saksaksi ja puolaksi pidetyssä puheessa BBC:n mukaan.

Tilaisuudessa puhui myös Puolan presidentti Andrzej Duda, joka kutsui Natsi-Saksan hyökkäystä Puolaan “barbaariseksi”.

– Wielun näytti, millainen tuosta sodasta tulisi. Siitä tulisi totaalinen sota, sota ilman sääntöjä, tuhoisa sota, Duda sanoi.

Johtajat kokoontuvat Varsovaan

Puolan Varsovassa päivällä alkaneessa muistotilaisuudessa vierailee eri valtioiden edustajia noin 40 maasta. Esimerkiksi Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja Saksan liittokansleri Angela Merkel osallistuvat muistotilaisuuteen.

– Missään muualla Euroopassa ei puhuminen ole minulle tämän vaikeampaa. Puhun teille äidinkielelläni saksalla ja pyydän anteeksiantoanne Saksan historialliselle syyllisyydelle ja tunnustan kestävän vastuumme, Steinmeier kertoi puheessaan Varsovassa, kertoi Guardianin toimittaja Twitterissä.

Sen sijaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Britannian pääministeri Boris Johnson eivät osallistu tilaisuuteen. Venäjän presidentti Vladimir Putinia ei ole kutsuttu. Syyksi Puola on ilmoittanut Venäjän toimet Ukrainassa.

Suomea edustaa eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.).

Sota laajeni nopeasti

Toinen maailmansota sai alkunsa Saksan hyökättyä Puolaan 1. syyskuuta 1939. Britannia ja Ranska vaativat Saksaa vetäytymään, mutta Saksa ei vetäytynyt. Seurauksena maat julistivat sodan Saksaa vastaan.

Saksa miehitti Tanskan, Norjan, Belgian, Hollannin ja Luxemburgin vuoteen 1940 mennessä. Saksa oli saavuttanut voittoja myös Ranskasta, ja Ranska antautui vuonna 1940. Saksa yritti myös miehittää Britannian vuonna 1940, mutta Britannia kukisti Saksan joukot.

Italia liittyi sotaan Saksan puolelle vuonna 1940, ja hyökkäsi Britannian hallinnoimaan Egyptiin.

Yksi sodan käännekohdista oli operaatio Barbarossa vuonna 1941, jossa Saksa liittolaisineen hyökkäsi Neuvostoliittoon.

Sota siirtyi Euroopasta Tyynellemerelle vuonna 1941, kun Saksan liittolainen Japani hyökkäsi Yhdysvaltojen sotilastukikohtaan Pearl Harboriin. Yhdysvallat liittyivät sotaan liittoutuneiden Ranskan ja Britannian puolelle.

Saksa antautui vuonna 1945

Vuonna 1942 brittiläiset ottivat voiton saksalaisista Egyptissä, ja vuonna 1943 Neuvostoliiton joukot löivät saksalaiset Stalingradin taistelussa.

Merkittävä käänne tapahtui kesäkuussa vuonna 1944, kun liittoutuneet aloittivat hyökkäyksen Ranskan rannikon kautta Saksaan.

Liittoutuneiden joukot pakottivat Saksan ja sen liittolaisten joukot perääntymään. Euroopan osalta sota tuli päätökseen toukokuussa 1945, kun Saksa antautui.

Sota päättyi Tyynellämerellä saman vuoden elokuussa Japanin antautumiseen, kun Yhdysvallat pudotti atomipommit kahteen japanilaiskaupunkiin.

Sodassa kuoli arviolta 40–60 miljoonaa ihmistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE