Politiikka

”Torilla minua lähestyi noin 50-vuotias nainen, joka halusi kertoa tarinansa” – Antti Rinne kertoo, miksi hän käytti kohuttua niskalaukaus-siteerausta

Lehtikuva / Markku Ulander
Antti Rinne: – Tässä maassa on yksi taho, jonka tyylitaju on pettänyt, ja se on Sipilän hallitus.
Lehtikuva / Markku Ulander
Antti Rinne: – Tässä maassa on yksi taho, jonka tyylitaju on pettänyt, ja se on Sipilän hallitus.
Lehtikuva / Markku Ulander
Antti Rinne: – Tässä maassa on yksi taho, jonka tyylitaju on pettänyt, ja se on Sipilän hallitus.

Neljä päivää on mediassa kirjoitettu SDP:n puheenjohtajan haastattelusta. Tarkemmin sen yhdestä sitaatista, joka ei ollut alunperin Rinteen – vaan työtä vailla olevan aktiivisen suomalaisen. Hänellä on paljon kohtalotovereita.

– Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus, Antti Rinne totesi Aamulehden haastattelussa 5. tammikuuta.

Sitaatti on alkanut elää omaa elämäänsä, jossa se on saatu näyttämään kuin Rinteen omalta vertaukselta.

Tänään Helsingin Sanomat arvosteli pääkirjoituksessaan kovasanaisesti suurimman oppositiopuolueen puheenjohtajaa.

HS otsikoi, että ”Antti Rinne möhli tukun ääniä”. Kirjoitus jatkui samalla otteella tyyliin ”Rinne on päästänyt sammakoita suustaan”.

Antti Rinne avautuu asiasta julkisessa Facebook-päivityksessä.

– Helsingin Sanomat vihjaili tänään pääkirjoituksessaan, että olisi ollut väärin sanoa ääneen, millaista palautetta Sipilän hallituksen työttömiä rankaisevasta aktiivimallista tulee. Hesari arvosteli ”tyylitajuani”.

Rinne kertoo olleensa muutama viikko sitten Uudellamaalla kampanjatilaisuudessa.

– Torilla minua lähestyi noin 50-vuotias nainen, joka halusi kertoa minulle tarinansa. Korkeakoulutettu nainen oli jäänyt pari vuotta sitten työttömäksi.

Työttömyytensä aikana hän oli lähettänyt yli 350 työhakemusta.

– Vastauksia oli tullut muutama ja niissä kaikissa oli sama viesti: ”Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun.” Suurimpaan osaan hakemuksista ei koskaan tullut vastausta.

”Yli 350 työhakemuksen jälkeen oli mielestäni oikein antaa tälle yksilölle ääni, jonka mahdollisimman moni muu ihminen kuulee.”

Rinteen mukaan nainen kuvaili tilannettaan toivottomaksi.

– Kun puhe kääntyi hallituksen aktiivimalliin, nainen katsoi minua ja sanoi minulle hiljaa: ”Tuntuu siltä, että työttömät halutaan laittaa polvilleen ja antaa niskalaukaus.”

Kyseessä oli osaava ja aktiivinen ihminen. Ihminen, joka on täyttänyt satoja työhakemuksia ja etsinyt aktiivisesti töitä. Tällä ihmisellä oli täysi oikeus kertoa tunteistaan minulle. Minä ymmärsin ja ymmärrän hänen tunteitaan oikein hyvin.

Ymmärsin, mitä hän tarkoitti vertauskuvalla ja että se kumpusi epätoivosta ja epäreilusta kohtelusta. Yli 350 työhakemuksen jälkeen oli mielestäni oikein antaa tälle yksilölle ääni, jonka mahdollisimman moni muu ihminen kuulee. Siteeraisin hänen sanojaan uudestaan vaikka HS:n haastattelussa, Rinne kirjoittaa.

Rinteen mukaan tässä maassa on yksi taho, jonka tyylitaju on pettänyt ja se on nykyinen hallitus.

Siis hallitus, joka on vastuussa aktiivimallista. Hallituksen on turha uhriutua, sillä aktiivimallin uhri ei todellakaan ole Sipilän hallitus, vaan suomalaiset työttömät, joita Sipilän hallitus rankaisee työttömyydestä.

Helsingin Sanomien pääkirjoitusta tai tyylitajua en kommentoi. Tapaamani naisen tarina näkyy tästä myös Sanomien lasitaloon, Antti Rinne päättää Facebookissa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat