Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Trump ja Putin Suomeen? – Jaakonsaari: “Siinä olisi saranaa vaikuttaa, jos kotimaiselta kylätappelulta ehditään”

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto tilaisuudessa oli paikalla viisi meppiä. Liisa Jaakonsaaresta oikealle kuvassa näkyvät Nils Torvald, Henna Virkkunen ja Pirkko-Ruohonen Lerner. Torvaldsin ja Virkkusen välissä istuu Heidi Hautala.

Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto järjesti tänään Helsingissä pressikahvit. Teemana oli Euroopan parlamentin 16.1. alkava täysistuntoviikko ja tulevien kuukausien puheenaiheet.

Suomalaismeppejä puhutti etenkin EU:n tulevan puhemiehen valinta. Parlamentin jäsenet valitsevat puhemiehen ensi tiistaina. Tällä hetkellä näyttää siltä, että äänestyksestä on tulossa äärimmäisenä jännittävä keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän ja sosialidemokraattisen S&D ryhmän ehdokkaiden kesken.

Tilanne on tulehtunut, sillä EPP vetoaa sopimukseen, jonka mukaan puhemiehen tehtävään pitäisi valita EPP:n edustaja. 2014 parlamentin isot ryhmät sopivat, että vaalikauden alkupuoliskon ajan puhemiehenä toimii sosialidemokraatti – saksalainen sosialidemokraatti Martin Schultz on hoitanut tehtävää – ja loppupuoliskon keskustaoikeiston edustaja.

Sosialidemokraateissa on puolestaan tulkittu, että sopimus ei enää ole voimassa muun muassa siksi, että unionin johtotehtävät näyttävät kasautuvan EPP:lle. Jos seuraava puhemies edustaa EPP:tä, ryhmällä olisi hallussaan värisuora eli niin komission, Eurooppa-neuvoston kuin parlamentin puheenjohtajuus.

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari uskoo, että 10–20 äänen ero ratkaisee lopulta puhemiehen vaalin.

“En voi mennä syvemmällä, te joudutte nyt tulkitsemaan.”

Suomalaismeppien porinaan toi mielenkiintoisen sävyn RKP:n ALDE-ryhmää edustava europarlamentaarikko Nils Torvalds. Hän viittasi komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin alkusyksyiseen lausuntoon ja tulkitsi sitä niin, että Juncker ehkä asettaisi oman jatkamisensa puheenjohtajana kyseenalaiseksi. Torvald sanoo tulkinneensa Junckerin puheita terveydellisenä asiana, vaikkei Juncker näin suoraan sanonutkaan.

Lisää aiheesta

– En aio mennä syvemmällä, te joudutte nyt tulkitsemaan minua, Torvalds sanoi.

Demokraatti pyysi Torvaldsia tilaisuuden jälkeen tarkentamaan puheitaan.

– Minä ymmärsin hänen (Junckerin) ilmoituksensa silloin elo-syyskuussa, kun hän sanoi, että hän ei välttämättä ole puheenjohtajana tämän ruljanssin jälkeen, niin minä ymmärsin sen lääketieteellisenä ilmoituksena, Torvalds sanoo.

Ruljanssilla hän viittaa kysymykseen siitä, onko EPP:lle syntymässä värisuora.

Luuletteko siis, että Juncker ei jatkaisi?

– En ota kantaa nyt.

Mikä se lääketieteellinen ongelma on?

– Minä en lähde spekuloimaan sillä, Torvalds sanoo, mutta vahvistaa, ettei viittaa alkoholin käyttöön, jonka on huhuttu olevan ongelmallista Junckerille. Juncker on tämän kiistänyt.

Eli jos EPP:llä olisi kaikki kolme puheenjohtajuutta, voisiko Junckerinkin rooli olla jonkinlainen pelinappula tässä?

– Minä en usko, että se on siitä kiinni, Torvalds sanoo.

“Komissio on valittu koko toimikaudeksi.”

Kokoomuksen meppi Henna Virkkunen ei tiedotustilaisuudessa kyseenalaistunut Junckerin jatkoa.

– Lähtökohtaisesti hänen kautensa ei ole mitenkään katkolla nyt vaikka puolivälissä kautta ollaankin menossa. Komissio on valittu koko toimikaudeksi.

Virkkunen totesi, että Junckerin, joka toimi ennen Luxemburgin pääministerinä, tehtävää ovat varjostaneet hänen kotimaansa Luxemburgin verosopimukset.

– Mutta toisaalta nähdäkseni niissä ei siinä mielessä ole mitään uutta, koska se on ollut vuosia tiedossa, että Luxemburg nimenomaan aktiivisesti vastusti näitä monia verotietojen vaihtoja EU:n sisällä. Siellä oli muitakin maita, mutta usein Luxemburg oli nimenomaan vahvasti sillä kannalla, se halusi tehdä näitä omia verosopimuksia. Nyt tästä on päästy eteenpäin.

Virkkusen mukaan EU:n isoin ongelma ei ole komission toimintakyky vaan se, etteivät jäsenmaat ole ottaneet tarpeeksi vastuuta Euroopan Unionin kehittämisestä.

– Päätöksentekovalta on Euroopan parlamentilla ja jäsenmaiden ministerineuvostolla ja tässä ennen kaikkea päämiehiltä tietysti tarvitaan vahvaa linjaa viedä Euroopan Unionia eteenpäin, Virkkunen sanoi ja peräsi myös Suomen hallitukselta aktiivista otetta EU:n kehittämiseen.

– Sitä liioitellaan tavattoman paljon, kuinka epäsuosittu EU on ja poliitikotkaan eivät rohkeasti lähde puolustamaan EU:ta, hän harmitteli.

“Jos on tahtoa…”

Myös Jaakonsaari korosti EU:n kasvanutta suosiota.

– Brexitin jälkeen pelättiin, että monissa muissa alkaa samanlainen keskustelu. Kävikin vähän päinvastoin, kaikissa maissa on EU:n uskottavuus ja ikään kuin kannatus kasvanut.

Liisa Jaakonsaari nosti esille myös sen, että Suomi on pian arktisen neuvoston puheenjohtajamaa. Esillä on ollut idea, jonka mukaan Suomessa järjestettäisiin näissä puitteissa huippukokous, johon voitaisiin kutsua presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin. Näin ollen he voisivat tavata ensimmäisen kerran Suomessa.

Jaakonsaari liputtaa idean puolesta.

– Suomella olisi ikään kuin saranaa vaikuttaa tässä moneen isoon asiaan, jos on tahtoa ja kotimaiselta kylätappelulta ehditään isompiin kuvioihin puuttua.

EPP:n ja S&D:n väännössä on positiiviset puolensa.

Ylipäänsä Liisa Jaakonsaari uskoo, että vuodesta 2017 tulee hektinen ja jollain tavalla käänteentekevä.

Hän pohti tässä yhteydessä eritoten USA:n presidentinvaalin seurauksia ja sitä, voiko autoritäärinen johtajuus nousta eri puolilla Eurooppaa.

Jaakonsaari spekuloi sillä, jos Putin ja Trump sopisivat keskenään maailmanjärjestyksestä ja totesi, että siinä tapauksessa Euroopan Unionin pitäisi olla poikkeuksellisen vahva ja yhtenäinen.

– Sen takia minusta olisi ensinnäkin väärin ja toisaalta kohtalokasta unionille, jos kaikki EU:n ikään kuin kasvot, johtopaikat ja johtaminen olisi yhden ryhmän käsissä, Jaakonsaari sanoi ja viittasi kamppailuun puhemiehen paikasta.

Jaakonsaari otti kantaa myös Ranskan presidentiksi hamuavan oikeistopopulisti Marine Le Penin puheisiin.

– Hän sanoo, että kaikki muut puolueet Euroopassa ovat ihan samaa eliittiä, vain hän on vaihtoehto. Jos tämä on se trendi, jota kansalaiset ikään kuin tukeutuu, silloin on erittäin hyväkin se, että esimerkiksi sosialidemokraattien ja maltillisen oikeiston tiet vähän erkanevat, hän sanoi ja viittasi puhemiesvaaliin.

– Ei se tarkoita mitään suurta riitaa, parlamenttiin löytyy ne koalitiot, joilla ratkaistaan asioita. Parlamentissa on paljon EU-myönteistä voimaa, mutta liimautuminen yhteen vie ihmisten mielistä vaihtoehtoja pois, mikä nostaisi sitten kansallismielistä äärioikeistoa, Jaakonsaari huolehti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE