Politiikka
28.6.2018 15:28 ・ Päivitetty: 28.6.2018 15:28
Trumpin ja Putinin tapaaminen Helsingissä nähdään johdonmukaisena seurauksena Suomen toiminnasta – ”Koko maailman katseet ovat Helsingissä 16. heinäkuuta”
Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien kokouspaikka Helsingissä ei selvinnyt tänään presidentti Sauli Niinistön pitämässä lehdistötilaisuudessa. Presidenttien on määrä tavata Helsingissä 16. heinäkuuta.
Pyyntö Suomelle toimia tapaamispaikkana tuli sekä Yhdysvalloilta että Venäjältä, joiden viranomaiset olivat käyneet asiasta keskusteluja keskenään, Niinistö kertoo.
Presidentti uskoo, että Suomi valikoitui kokouksenpitopaikaksi sen vuoksi, että sillä on hyvä maine korkeantason tapaamisten järjestämisessä Venäjän ja Yhdysvaltain välillä.
Niinistön mukaan Trumpin ja Putinin tapaaminen kestänee muutaman tunnin.
Niinistö on todennut tiedotteessaan, että Suomi on johdonmukaisesti edistänyt dialogia kansainvälisissä suhteissa. Viimeksi kuluneen vuoden aikana olemme isännöineet muun muassa Venäjän ja Yhdysvaltain varaulkoministerien ja puolustusvoimien komentajien tapaamiset. Presidenttien tapaaminen Suomessa on tälle luontevaa jatkumoa ja vie dialogin korkeimmalle tasolle.
Soini: ”Meiltä homma hoituu.”
Ulkoministeri Timo Soini (sin.) katsoo, että Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien tapaaminen Helsingissä on tunnustus Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle kokonaisuudessaan.
Lisää aiheesta
Soinin mielestä uutinen on myönteinen ja kertoo siitä, että Suomella on hyvät suhteet molempiin maihin ja että Suomeen luotetaan.
– Kun Suomi valikoitui tapaamispaikaksi, niin tiedetään että meiltä homma hoituu, me osaamme näitä järjestää ja olemme luotettava ja pitkäaikainen kumppani, Soini sanoi torstaina eduskunnassa.
Tieto tapaamisesta on nostattanut myös kriittistä keskustelua siitä, onko Suomelle todella niin myönteinen asia isännöidä tapaamista. Esiin on nostettu muun muassa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin suhtautuminen Suomelle tärkeisiin kansainvälisiin järjestöihin ja monenkeskiseen yhteistyöhön.
Soini sanoo, että on osapuolten asia, mitä he keskenään sopivat ja millä tavalla he tulevat toimeen. Hänen arvionsa mukaan maailman tilanne on nyt niin vaikea, että keskustelu ylipäänsä on hyvästä.
– Suomen asemasta ei sinänsä ole mitään epäselvää. Suomi on länsimaa ja Euroopan unionin maa, ei mikään maa harmaalla vyöhykkeellä, Soini sanoi.
Soinin mukaan nyt alkaa kova työ, jossa katsotaan läpi kaikki mahdollinen järjestelyistä muun muassa logistiikkaan, liikenteeseen ja turvallisuustekijöihin liittyen.
– Uskon, että koko maailman katseet ovat kyllä Helsingissä 16. heinäkuuta ja jo vähän ennen. Nyt kannattaa kyllä varata hotellihuoneet sille päivälle, kohta on kiire.
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Venäjän ja USA:n presidenttien tapaaminen on odotettu uutinen. Tapaamispaikka on osoitus Suomen politiikan johdonmukaisuudesta ja kyvystä järjestää korkean tason tapaamisia. Dialogi on Sipilän mukaan erittäin tärkeää myös Suomen ja Euroopan turvallisuudelle.
Naton Stoltenberg iloinen Helsingin puolesta.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on kertonut pitää hyvänä, että Trump ja Putin tapaavat ensi kuussa Helsingissä. Vuoropuhelun käyminen on hänen mukaansa linjassa sotilasliiton lähestymistavan kanssa.
Naton lähestymistapa Venäjään on kaksiraiteinen. Stoltenbergin mukaan Nato pyrkii käymään maan kanssa vuoropuhelua, mutta samaan aikaan puolustuskykyä vahvistetaan.
– Minulle dialogi ei ole heikkouden vaan vahvuuden osoitus, Stoltenberg sanoo.
Pääsihteeri tapasi torstaina EU-maiden johtajia huippukokouksessa Brysselissä.
Stoltenberg kertoi olevansa iloinen siitä, että Helsinki isännöi tapaamista, ja muistutti, että Suomi on Naton läheinen kumppani.
Luvassa on hänen mukaansa tärkeä kokous, mutta Stoltenberg ei spekuloinut tuloksilla.
Putinin neuvonantaja: Yhteinen lausunto luvassa.
Helsinki on varsin sopiva tapaamispaikka Yhdysvaltain ja Venäjän presidenteille, sanoo puolestaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin neuvonantaja Juri Ushakov.
Ushakov myös ilmaisee olettavansa, että Putin ja Trump saattavat antaa tapaamisen jälkeen yhteisen lausunnon.
Hänen mukaansa lausunnossa ”saatetaan linjata osapuolten seuraavat askeleet kahdenvälisten suhteiden parantamiseksi”.
Presidentti Sauli Niinistö aikoo omissa keskusteluissaan presidenttien kanssa puhua Itämeren jännitteistä ja arktisista asioista, kuten mustan hiilen päästöjen torjunnasta, presidentin kansliasta kerrotaan.
Niinistön mukaan vierailevat presidentit aikovat puhua toistensa kanssa ainakin kansainvälisestä tilanteesta kokonaisuudessaan ja toivottavasti myös asevalvonta- ja aseriisuntakysymyksistä.
– Pienetkin edistysaskeleet jännityksen lieventämisessä olisivat kaikkien edun mukaisia, Niinistö sanoo tiedotteessa.
Venäjän ja Yhdysvaltojen korkeat virkamiehet tiedustelivat jo viime viikolla kulissien takana Niinistöltä sitä, voisivatko maiden presidentit tavata Helsingissä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.