Internationellt

“Trumps påhopp äventyrar pressfriheten”

President Donald Trumps attacker mot medierna är ett hot mot pressfriheten enligt flera organisationer. När han stänger ute den fria pressen från Vita huset agerar han som en diktator menar kritiker.

IPS

Arbetarbladet

 

Vid en presskonferens förra veckan gick Donald Trump till angrepp mot Jim Acosta, huvudansvarig för rapporteringen från Vita huset för tv-bolaget CNN, efter reporterns frågor om presidentens utspel om den så kallade migrantkaravanen som närmar sig USA.

Sedan kom beskedet att Jim Acosta stängs av från Vita huset på obestämd tid – något som aldrig tidigare hänt. Vita huset hotar också att svartlista andra reportrar – däribland Peter Alexander vid tv-bolaget NBC, April Ryan från American Urban Radio Networks och Yamiche Alcindor från tv-bolaget PBS ”om de inte behandlar Vita huset med respekt”.

Donald Trumps beslut är i strid med journalisternas grundläggande rättigheter att granska regeringen. Donald Trump kallade en reporter ”en otrevlig, hemsk person” och avfärdade en annan genom att säga att det var en dum fråga som ställts.

Men Trumps auktoritära taktik och hans fientliga inställning till medier – där han avfärdar kritisk rapportering som ”falska nyheter” – påverkar i allt högre grad andra ledare på högerkanten och diktatoriska ledare, bland annat i Filippinerna, Ungern, Egypten, Myanmar, Turkiet, Kina, Polen och Syrien, som följer hans exempel.

 

Barbara Crossette, som tidigare var chef för New York Times FN-bevakning, menar att det inte bara är auktoritära regimer som tar intryck av Trump utan även tvärtom. Hon säger att Trump beundrar starka ledare och framhåller att i många demokratier angrips journalister och intellektuella.

I Filippinerna har den regimkritiska journalisten Maria Ressa utsatts för extrema påtryckningar och åtalats och i Indien, som stoltserar med att vara världens största demokrati, hotas, attackeras och i vissa fall dödas journalister och akademiker av hindunationalistiska folkmobbar.

Gauri Lankesh, en internationellt känd journalist, är en av dem som rapporterat kritiskt om hindunationalisterna i Indien och som dödats, berättar Barbara Crossette.

Tv-bolaget CNN har lämnat in en stämningsansökan mot Trumpadministrationen för portningen av Jim Acosta och uppger att uteblivna protester mot Vita husets agerande skulle skicka en farlig signal till alla journalister som granskar folkvalda politiker.

Enligt stämningsansökan hävdar CNN att agerandet är ett brott mot första och femte tillägget i den amerikanska konstitutionen att neka CNN tillgång till presskonferenserna. Bland annat hävdar man att det är ett brott mot pressfriheten, som regleras i det första tillägget.

 

Zeke Johnson från Amnesty USA säger till IPS att Trumps förakt för pressen och hans beslut att porta vissa reportrar från Vita huset inte bara kränker yttrandefriheten och är fullkomligt uteslutet vid ett gott styre, utan också skickar en farlig signal till andra ledare.

– Vi har sett hur regeringar runt om i världen försöker tysta journalister för att de avslöjar obekväma sanningar eller uttrycker en annan åsikt än den härskande makten, påpekar han.

Wa Lone och Kyaw Soe Oo är två Reutersjournalister som suttit fängslade i nästan ett år för att ha rapporterat om människorättsbrott mot folkgruppen rohingya i Myanmar.

Zeke Johnson påpekar att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har stängt ner tidningar och fängslat journalister. Donald Trumps agerande betraktas också som särskilt fräckt så kort efter den saudiska journalisten Jamal Khashoggis brutala död.

– Vita huset måste se till att Jim Acosta omedelbart får tillbaka sin pressackreditering och sluta straffa reportrar genom att återkalla deras ackreditering, säger han.

 

– Med tanke på det nuvarande läget hoppas vi att president Trump slutar förolämpa och smutskasta reportrar och medier, säger Courtney Radsch, vid pressfrihetsorganisationen Kommittén för skydd av journalister, CPJ.

I en artikel i New York Times förra veckan skrev Megan Specia att Donald Trumps retorik har rättfärdigat andra ledares odemokratiska handlingar. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har återkommande hänvisat till ”falska nyheter” när han möter kritik och samma taktik har regeringen i Polen använt sig av.

Efter en rapport från Amnesty International om tusentals döda i syriska fängelser, sade president Bashar al-Assad att det går att ”hitta på vad som helst dessa dagar. Vi lever i en tid av falska nyheter”.

 

Thalif Deen

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE