Norden

Trygve Svensson: Bygg en bro mellan industriarbetaren och miljörörelsen

Foto: Henrik Helenius
Trygve Svensson på Youngstorget i centrum av Oslo. Detta är den norska arbetarrörelsens traditionella samlingsplats bland annat på Första maj. I bakgrunden ses Arbeiderpartiets mäktiga röda tegelbyggnad.

I början av sextiotalet sade Förenta staternas president John F. Kennedy: vi ska till månen. Och man klarade det. Samma tanke bör gälla klimatmålen, säger Trygve Svensson som är daglig ledare vid Tankesmedjan Agenda i Norge.

Henrik Helenius

Arbetarbladet

 

 

Tankesmedjan Agenda som har cirka tio personer anställda definierar sig som partipolitiskt obunden, men ligger ideologiskt någonstans på center-vänsteraxeln.

 

– Personligen är jag socialdemokrat. Det blev jag i vuxen ålder, berättar Trygve Svensson.

 

Därför är han naturligtvis glad över de framgångar som de socialdemokratiska partierna haft i en del europeiska länder den senaste tiden.

 

– Men det är omöjligt att diskutera klimatpolitiken utan att diskutera ojämlikheten i samhället. Det handlar om en gemensam europeisk problemställning.

 

Svensson anser att ett grönt skifte eller ett energiskifte, både i Norden och i Europa inte kan fås till stånd utan en bättre fördelningspolitik. Målet är utsläppsfria samhällen år 2050.

 

– Men det finns otaliga exempel på att en politik som inverkar på klimatfrågorna skapar social oro och banar väg för en växande populism.

 

Svensson framhåller att de socialdemokratiska partierna i den brytningstid vi nu lever i bör ta tag om ett sådant samhällsfördrag som vanligt folk kan tro på.

 

– Inom den internationella fackföreningsrörelsen har man sagt att det inte finns några jobb på en död planet. Därför behöver vi en “just transition”, en rättvis övergång. Med andra ord bra klimatavtal för vanliga löntagare, säger Svensson.

 

Som konkreta exempel nämner han högre avgifter på CO2-utsläpp och andra miljögifter.

 

– För socialdemokraterna gäller det att på dessa punkter få fackföreningsrörelsen med sig. Faktum är att ojämlikheten har ökat i alla västliga länder. I Norge är skillnaderna i fråga om förmögenhet nu lika stora som i Storbritannien. Det finns i Norge fler dollarmiljonärer per invånare än i USA. Speciellt de konservativa så kallade blå-blå regeringarna som styrt Norge de senaste åtta åren har med sin politik bidragit till detta, konstaterar Svensson.

 

Ett lika viktigt ord som jämställdhet är rättfärdighet”

 

Hans förhoppning är att världens ledare rätt snabbt kommer med en plan för ett grönt energiskifte.

 

– Ett lika viktigt ord som jämställdhet är rättfärdighet. För socialdemokratin gäller det att bygga en bro mellan industriarbetaren och miljörörelsen. Det finns nämligen många människor som inför framtiden är rädda för sig själva, för sina barn och sina barnbarn.

 

Trygve Svensson är hemma från staden Bergen och därifrån tar han ett exempel på det som på norska kallas bompenger, alltså trängselskatt på svenska.

 

– Det innebär att man ska betala skatt för att köra bilen in till centrum av staden. I en valkrets i Bergen ökade ett protestparti som motsätter sig trängselskatten sitt väljarstöd från noll till 43 procent. Då undrar man om väljarna under valperioden blivit populister eller har de blivit dåligt informerade från de gamla partierna. Här finns uppenbara paralleller till framväxten av de gula västarna i Frankrike eller valet av Trump till president i USA.

 

Svensson anser att orsaken är att folk upplever att de gjort ett dåligt avtal med samhället och att de därför överger socialdemokraterna.

 

– Mot den bakgrunden bör socialdemokraterna tala för ett socialt rättvist grönt skifte. Speciellt viktigt är det för ett olje- och gasproducerande land som Norge.

 

Till slut vill Trygve Svensson för Arbetarbladets läsare göra reklam för de idéer som den italiensk-amerikanska ekonomen Mariana Mazzucato för fram bland annat i en bok som handlar om ny ekonomi och hur den amerikanska månlandningen inspirerar till en förändring av kapitalismen.

 

Det är hon som talar för att fundamentalt omstrukturera kapitalismen för att göra den bärkraftig. Eller som en entusiastisk kommentator beskrev henne: “En av världens mest inflytelserika ekonomer med uppdraget att rädda kapitalismen från sig själv.”

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE