Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tuomioja Washingtonin julkilausumasta: Toteutus tarkoittaisi kehitysyhteistyöleikkausten perumista

SDP:n kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja kommentoi blogissaan presidentti Sauli Niinistön ja neljän pohjoismaisen pääministerin tapaamista presidentti Barack Obaman kanssa Washingtonissa. Hän antaa tapaamisen päätteeksi annetulle julkilausumalle kiitosta ja huomauttaa myös sen pulmista.

– Lausuma sisältää erittäin paljon oikeita, tervetulleita ja hyviä linjauksia. Erittäin kiitettävänä voi pitää esimerkiksi arktista yhteistyötä koskevaa osiota, samoin kuin naisten ja tyttöjen oikeuksien korostusta, myös seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia koskien, Tuomioja kirjoittaa.

Tuomiojan mukaan monin paikoin linjaukset menevät ”paljon pidemmälle oikeaan suuntaan kuin esimerkiksi Sipilän hallituksen hallitusohjelma ja tähänastiset toimet”.

– Tämä koskee niin ilmastonmuutoksen torjuntaa, kestävää kehitystä, kaikenlaisen syrjinnän kieltämistä kuin maahanmuuttoa ja pakolaisia. Jos kaikki tämä on todella tarkoitettu toteutettavaksi niin seuraava askel olisi, että hallitus Suomessa peruisi yli 40 prosentin leikkaukset kehitysyhteistyöhön ja niihin resursseihin, joita tarvitaan näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Julkilausuman myötä Suomi on Tuomiojan mukaan sitoutunut tukemaan muun muassa ”globaaleja ratkaisuja, jotka lisäävät kunnioitusta oikeudelle hakea ja saada turvapaikkaa, ottaen huomioon alueelliset vastuunjakojärjestelyt”. Lisäksi sitouduttu on siihen, että ihmisoikeudet kuuluvat kaikille riippumatta heidän seksuaalisesta suuntautumisestaan tai sukupuoli-identiteetistään ja toimimaan sen puolesta että LGTBI-henkilöt voivat nauttia samoista oikeuksista kuin kaikki muutkin.

– Tästä voi todella onnitella myös ulkoministeri Soinia, Tuomioja sanoo.

Julkilausumakäytäntö herättää myös valtiosääntökysymyksiä.

Tuomioja kuvailee annettua julkilausumaa poikkeuksellisen pitkäksi ja maailmaa syleileväksi. Tällaisena se tuo Tuomiojan mieleen erityisesti neuvostosuhteissa harrastetun, jo pitkälti kuopatun kommunikea-kulttuurin.

– On selvää että poliittisilla johtajilla on oikeus ja heillä täytyy olla mahdollisuus tehdä yhdessä muiden maiden johtajien kanssa aloitteita ja ehdotuksia ja toimia niiden toteuttamisen puolesta. Mutta julkilausumakäytäntö herättää myös valtiosääntökysymyksiä, Tuomioja kirjoittaa.

Tuomiojan mukaan keskustelua voi syntyä silloin, kun lausumissa sitoudutaan erikseen nimettyihin hankkeisiin, jotka edellyttävät parlamenttien budjettipäätöksiä toteutuakseen. Kun sitoumuksia voidaan tehdä ja toteuttaa vain maiden perustuslakeja kunnioittaen, voi se Tuomiojan mukaan tarkoittaa esimerkiksi Yhdysvaltojen kohdalla Obaman tekemien linjausten nopeaa romuttumista, jos republikaanit ottavat presidentinvaaleissa voiton.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE