Politiikka
3.3.2016 15:48 ・ Päivitetty: 4.3.2016 05:55
Mitä Suomessa oikein tapahtuu? Mitä sanovat Matti Ahde, ”Loka” Laitinen, Kalle Isokallio, Jukka Kärnä, Tiina Pelkonen ja Juhani Turkkila?
Helsingin Hakaniemen Ympyrätalon tupaantuliaisiin alkoi virrata väkeä heti iltapäivällä. Vaikka meininki oli iloista, meneillään olevat suuret yhteiskunnalliset asiat puhuttivat juhlakansaa.
Matti Ahde (pääkuvassa), kulttuuri- ja urheiluaktivisti.
– Muistutan, että suurin osa kulttuurin ja urheilun määrärahoista tulee veikkauspeleistä. Niiden tuotot ovat kasvaneet koko ajan. Toivottavasti jakosuhteita ei muuteta. Kansalliskirjasto tuli uutena voittovarojen piiriin.
Uudet tilat ihastuttivat väkeä poikkeuksetta. Demokraatti kyseli ensimmäisiltä sisääntulijoilta heidän mietteitään. Päällimmäisenä oli huoli suomalaisten kohtalosta leikkausten viidakossa.
Juhani Turkkila, valtiotieteiden tohtori
– Elämme ratkaisevia aikoja. Elvyttää pitäisi enemmän ja Keynesin opit pitäisi ottaa käyttöön. Eläkeläisköyhyys huolettaa kovin.
Lisää aiheesta
Jukka Pääkkönen, SASKin viestintäpäällikkö
– Hallituksen säästöjen takia olemme käyneet yt-neuvottelut ja 4,5 henkilötyövuotta vähennetään. Itsekin kuulun lähtijöiden joukkoon, kun eläköidyn vuoden vaihteessa. Lisäksi Länsi-Afrikan projekti suljetaan kokonaan ja Latinalaisen Amerikan toiminnot ajetaan alas. Eniten tämä vaikuttaa kehitysmaiden ihmisiin kuin meihin.
Aarno ”Loka” Laitinen, kolumnisti
– Koko ajan on ollut kurjaa, kun tämä hallitus on ollut vallassa ja kurjaa tulee olemaan.
Minulla on 43 vuotta työkokemusta takana, enkä ikinä ole nähnyt mitään vastaavaa. Köyhiltä niistetään.
Jukka Kärnä, SAK:n johtaja
– Toivon, että sopimus syntyy, vaikka pihtisynnytyksellä synnytettiin. Nyt on aikaa toukokuun loppuun saattaa paikallinen sopiminen työehtosopimuksiin. Mutta minulla on 43 vuotta työkokemusta takana, enkä ikinä ole nähnyt mitään vastaavaa. Köyhiltä niistetään.
Tiina Pelkonen, kulttuuripersoona, toimittaja
– Olen erityisen huolestunut koulutuksesta ja opiskelijoista. Kulttuurielämän leikkauksista en ole kuullut, mutta toivottavasti perussuomalaisten kulttuurinvastaisuus ei toteudu.
Kalle Isokallio, kolumnisti
– Ei näillä toimilla vaikuteta juuri mitään uuden työntekijän palkkaushalukkuuteen. Moolokin kita on ihan muualla kuin suomalaisten nettopalkoissa. Yrittäjän pitää tienata moninkertaisesti voidakseen maksaa palkkaamansa duunarin kaikki kulut, sanoi Kalle Isokallio, joka selvensi puhettaan myös piirroksella.
SDP ja lähellä olevat tahot ovat tänään asettuneet Helsingin Hakaniemen legendaariseen Ympyrätaloon. Asiaa juhlitaan iltapäivällä alkaneilla tupaantuliaisilla.
Talon kuudennesta kerroksesta löytyvät nyt SDP:n puoluetoimisto, pää-äänenkannattaja Demokraatti, Työväen Sivistysliitto, Demarinaiset, Demarinuoret ja opiskelijat sekä Helsingin ja Uudenmaan piirit, Arbetarbladet ja FSD sekä muutamia muitakin.
– Unelmani on toteutunut, kiteytti puoluesihteeri Reijo Paananen keskipäivällä.
35 vuotta sitten SDP:n uudessa puoluetalossa olivat melkein kaikki SDP:n sisarjärjestöt Työväen Sanomalehtien Tietotoimistoa myöten. Se laati uutisia ja artikkeleita kautta maan ilmestyneille demarilehdille.
Nyt journalistista viestintää talossa edustavat Demokraatti, jonka juuret ulottuvat maaliskuun 2. päivään 1895, sekä ruotsinkielinen verkkolehti Arbetarbladet, perustettu 1919.
Viikkolehti Työmiehen ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 1895. Nykyaikainen Demokraatti ilmestyy viikkolehtenä ja uutiset luetaan joka päivä päivittyvästä Demokraatti.fi -sivustolta.
Paitsi tupaantuliaisia, nyt juhlitaan siis myös työväenlehtipäivää, jollaiseksi on perinteisesti kutsuttu Työmiehen syntymäpäiväksi.
Ympyrä on siis sulkeutunut.
Demokraatti.fi seuraa juhlapäivää verkkolehdessä ja Instagramissa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.