Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tutkija: EU-äänestys oli tarpeeton poliittinen temppu – “Keväällä edessä voi olla Moldovan eurooppalaisen unelman loppu”

LEHTIKUVA / AFP / DANIEL MIHAILESCU

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Ryhor Nizhnikaun mukaan Moldovassa pidetyn EU-kansanäänestyksen tiukka tulos kuvaa hyvin sitä, kuinka jakaantunut maa on.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Moldovassa äänestettiin sunnuntaina presidentinvaalien lisäksi siitä, kirjataanko tavoite EU-jäsenyydestä maan perustuslakiin. Kun lähes kaikki äänet oli laskettu, EU-jäsenyyttä kannattava puoli oli voittamassa kansanäänestyksen noin 50,5 prosentilla. Presidentinvaalit ratkaistaan toisella kierroksella.

Nizhnikau katsoo, että näin tiukassa tilanteessa ei oikeastaan ole edes väliä sillä, kumpi voittaa, sillä kyseessä on joka tapauksessa symbolinen häviö EU-mielisille.

-  Voitto tällaisella marginaalilla tuskin oikeuttaa sellaista ajatusta, että tämä kansanäänestys antaisi lopullisen tuen Moldovan EU-tielle, Nizhnikau sanoo.

Tutkijan mukaan EU-mielinen istuva presidentti Maia Sandu toivoi EU-äänestyksen mobilisoivan hänelle ääniä presidentinvaaleissa, mutta toisin kävi.

-  Sandun ja hänen hallintonsa epäsuosio itse asiassa vähensi kyllä-ääniä kansanäänestyksessä, Nizhnikau arvioi.

Nizhnikaun mukaan äänestys oli alkujaankin tarpeeton poliittinen temppu. Lopputuloksen valossa hän pitää sitä Sandun ja EU-mielisten kannalta virheenä, joka voi kostautua Sandun edustamalle keskustaoikeistolaiselle PAS-puolueelle ensi kevään parlamenttivaaleissa.

-  Nykyinen, EU-mielinen hallitus voi menettää valta-asemansa, ja keväällä edessä voi olla Moldovan eurooppalaisen unelman loppu, Nizhnikau sanoo.

VARSINAISEEN EU-prosessiin tulos ei Nizhnikaun mukaan vaikuta.

Sen sijaan hän odottaa, että tulos tullaan haastamaan sekä julkisesti että oikeuslaitoksessa. Venäjällä Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov aloitti jo maanantaina tulosten kyseenalaistamisen.

EU-tavoitteen kirjaaminen lakiin vaikeuttaa Nizhnikaun mukaan maan geopoliittisen suunnan muuttamista tulevaisuudessa, mutta se ei tee siitä mahdotonta.

Nizhnikau huomauttaa, että Georgiassa sama periaate on jo perustuslaissa. Siitä huolimatta Georgian EU-jäsenyysprosessi on käytännössä pysähtynyt.

KUN äänestystulos näytti vielä EU-jäsenyyden vastaiselta, Sandu sanoi tuloksen johtuneen hyökkäyksestä Moldovan vapautta ja demokratiaa vastaan. Sandun mukaan tulokseen vaikuttivat “rikolliset ryhmät yhteistyössä ulkomaisten vihamielisten voimien kanssa”.

Aiemmin Sandu on useiden muiden moldovalaistahojen tapaan syyttänyt Venäjää yrityksistä vaikuttaa Moldovan vaaleihin. Moldovan viranomaiset epäilevät, että jopa neljäsosaan äänestäjistä oli pyritty vaikuttamaan venäläisellä rahalla.

Nizhnikau pitää tietoja Venäjän ostamista äänistä luotettavina. Hän uskoo silti, että Venäjän vaikuttamista ratkaisevampi tekijä kansanäänestyksessä on ollut moldovalaisten aito tyytymättömyys presidenttiin ja hallitukseen. Moni ajattelee, että nykyhallinto ei ole lunastanut lupauksiaan muutoksesta.

EU:hun liittymisen puolesta äänestivät etenkin Moldovan ulkopuolella asuvat äänioikeutetut.

-  Tämä hallitus nousi valtaan iskulauseilla korruption torjumisesta, vahvojen valtion instituutioiden rakentamisesta ja köyhyyden vastustamisesta, mutta tuloksia ei ole saavutettu. Uudistukset sakkaavat ja talous on huonossa jamassa, Nizhnikau sanoo.

-  Monet ihmiset ajattelevat, että hallitus käyttää Venäjää ja Ukrainan sotaa keinona vältellä isompia asioita.

Nizhnikau katsoo, että istuva presidentti on saanut merkittävää tukea EU:lta.

-  Venäjä pelasi likaisesti, mutta myös EU oli vahvasti mukana, Nizhnikau sanoo.

MYÖS sunnuntaina käydyn presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen tulos kertoo Nizhnikaun mukaan Sandun epäsuosiosta. Sandu oli noin 42 prosentin ääniosuudella suosituin ehdokas, mutta ero toiseksi tulleeseen oli ennakoitua pienempi.

Suurin osa ehdokkaista on Nizhnikaun mukaan marginaalipoliitikkoja, ja heidän äänestämisessään on kyse ennen kaikkea protestiäänistä Sandua vastaan.

Toisella kierroksella Sandua vastaan asettuu Venäjä-mielisen sosialistipuolueen tukema Alexandr Stoianoglo. Nizhnikau ennakoi toisesta kierrosta tiukkaa, mutta pitää Sandua kuitenkin todennäköisempänä voittajana.

-  Se riippuu siitä, pystyykö hän muuttamaan narratiiviaan ja puhumaan enemmän Moldovasta ja Moldovan haasteista Venäjän sijaan, Nizhnikau arvioi.

Moldovan tulevaisuuden kannalta paljon tärkeämmät ovat Nizhnikaun mukaan kuitenkin ensi kevään parlamenttivaalit.

-  Ne ratkaisevat maan tulevaisuuden, hän toteaa.

Maiju Ylipiessa/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE