Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Tutkija Navalnyin kohtelusta: Yllätys lähinnä lännelle – tähän Venäjän johto pyrkii

LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev
Aleksei Navalnyi.

Tutkija Veera Laine arvioi, että Venäjän hallinnon häikäilemätön toiminta Aleksei Navalnyin kotimaahan paluun yhteydessä oli yllätys lähinnä lännelle. Navalnyi ja hänen tukijansa liberaalissa oppositiossa ovat tienneet jo pitkään, miten Venäjän hallinto haastettuna vastaa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomessakin on ihmetelty, että Navalnyi otti riskin ja palasi myrkytyshoitojen jälkeen Saksasta Venäjälle.

–  Venäjällä oppositiossa toimiva poliitikko on ottanut riskin jo kauan sitten. Nyt Navalnyi on isossa vaarassa toki, kun hallinto on muuttunut aika pidäkkeettömäksi, Ulkopoliittisen instituutin tutkijana toimiva Laine sanoo STT:lle.

Laineen mukaan viimeistään oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murha helmikuussa 2015 osoitti oppositiopoliitikkona toimimisen vaarallisuuden.

Presidentti Vladimir Putinia äänekkäästi arvostellut Nemtsov ammuttiin kuoliaaksi sillalla lähellä Moskovan Kremliä. Murhasta tuomittiin 20 vuoden vankeuteen tshetshenialainen entinen turvallisuuspalveluiden upseeri, mutta Nemtsovin omaiset ja liittolaiset ovat katsoneet, että murhan varsinaiset suunnittelijat ovat yhä vapaina.

Tavoite on pitää pois julkisuudesta

Laineen mukaan Venäjän johdolle keskeistä on saada Navalnyi pidettyä pois julkisuudesta, kun maassa valmistaudutaan ensi syksyn duumanvaaleihin.

–  Eiköhän hänelle ole tulossa aika pitkä tuomio.

Tutkija ei usko, että tämä täysin halvaannuttaisi Navalnyin joukkoja, vaikka venäläisessä politiikassa liikkeen keulahahmolla on tärkeä rooli. Tukijat ovat jo kutsuneet mielenosoituksia koolle ensi viikonlopuksi.

–  Navalnyin organisaatio on toiminut jo pitkään, ja sillä on tiimejä ja kampanjapäälliköitä eri puolilla Venäjää.

Samaan aikaan opposition liikkumavara on kaventunut koko ajan Venäjällä.

–  Vaikka Navalnyi olisi vapaallakin, opposition tilanne kokonaisuudessaan on hyvin hankala.

Vaalit halutaan muodollisesti vetää läpi, mutta mitään todellista vaalikamppailua ei päästetä syntymään.

Perustuslaki Venäjällä aina ensisijainen

Ihmisten tyytymättömyys hallintoon on kasvanut. Vaikka vielä ei ole kyse enemmistöstä tai edes suuresta osuudesta kansalaisia, vallan pitäjät eivät salli, että heitä haastetaan.

–  Aiemmin esitettiin, että pelattaisiin demokratian pelisäännöillä, nyt ei välitetä edes esittää.

–  Hallinnon vastaus oman oikeutuksensa murenemiseen on se, että haastajia kohtaan käytetään enemmän voimaa ja se tehdään aiempaa röyhkeämmin ja avoimemmin.

Laine muistuttaa, että Venäjän uudistetussa perustuslaissa todetaan, että maan oma perustuslaki on aina ensisijainen. Se siis menee venäläiskatsannossa yli esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen, joka vuonna 2017 totesi Navalnyin saaman kavallustuomion perusteettomaksi.

–  Perustuslaki on sisäisesti ristiriitainen, ja sitä tulkitaan aika tarkoitushakuisesti. Mutta Venäjä ei ole oikeusvaltio, ja siellä voidaan pyöritellä tämmöisiä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE