Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Tutkijat pakenevat Suomen huonoa tiedeilmapiiriä, rahoitus on retuperällä – ”Nyt on korkea aika lopettaa kurjistumiskehitys”

Kuvassa Joensuun yliopiston päärakennus.

Yliopistoilta ja tutkimukselta on leikattu yhteensä 600 miljoonaa euroa viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Professoriliiton ja Tieteentekijöiden liiton mielestä tämä kehitys ei voi enää jatkua. Ne odottavat maan hallitukselta täyskäännöstä, kun se kokoontuu ensi viikolla viimeiseen kehysriiheensä.

Demokraatti

Demokraatti

– Nyt sen on korkea aika lopettaa pitkään jatkunut kurjistumiskehitys ja nostaa yliopistojen ja tutkimuksen rahoitus kasvu-uralle, liitot vaativat.

Hallituksen visiossa on ollut nostaa tutkimus- ja kehitysrahoituksen bruttokansantuoteosuus neljään prosenttiin. Tällä hetkellä tästä tavoitteesta ollaan hyvin kaukana: viime vuonna tämä BKT-osuus oli 2,7 prosenttia.

Liitot moittivat, että hallituskauden pienet lisärahoitukset ovat olleet kertaluonteisia kärkihankerahoja.

– Tutkimuksen lippulaivatkin rahoitettiin siirtämällä perusrahoitusta erikseen haettavaksi. Kaiken innovaatiotoiminnan kivijalkana toimiva perustutkimus vaatii pitkäjänteisyyttä ja ennakoitavuutta.

Tieteentekijöiden liitto ja Professoriliitto vaativatkin, että yliopistojen perustutkimukseen täytyy pistää lisää rahaa vähintään 100 miljoonaa euroa.

Yliopistojen opetushenkilöstö on supistunut tuhannella vuodesta 2010.

Lisää aiheesta

Talouspolitiikan arviointineuvoston taustaraportti osoittaa, että yliopistojen reaalinen perusrahoitus ei ole edes vuoden 2002 tasolla. Resurssien supistuminen on liittojen mukaan kansainvälisesti harvinainen ilmiö.

Perusrahoituksen rajulla vähennyksellä on ollut vaikutuksensa: yliopistojen opetushenkilöstö on supistunut tuhannella vuodesta 2010 ja vuoden 2011 jälkeen tutkijakoulutettavien määrä on pudonnut 12 prosentilla.

– Tutkijakoulutusasteen suorittaneita on lähtenyt maasta kiihtyvässä tahdissa. Monet lähteneet sanovat erääksi syyksi tiedeilmapiirin huonontumisen, liitoista huomautetaan.

Yliopistoindeksi kirjattiin yliopistolakiin turvaamaan yliopistojen rahoituskehitys myös vaikeina aikoina. Liittojen mukaan se on silti ollut lähes koko ajan joko kokonaan tai puoliksi jäädytetty.

– Koska maan taloudessa menee nyt huomattavasti paremmin kuin hallituskauden alussa, vuoteen 2020 ulottuva ja väliaikaiseksi toimenpiteeksi tarkoitettu yliopistoindeksin jäädytys pitää perua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE