Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Työmarkkinajärjestöille tarjotaan nopeasti tehtyä ideologista työryhmäpesua” – SAK seuraa huolestuneena hallituksen heikkoa lainvalmistelua

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n hallitus seuraa huolestuneena työlainsäädännön heikentämisesitysten valmistelua ja kokoontuu poikkeuksellisesti juhannuksen jälkeen keskustelemaan järjestöllisistä toimista.

Demokraatti

Demokraatti

Sipilän hallitus on käytännössä lopettanut kolmikantaisen valmistelun ja esitykset tulevat työmarkkinaosapuolille viime hetkellä, SAK katsoo tiedotteessaan.

– Todellisen kolmikannan sijasta työmarkkinajärjestöille tarjotaan valmiiden esitysten kuittaamista, tai nopeasti tehtyä ideologista työryhmäpesua, jossa ei ole tarkoituskaan selvittää asioita tai arvioida vaikutuksia. Työmarkkinajärjestöistä luodaan viikunanlehti, jonka varjolla hallitus voi todeta lakivalmistelun tehdyn yhteistyössä niiden kanssa, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo.

Kolmikanta on vakiintunut tavaksi viedä isoja yhteiskunnallisia asioita eteenpäin, koska maan hallitus on saanut siinä käyttöönsä eri osapuolten asiantuntijoiden osaamisen sekä heidän sitoutumisensa yhdessä neuvoteltuun lopputulokseen. Kolmikanta onkin ollut viime vuosikymmeninä usean ison yhteiskunnallisen uudistuksen syntypaikka.

Esimerkiksi alle 30-vuotiaiden vähintään kolme kuukautta työttömänä olleiden pätkätyöllistämisen ja alle 20 hengen yritysten perusteettomien irtisanomisten vaikutuksista ei ole saatu kunnon tutkimustietoa etukäteen. Hallitus päätti esittää molempia uudistuksia kevään kehysriihessään.

– Tutkimuslaitoksien arviot tulevat vasta valmistelun loppuvaiheessa, eikä ennen, kuten loogista olisi.

Hallitus ei huomioi sitä kokemusta, mitä meillä on työpaikoilta käytännössä.

Lisää aiheesta

SAK:n hallitus kertoo seuraavansa tarkasti sekä työttömyysturvan karenssiuudistuksen eli aktiivimalli 2:n että kehysriihipäätösten valmistelua. Tällä hetkellä näyttää siltä, että lakiesitykset menevät lausuntokierrokselle kesällä ja eduskunnalle päätettäväksi heti syksyllä. Toistaiseksi hallitus on kutsunut työmarkkinajärjestöjä lähinnä kuulemaan muttei osallistumaan, keskusjärjestö kertoo.

– Hallitus ei huomioi sitä kokemusta, mitä meillä on työpaikoilta käytännössä. Kummassakin esityksessä on isoja riskejä nuorten syrjimiseen ja asiattomien irtisanomisten lisääntymiseen, Eloranta toteaa.

– Emme voi tehdä näistä muuta johtopäätöstä kuin, että lait yritetään saada voimaan tällä hallituskaudella välittämättä esitysten liian kevyestä ja yksipuolisesta valmistelusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE