Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Työnantajien ykkösmies soitteli presidentti Niinistölle – ”Sanoi, että nyt on pahat merkit kevääseen”

Presidentti Sauli Niinistö kiistää jälleen, että olisi painostanut energiayhtiö Fortumia Fennovoima-asiassa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Fortumilla oli oma intressi saada ostettua osakkeita venäläisestä vesivoimayhtiöstä, hän sanoi 70-vuotishaastattelussaan Yle Radio 1:lle. Tunnin kestäneessä haastattelussa käsiteltiin useita ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä.

Niinistö toisti haastattelussa jo aiemmin kertomansa siitä, että Fortum lähestyi häntä ja pyysi selvittämään, onko Venäjällä poliittista estettä asiaan. Hän kertoi keskustelleensa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa Fortumista ja välittäneensä yhtiön viestiä eteenpäin. Niinistön mukaan yhtiön muita investointeja Venäjällä ei käsitelty Putinin kanssa.

Aamulehden toimittajien Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen viime viikolla ilmestyneen Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjan pohjalta julkisuuteen nousi väite, että Niinistö olisi patistanut Fortumia Fennovoimaan.

Niinistö ei koe tukeneensa kiky-asiassa hallitusta

Niinistö kommentoi myös väitteitä siitä, että olisi puhunut työmarkkinajärjestöjen johtoa kilpailukykysopimuksen taakse loppuvuodesta 2015. Hän kertoi saaneensa pitkin syksyä viestejä, joissa pohdittiin, voisiko tilannetta auttaa, että presidentti puhuisi osapuolien kanssa.

– En koe tukeeni hallitusta. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies soitteli silloin tällöin ja sanoi, että nyt on pahat merkit kevääseen. Se ei kuulostanut korviini kovin hyvältä, hän sanoi.

– Ajattelin, että okei, jos minä jätän homman hoitamatta, ja keväällä on kovat riidat, tunnen pistoksen sydämessäni, hän lisää.

Niinistön mukaan hänen pääviestinsä tapaamisessa oli ”että sopikaa mitä tahansa, kunhan sovitte”.

Niinistö kertoo näkemyksensä olevan, että presidentillä ei tule olla liian mittavia valtaoikeuksia. Hän sanoo, että ei ole lähettänyt myllykirjeitä hallitukselle tai soitellut sisäpolitiikkaan liittyviä asioita.

– Se (sisäpolitiikka) on sen verran riitaista hommaa, että mitä kauempana, sen parempi, hän sanoi.

”Nato-jäsenyys on mahdollisuus”

Hiljattaista tapaamistaan Putinin kanssa Venäjän Sotshissa Niinistö kommentoi sanomalla, että Putin näyttää haluavan pyrkiä lähemmäksi Eurooppaa.

Niinistön mukaan Putinin pyrkimyksiä kuvastavat muun muassa sopuisat tapaamiset Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.

Presidentti Niinistön mukaan Itä-Ukrainassa on pyritty etenemään Minskin sopimuksen kautta, mutta viime aikoina prosessissa ei ole ”valoa näkynyt”. Venäjän kanta Krimin suhteen on myös pysynyt ennallaan.

– Tässä on ongelma, että Venäjällä ei voi olla kahta raidetta. Toinen, jossa sovinnollisesti haetaan talousyhteistyötä ja toinen, joka pysyy jumissa Ukrainassa, hän sanoi.

Niinistön mukaan Euroopan johtajien kahdenväliset tapaamiset Putinin kanssa eivät vahingoita EU:n yhteistä linjaa, kunhan unionin yhteisissä linjauksissa pysytään.

Nato-jäsenyydestä kysyttäessä Niinistö vastasi pitävänsä Nato-jäsenyyttä mahdollisuutena ja olevansa sen vuoksi nykyiseen hallitusohjelmaan tyytyväinen.

Niinistöltä kysyttiin myös Ruotsin ja Suomen lähestyvistä vaaleista ja Venäjän mahdollisista vaikutuspyrkimyksistä niihin. Niinistön mukaan Ruotsista ei ole kantautunut viitteitä, että Venäjä olisi pyrkinyt sekaantumaan syyskuun vaaleihin.

STT–SANNA RAITA-AHO

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE