Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

27.8.2019 12:00 ・ Päivitetty: 27.8.2019 10:00

”Työttömän on saatava keskittyä työn hakemiseen” – SAK uusisi palvelut ja karenssijärjestelmän Ruotsin mallin mukaan

Palkansaajakeskusjärjestö SAK esittää työttömien palvelujen uudistamista niin, että ne kannustavat omavalintaiseen työnhakuun ja opiskeluun. Järjestön mielestä työttömän on voitava keskittyä työnhakuun ilman pelkoa toimeentulon menetyksestä. Myös työttömän oikeudet ja velvollisuudet on saatava nykyistä paremmin tasapainoon.

Demokraatti

Demokraatti

SAK on ottanut mallia ehdotukseensa Ruotsin työttömien palveluista ja karenssijärjestelmästä.

Jokainen työtön on SAK:n mielestä tavattava henkilökohtaisesti työttömyyden alussa ja hänellä on oltava TE-toimistossa omavalmentaja, joka kannustaa ja tukee työn hakemista. Työllistymissuunnitelma räätälöidään vastaamaan työnhakijan tarpeita ja siinä voidaan sopia velvoittavasta työnhakutavoitteesta, jota TE-toimisto seuraa.

– Työllistymistä voidaan nopeuttaa kartoittamalla heti työttömyyden alussa huolellisesti työnhakijan tilanne ja esimerkiksi koulutuksen tarve. Työnhakutavoitteiden on oltava realistisia ja on luotettava siihen, että ihmiset osaavat itse päättää, mikä heille sopii parhaiten, johtaja Saana Siekkinen painottaa.

 ”Karenssit ovat nykyisellään kohtuuttomia.”

Siekkinen toteaa, että SAK:n esityksessä työtön hakee haluamiaan työpaikkoja ja velvoittavista työtarjouksista voidaan luopua.

– Työnhaun seurannan uudistaminen edellyttää koko karenssijärjestelmän uudistamista. Esimerkiksi työnhaun laiminlyönnistä ei jatkossa tulisi 60 tai 30 päivän karenssia, vaan Ruotsin malliin huomattavasti lievemmät karenssit ja ensin vain huomautus.

Lisää aiheesta

Siekkisen mukaan työttömyysturvan karenssit ovat nykyisellään kohtuuttomia ja pikemminkin estävät työn tekemistä kuin kannustavat siihen.

Hän muistuttaa, että edellisellä hallituskaudella säädettiin aktiivimalli, joka leikkasi työttömyysturvaa ja teki työttömien velvollisuudet vieläkin vaikeammin ymmärrettäviksi.

Ruotsissa palkkatuen käyttö on huomattavasti Suomea yleisempää.

SAK esittää palkkatukipäätösten ja maksatuksen nopeuttamista, kolmannen sektorin palkkatuen uudistamista ja vaikeasti työllistyvien palkkatuen enimmäismäärän korottamista 70 prosenttiin palkkakustannuksista.

Saana Siekkinen huomauttaa, että Ruotsissa palkkatuen käyttö on huomattavasti Suomea yleisempää ja yhteiskunnalla on aktiivisempi rooli työmarkkinoilla esimerkiksi osatyökykyisten työllistämisessä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU