Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Työväenmuseo juhlii itsenäistä Suomea

Työväenmuseo Werstaan näyttelyissä käsitellään itsenäisyyden juhlavuonna kansanvallan, vapauden ja vaikuttamisen teemoja. Vuosi huipentuu marraskuussa Vapauden museon avautumiseen, kun laki kahdeksan tunnin työpäivästä täyttää sata vuotta. Työväenmuseo Werstaan, Lenin-museon ja Kuurojen museon näyttelytarjonta ja ohjelmisto ovat vuonna 2017 ennätyksellisen laajoja.

Työväenmuseo Werstaalla 28. marraskuuta 2017 avattava Vapauden museo kertoo, miten Venäjän vallan alla eläneestä luokkayhteiskunnasta on sadassa vuodessa onnistuttu rakentamaan vapaa ja tasa-arvoinen hyvinvointivaltio.

Suurnäyttelyn näkökulma on tavallisen kansan kamppailuissa vapauden, itsenäisyyden ja hyvinvoinnin puolesta. Museo kannustaa myös pohtimaan, millaisia vapauksia tämän päivän Suomessa tarvitaan. Vapauden museota tukemalla suomalainen työväenliike juhlii itsenäistä Suomea, ja myös Suomi100 -juhlavuosi on kohdentanut siihen merkittävimmän tukensa Tampereella.

Osuustoiminnasta  juhlanäyttely

Vaikuttamisen ja yhteiskunnallisen muutoksen teemat ovat vahvasti esillä myös Werstaan muissa näyttelyissä. Ensimmäisenä avautuu 23. maaliskuuta edistysmielisen osuustoimintaliikkeen satavuotista historiaa muistava Oman liikkeen leivissä -juhlanäyttely.

Kansanvaltaisuuden ja osuustoiminnan nimeen vannonut E-liike oli huippuvuosinaan liike-elämän mahtitekijä, jonka palvelut ulottuivat kaupan ja tehdastyön lisäksi vakuutuksiin, rakentamiseen, ravintoloihin ja hotelleihin. Näyttelyn yhteistyökumppani on Osuuskunta Tradeka.

Amerikkalaisten lapsityöläisten elämää 1900-luvun alussa tarkasteleva Amerikan lapset -valokuvanäyttely avautuu Werstaalla 16. kesäkuuta. Koskettavassa näyttelyssä on esillä tutkivan valokuvaajan ja sosiologin Lewis Hinen vuosina 1908 ja 1924 ottamia dokumentaarisia valokuvia amerikkalaisen unelman rakentamisesta kaikessa raadollisuudessaan.

Joulukuussa avautuva Rana Plaza Fashion -näyttely kertoo puolestaan tekstiiliteollisuuden historian suurimmasta onnettomuudesta: 1100 kuolonuhria vaatineen Rana Plaza -tekstiilitehtaan romahduksesta. Valokuvaaja Søren Zeuthin selviytyjistä ja uhrien omaisista ottamia henkilömuotokuvia sekä onnettomuuspaikalta löytyneiden vaatteiden jäännöksiä on esillä 14. joulukuuta lähtien.

Ennätyksellisen runsas tarjonta

Työväenmuseo Werstaan tapahtumatarjonta on vuonna 2017 ennätyksellisen runsasta. Helmikuussa museolla on muun muassa Anneli Kannon ja Kristiina Harjulan ”Lahtaripaappani, punikkivaarini” -keskustelutilaisuus (7.2.) ja Elävän kirjallisuuden festivaali (18.2). Maaliskuussa Werstaalla pohditaan eettistä kuluttamista Mistä mun t-paita tulee? -tapahtumassa (4.3.) ja juhlitaan naistenpäivää Naiset soittaa ja laulaa -iltamissa (8.3.). Museolla vietetään tuttuun tapaan myös vappua (1.5.) ja Museoiden yötä (20.5.).

Kesän kohokohtia ovat runsas opastustarjonta, lapsille avautuva Osuuskauppa Vekara ja Tapahtumien yö (10.8.). Werstaan syyskausi käynnistyy Työväenkirjallisuuden päivällä (2.9.) ja Vapauden museon teemoja käsittelevällä Puheenvuoroja sadasta vuodesta -yleisöluentosarjalla.

Lokakuussa vietetään Tampereen päivää (1.10.) ja Kunnon työn päivää (7.10.). Itsenäisyyden juhlavuosivuosi huipentuu Vapauden museon avajaisiin (28.11.) ja itsenäisyyspäivän kansanjuhlaan (6.12.) Werstas on vuonna 2017 kaikille avoin ja maksuton museo.

Lenin-museolla Lokakuun vallankumous

Myös Lenin-museolla on edessään vilkas vuosi. Uudistuneesta Lenin-museosta on tullut lyhyessä ajassa yksi Tampereen kiinnostavimmista matkailukohteista, ja se on myös valittu Vuoden museo -kilpailun finalistiksi. Vuonna 2017 museon päänäyttely on auki normaalisti ja museossa järjestetään myös lukuisia tapahtumia.

Keväällä Lenin-museolla juhlitaan muun muassa Keisarinvallan kaatumisen juhlapäivää (15.3.) ja vappua. Totalitarismin uhreja muistetaan Mustan nauhan päivänä (23.8.) ja 7. marraskuuta liikutaan Lokakuun vallankumouksen tunnelmissa. Museo on Werstaan tapaan mukana myös Museoiden yön, Tapahtumien yön, Tampereen päivän ja Itsenäisyyspäivän vietossa. Lenin-museo on maksullinen matkailukohde, kuten ennenkin.

Helsingissä toimiva Kuurojen museo on osa Työväenmuseo Werstaan museoperhettä. Kuurojen museon näyttelyt ovat esillä Helsingin Haagassa sijaitsevassa Valkeassa talossa. Valkea talo on kuulojärjestöjen monitoimitalo. Museossa on esillä suomalaisen viittomakielen isän, Carl Oscar Malmin museohuone ja vuosittain vaihtuvia näyttelyitä.

Kuurojen kulttuuritoiminnasta kertova Viittomakielisen kulttuurin juhlaa! jatkuu elokuun loppuun saakka ja 25. syyskuuta avataan näyttely Kieli kuvissa. Se kertoo viittomakielen sanakirjoista, joilla on ollut tärkeä rooli kielen ja kuurojen identiteetin vahvistumisessa. Kuurojen museoon on vapaa pääsy.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE