Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ukraina odottaa saavansa aluksi 120-140 uudenaikaista taistelupanssarivaunua

Bundeswehr/Wikimedia Commons

Ukrainan armeija odottaa saavansa aluksi 120-140 uudenaikaista taistelupanssarivaunua länsimailta, kertoi Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tänään. Hän ei tarkentanut, koska tankkien on määrä saapua Ukrainaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Ensimmäisten joukossa olisi tulossa yhdysvaltalaisia Abrams-tankkeja, Saksan Leopard 2 -tankkeja, brittiläisiä Challenger 2 -vaunuja sekä Ranskalta Leclerc-tankkeja, Kuleba sanoi. Hänen mukaansa tankkeja toimittaisi kaikkiaan ainakin 12 maata.

Taistelupanssarivaunuja ovat julkisesti luvanneet toimittaa muiden muassa Yhdysvallat, Saksa, Puola, Espanja ja Norja. Myös Suomi tulee jollain tavalla olemaan mukana yhteistyössä, joka koskee Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan.

VENÄJÄN presidentti Vladimir Putin on hyväksynyt suunnitelman yhteisistä sotilaiden koulutuskeskuksista Valko-Venäjän kanssa. Tiistaina julkaistussa asetuksessa Putin valtuuttaa puolustus- ja ulkoministerin käymään keskustelut Valko-Venäjän kanssa ja allekirjoittamaan tarvittavat dokumentit.

Asetuksessa ei kerrota, kumpaan maahan keskukset perustetaan.

Valko-Venäjä on sallinut Venäjän käyttää aluettaan hyökkäyksiin Ukrainaan, mutta ei ole lähettänyt sotilaita Ukrainaan. Maiden välinen sotilasyhteistyö on kuitenkin lisääntynyt, ja lokakuussa Valko-Venäjä ilmoitti perustavansa yhteiset alueelliset joukot Venäjän kanssa.

Aikaisemmin tammikuussa Venäjä ja Valko-Venäjä aloittivat yhteiset ilmasotaharjoitukset, joiden on määrä päättyä keskiviikkona.

Venäjä yrittää edetä Donetskin alueella ja lyödä kiilan Ukrainan joukkojen väliin lähellä Bahmutin kaupunkia Itä-Ukrainassa, sanoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Venäjän joukot ovat kolmen päivän ajan tehneet tiedusteluiskuja lähellä Pavlivkan ja Vuhledarin kaupunkeja, mutta ovat Britannian puolustusministeriön mukaan nyt keskittämässä voimiaan suurempaan hyökkäykseen.

Venäjän joukot ovat edenneet alueella. Britannian puolustusministeriön mukaan joukkoja ei kuitenkaan ole riittävästi kunnolliseen läpimurtoon. Venäjä yritti edellisen kerran turhaan vallata Pavlivkan ja Vuhledarin marraskuussa.

MYÖS amerikkalaisen ajatushautomon Institute for the Study of War (ISW) mukaan Venäjä valmistelee suurempaa hyökkäystä Donbassin alueella.

Venäjä väitti tiistaina vallanneensa Bahmutin kaupungin pohjoispuolella sijaitsevan Blahodatnen kylän. Väitettä ei kyetty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Puola puolestaan ilmoitti tiistaina, ettei se käy neuvotteluja amerikkalaisten F-16-hävittäjien toimittamisesta Ukrainaan. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi jo maanantaina lehdistötilaisuudessa, ettei kannata hävittäjien toimittamista Venäjän hyökkäyssodalta puolustautuvalle Ukrainalle.

Biden ilmoitti samalla vierailevansa lähiaikoina Puolassa, joka on ollut keskeinen kauttakulkumaa Ukrainaan virranneelle länsimaiselle sotilasavulle.

“Ukraina käyttää kiellettyjä jalkaväkimiinoja”

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan Ukraina on kylvänyt raketeilla tuhansittain jalkaväkimiinoja Harkovan alueelle varsinkin Izjumin kaupungin ympäristöön Venäjän miehittämille alueille. Ukraina on allekirjoittanut miinat kieltävän sopimuksen.

-  Ukrainan joukot vaikuttavat kylväneen runsaasti maamiinoja Izjumin alueelle, mikä on aiheuttanut siviiliuhreja ja muodostaa jatkuvan riskin. Vaikka Venäjän joukot ovat toistuvasti käyttäneet henkilömiinoja ja syyllistyneet raakuuksiin ympäri maata, se ei oikeuta Ukrainan kiellettyjen aseiden käyttöä, sanoi järjestön edustaja Steve Goose.

HRW:n haastattelemien terveydenhuollon työntekijöiden mukaan ainakin 50:tä siviiliä on alueella hoidettu miinavammojen vuoksi. Joukossa oli ainakin viisi lasta. Liki puolelta uhreista jouduttiin amputoimaan jalka tai osa siitä.

HRW:n haastattelemien miinanraivaajien mukaan voi kestää vuosia ennen kuin kaikki miinat alueelta on saatu raivattua.

HRW vaati Ukrainaa tutkimaan sotilaiden miinojen käyttöä ja puuttumaan siihen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE