Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja: Koston kierre pitää katkaista Iranin ja Israelin väliltä

Lehtikuva / AFP
Iranilaiset riemuitsivat viikonloppuna Teheranin kaduilla Israelin-vastaisten iskujen alkamisesta.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Kimmo Kiljusen (sd) mielestä Iranin ja Israelin konfliktin laajentuminen on pysäytettävä.

Demokraatti

Demokraatti

Iran teki lauantain ja sunnuntain aikana satoja lennokki- ja ohjusiskuja Israeliin. Iskuihin liittyivät myös Iranin tukijat, kuten Jemenin huthikapinalliset.

Kiljunen sanoo tiedotteessaan tuomitsevansa jyrkästi Iranin hyökkäyksen. Vaikka iskut aiheuttivatkin vain pientä aineellista tuhoa, Kiljunen on huolissaan teon seurauksista.

Israelin asevoimat kertoo Iranin laukaisseen maaperältään yhteensä 300 ohjusta ja lennokkia kohti Israelia. Iran on uhannut kostavansa Israelin pääsiäisenä Syyrian konsulaattiin tekemän .

– Konfliktin eskalaatio on pysäytettävä ja koston kierre on saatava katkaistua, Kiljunen varoittaa tiedotteessaan.

IRAN katsoo olevansa oikeutettu kostamaan Israelin pääsiäisenä Iranin Syyrian-konsulaattiin tekemän iskun. Damaskokseen ammutut ohjukset surmasivat tuolloin iranilaistietojen mukaan 13 ihmistä, ja joukossa oli Iranin asevoimien korkeita upseereita. Konsulaattien tarkoituksellinen vahingoittaminen on kansainvälisten diplomatiasäännösten vastaista.

Israel pitää Irania vihollisenaan, koska maa tukee Israelia vastaan taistelevia palestiinalaisryhmiä sekä Libanonin Hizbollahia aseellisesti ja taloudellisesti.

Lisää aiheesta

– Tilanne vaatii pidättäytyvyyttä osapuolten välillä. Iran iskee Israeliin ensi kertaa omalta maaperältään, mikä kertoo välien kärjistymisestä äärimmilleen, toteaa Kimmo Kiljunen.

Viikonloppuna myös Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Jordania auttoivat Israelia pudottamalla matkalla olleita lennokkeja ja ohjuksia.

– Nyt on veitsen terällä, että tilanne saattaa laajeta laajamittaiseksi alueelliseksi sodaksi, minkä seuraukset ovat kansainvälisesti järkyttävät, Kiljunen sanoo tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE