Kotimaa
11.6.2019 17:08 ・ Päivitetty: 11.6.2019 17:08
Ulkopoliittinen instituutti ei saanut vielä uutta johtajaa – nimitys jäi pöydälle
Ulkopoliittisen instituutin (Upi) uuden johtajan nimitys jätettiin tiistaina hallituksen kokouksessa pöydälle.
Upin hallitus aikoo teettää ulkopuolisen tieteellisen arvion johtajan paikkaa tavoittelevien tutkimustoiminnasta, instituutti kertoo lyhyessä tiedotteessa. Arvio pyydetään kolmesta haastatellusta hakijasta.
Hallituksen keskuudestaan valitsema nimitystyöryhmä oli STT:n tietojen mukaan esittänyt johtajan tehtävään Juha Jokelaa, joka on parhaillaan yksi Upin ohjelmajohtajista.
Johtajanimityksestä kiisteltiin tutkimuslaitoksen hallituksen sisällä jo ennen tiistain valintakokousta.
STT:n tietojen mukaan osaa hallituksen jäsenistä on ihmetyttänyt esimerkiksi se, että hallituksen keskuudestaan valitsema nimitystyöryhmä oli tiettävästi pyytänyt väistyvää johtajaa Teija Tiilikaista arvioimaan lausunnossa seuraajakandidaattejaan.
Tiilikainen on kahden hakijan, Upissa ohjelmajohtajina toimivien Jokelan ja Mika Aaltolan, nykyinen esimies.
Upin hallituksen jäsen, entinen suurlähettiläs René Nyberg sanoi aiemmin STT:lle pitävänsä lausunnon pyytämistä Tiilikaiselta valitsevan hallintokäytännön vastaisena ja eettisesti ongelmallisena. Tiilikaisen lausunto oli määrä jakaa hallituksen jäsenille vasta tiistain kokouksessa. Upin hallituksessa on yhdeksän jäsentä.
Lisää aiheesta
Jotkut hallituksen jäsenistä ovat kritisoineet valintaprosessia läpinäkyvyyden puutteesta ja olleet huolissaan siitä, onko hallintomenettelylain mukainen hakijoiden yhdenvertainen kohtelu toteutunut prosessissa. Heidän mielestään hakijoiden vertailussa olisi pitänyt käyttää ulkopuolista arvioijaa.
Nimitysryhmä haastatteli neljästä johtajan tehtävää hakeneesta kolme. Myöhemmin Upin hallitus sai puolen tunnin keskusteluajan haastateltujen hakijoiden kanssa.
Teija Tiilikainen ei aiemmin halunnut kommentoida STT:lle seuraajansa valintaa tai mahdollista rooliaan lausunnonantajana. Myös Upin hallituksen puheenjohtaja, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonen kieltäytyi tuolloin kommentoimasta asiaa STT:lle prosessin keskeneräisyyteen vedoten.
Johtajaksi neljä hakijaa
Tutkimuslaitoksen sisältä paikkaa hakeneiden Aaltolan ja Jokelan lisäksi johtajan paikkaa ovat hakeneet myös Tampereen yliopiston Jean Monnet -professorina aiemmin toiminut Hanna Ojanen ja NIVA-instituutin johtaja Birgitta Forsström. Heistä Ojanen kutsuttiin haastatteluun.
Paikka vapautuu ensi vuoden alussa, kun instituutin nykyinen johtaja Tiilikainen jättää tehtävänsä kahden toimikauden jälkeen. Johtaja valitaan viideksi vuodeksi kerrallaan, ja hän voi jatkaa korkeintaan kaksi toimikautta.
Ulkopoliittinen instituutti on tutkimuslaitos, joka saa merkittävän osan rahoituksestaan valtiolta.
STT–MARI AREVA
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
13.6.2018 04:10
Suomessa kuullaan tänään Ranskan perustuslakineuvoston puheenjohtajaa
Kotimaa
19.10.2017 11:01
Turun iskun seuraus: Hallitus asetti tutkintaryhmän – selvittää keinoja vastaavien tragedioiden estämiseksi
Politiikka
4.1.2017 15:27
Lipponen jyrähtää Ruotsille Nord Stream 2:sta T&T:ssä: Suomella ei ole mitään vaikeuksia
Politiikka
1.11.2016 20:05
Ulkopoliittinen instituutti ei pärjää pohjoismaisille kilpailijoilleen