Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

UPM:n voimalaitokset pyörivät rikkureilla – Paperiliiton Vanhala: “En tiedä varmuudella, keitä he ovat, mutta meidän rivimme ovat suorat”

Nora Vilva

– Kyllä meidän työntekijämme ihmettelevät, mitä pahaa he ovat yhtiölle tehneet, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala kuvaa tunnelmia metsäyhtiö UPM:n tehtailla.

Marja Luumi

Demokraatti

Paperiliiton hallitus ilmoitti tänään jatkavansa lakkoa UPM:n työpaikoilla kahdella viikolla. Lauantaina alkanut lakko jatkuu 5. helmikuuta saakka, ellei sopimusta työehdoista ole sitä ennen saada sovituksi.

Alun perin lakon oli määrä jatkua 22. tammikuuta asti. Lakossa ovat olleet mukana myös Sähköliitto ja STTK:lainen Ammattiliitto Pro. Vanhalan mukaan niiden jatkotoimista odotetaan tietoa myöhemmin.

Hän toteaa, että paperiliittolaisten lakkorintama on pysynyt sataprosenttisesti.

– Meidän rivimme ovat suorat ja pakka hyvin tiivis. Se johtuu siitäkin, että UPM on ainoa yhtiö, joka on ilman sopimusta metsäteollisuudessa. Nyt kun Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat ovat saaneet aikaan neuvottelutuloksen, kyllä meidän työntekijämme ihmettelevät, mikä saa UPM:n käyttäytymään näin.

Hän toivoo, että teknologiateollisuudessa häämöttävä sopu avaisi UPM:nkin silmiä.

– Kaikki syntyvät sopimukset ovat hyvä asia. Kun yhdelle yhtiölle ei sopiminen maita, se poikkeaa tällä hetkellä kokonaisuudessaan suomalaisesta työmarkkinamaailmasta. UPM:n pitäisi nähdä, että kaikki, jotka pystyvät sopimaan, pärjäävät. Tuotanto pyörii.

Lisää aiheesta

“UPM ei vastaa meille muuta kuin, että “ei käy”.

UPM on ilmoittanut aiemmin, että se hakee viittä liiketoimialakohtaista työehtosopimusta yhden yrityskohtaisen sijaan. Vanhala huomauttaa, että Paperiliitto on esittänyt yhtiölle omat tavoitteensa työehtosopimuksesta.

– Olemme rakentaneet UPM:lle ihan omanlaisensa työehtosopimuksen. UPM ei vastaa meille muuta kuin, että “ei käy”. Yhtiö ei esitä mitään omaa vaihtoehtoaan. UPM ei pysty esittämään edes yhtä listaa, mitä se haluaa, millainen työehtosopimuksen pitäisi olla. Se tässä haittaa neuvotteluja.

Vanhalan mukaan näköpiirissä ei ole pääsyä saman pöydän ääreen. Paperiliitto on kutsunut maanantaiksi UPM:n kaikki pääluottamusmiehet koolle miettimään ulospääsyä tilanteesta.

– Mutta meidän on mahdoton edetä UPM:n kanssa, kun yhtiö ei pysty esittämään omia tavoitteitaan, on niitä sitten yksi tai viisi. Koen sen erittäin epäreiluna, koska me olemme oman esityksemme antaneet.

Mikä valmius Paperiliitolla on jatkaa edelleen lakkoa helmikuun alusta eteenpäin, hamaan tappiin saakka? Vanhala vastaa:

– Lakkoon ei mennä se mielessä, että se olisi pysyvä olotila. Lakolla halutaan nopeuttaa sopimuksen syntymistä. Toivon, että UPM alkaa nyt kirjoittamaan niitä tavoitteitaan pikkuhiljaa ja tekemään työehtosopimusesityksiä. Toivomme totta kai, että lakkoa ei tarvitse jatkaa ja sopimus saadaan aikaiseksi.

“Vaadimme, että rikkurit lähtevät, kun meidän väkemme astuu sisään.”

Lakot sulkivat myös UPM:n tehtaiden yhteydessä toimivia voimaloita, jotka tuottavat lämpöä kaupunkien kaukolämpöverkkoon. Vanhala ei ole kuullut, että lämmön tuotannossa olisi ollut ongelmia tähän asti.

– Rikkurivoimallahan UPM on voimalaitoksia pyörittänyt. Sitä me emme katso hyvällä.

Vanhala ei varmuudella tiedä, keitä nämä rikkurit ovat. Hänen mukaansa ainakin Kaukaan tehtaalle Lappeenrantaan on oikein tuotu joitakin rikkureita, joiden taustaa ei ole ainakaan toistaiseksi pystytty selvittämään.

Paperiliiton puheenjohtaja korostaa, että liiton jäsenet ovat valmiita työskentelemään kaukolämpökeskuksissa vanhan työehtosopimuksen pohjalta siksi aikaa, kunnes lakko on ohi. UPM:lle tämä ei ole käynyt.

– Pitäähän meillä joku sopimus olla. Molempien on otettava askeleita, jos halutaan ihmisten menevän lakonalaisiin töihin. Ja totta kai me vaadimme, että rikkurit lähtevät, kun meidän väkemme astuu sisään, Vanhala painottaa.

Hän myös huomauttaa, että harvoin ay-liike on valmis neuvottelemaan, jos rikkurit ovat töissä.

Paperiliitto kertoo myös antavansa Helsingin käräjäoikeudelle oman vastauksensa 12. tammikuuta mennessä UPM:n turvaamistoimihakemukseen.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi 29. joulukuuta UPM:n vaatimuksen lakkorajoja koskevasta väliaikaisesta turvaamistoimesta, koska sen mielestä Paperiliittoa pitää kuulla ensin. UPM vaati, että käräjäoikeus määräisi Paperiliiton asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeät toiminnot rajataan lakon ulkopuolelle ilman, että Paperiliitolle varataan tilaisuutta tulla kuulluksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE