Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

USA:n vaalit: Tutkija äityi jo rukoilemaan – “Herra, anna vaalituloksen olla selkeä”

Hillary Clinton vai Donald Trump? Kuuma kysymys ratkeaa ensi yönä.

– Tässä vaiheessa on vain viisainta yhtyä vanhaan rukoukseen: Herra, anna vaalin tuloksen olla selkeä. Näin mukailee vanhaa vitsiä Tampereen yliopistossa Fulbright-tutkijana vieraileva Peter Miller.

Yleensä hävinnyt ehdokas pitää puheen, jossa hän kiittää kannattajiaan, vaalityöntekijöitään ja perhettään. Hän onnittelee voittajaa ja lausuu muutaman kohteliaisuuden vaalikamppailusta ja toteaa, että seuraavaksi on aika rakentaa maan yhtenäistä tulevaisuutta.

Jos vaalin tulos on niin tiukka, että tulosta ei voida julistaa, voi pahimmillaan olla käsissä perustuslaillinen kriisi, sanoo Miller. Kummankaan osapuolen ei ole järkeä tunnustaa tappiotaan, vaan edessä voi olla pitkään kestäviä tarkistuslaskentoja.

Tällainen tilanne oli vuoden 2000 presidentinvaaleissa, jolloin Floridan osavaltion tulos oli pitkään niin epäselvä, että pattitilanteen ratkaisi Yhdysvaltain korkein oikeus ja George W. Bush julistettiin voittajaksi.

Korkeimman oikeuden kokoonpano on yhdeksän tuomaria, mutta tällä hetkellä nimitystilanne on auki ja tuomareita on vain kahdeksan. Siksi on teoriassa mahdollista, että korkein oikeus äänestäisi ratkaisusta ja päätyisi tulokseen 4–4.

– Tällöin kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, Miller sanoo.

Jos Trump häviää

Lisää aiheesta

Todennäköisempi vaihtoehto on, että vaalin tulos ratkeaa keskiviikkona Suomen aikaa.

Jos republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump häviää Yhdysvaltain vaalit, on epäselvää, noudattaako hän vakiintunutta tapaa ja tunnustaa tappionsa, arvioi Amcham Finlandin toimitusjohtaja Kristiina Helenius. Trumpin aiemmat lausunnot mahdollisen tappion hyväksymisestä ovat olleet arvoituksellisia ja epäselviä.

– Trump on linjaton ja periaatteeton ja sanoo sen, mikä sillä hetkellä tuottaa toivotun tuloksen.

– Hänelle on yksi hailee päästäänkö maata kehittämään. Hänen intressissään on, että hajaannus jatkuu, Helenius sanoo.
On mahdollista, että republikaanisen puolueen koneisto tarttuisi tappion hetkellä ohjiin ja “kaappaisi” tilanteen haltuunsa ja siistisi Trumpin suun.

– Kampanja antaisi nuotit ja sanoisi, että nyt menet ja sanot näin, koska republikaanisen puolueen kohtalo ja arvokkuus ovat pelissä.
Trumpilla itsellään olisi myös tilaisuus nousta likaisen vaalitaistelun yläpuolelle.

– Hänellä on kaikki avaimet sanoa, että nyt pulinat pois, jos hän haluaisi käyttää suosionsa oikealla tavalla.
Peter Miller muistuttaa, että kampanja on hyvin ehdokasvetoinen eikä puolueella ole keinoa pakottaa ehdokasta toimimaan tietyllä tavalla, vaikka se siihen painostaisikin.

Mimma Lehtovaara

 

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE