Ulkomaat
16.3.2019 07:10 ・ Päivitetty: 20.3.2019 07:00
Uuden-Seelannin moskeijaiskuista epäilty 28-vuotias mies käyttäytyi uhmakkaasti oikeussalissa
Uuden-Seelannin moskeija-ampumisista epäilty mies tuotiin Christchurchin kaupungissa oikeuden eteen lauantaiaamuna paikallista aikaa.
Valkoiseen vanginasuun puettu 28-vuotias mies tuli oikeuden eteen käsiraudoissa ja kolmen poliisin saattelemana. Murhasta syytteet saanut australialaissyntyinen mies teki oikeussalissa valkoista ylivaltaa kuvaavan käsiliikkeen ja kääntyi aika ajoin katsomaan oikeussaliin kokoontunutta mediaa. Yleisöä ei päästetty saliin turvallisuussyistä.
Mies ei vaatinut pääsyä vapaaksi takuita vastaan ja pysyy pidätettynä. Asiaa käsitellään seuraavan kerran oikeudessa 5. huhtikuuta. Uuden-Seelannin poliisi kertoi Twitterissä, että miestä kohtaan ollaan nostamassa lisää syytteitä.
Ainakin 49 ihmistä sai perjantaina surmansa joukkoampumisessa kahdessa moskeijassa Christchurchissa. Haavoittuneita on kymmeniä. Al-noorin ja Linwoodin moskeijoihin hyökättiin perjantairukousten aikaan.
Haavoittuneiden joukossa on kaksivuotias poika ja neljävuotias tyttö, jotka ovat kriittisessä tilassa. Christchurchin sairaalassa lääkärit ovat hoitaneet läpi yön iskun uhreja 12 leikkaussalissa.
Epäillyn lisäksi myös kaksi muuta ihmistä on pidätettynä.
Pääministeri aikoo kiristää aselakeja
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern aikoo kiristää maan aselakeja moskeija-ampumisten jälkeen. Hänen mukaansa epäillyllä ampujalla oli aseenkantolupa ja pieni arsenaali tuliaseita. Ardern kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.
Pääministeri myös nosti esiin, että Uuden-Seelannin aselakeja on yritetty uudistaa 2000-luvulla. Hänen mukaansa myös puoliautomaattiaseiden kieltämistä on harkittu. Ampujalla oli muun muassa puoliautomaattiaseita.
Ardernin mukaan epäilty ampuja tai muut pidätetyt eivät ole olleet Uuden-Seelannin tai Australian tiedustelupalvelujen tai poliisin seurannassa.
Poliisi kertoi saaneensa ampujan kiinni 36 minuutin kuluttua ensimmäisestä soitosta.
Pääministeri sanoi lehdistötilaisuudessa, että uhrit ovat kotoisin eri puolilta maailmaa. Joukossa on Pakistanin, Turkin, Saudi-Arabian, Bangladeshin, Indonesian ja Malesian kansalaisia.
Yksi Saudi-Arabian ja kaksi Jordanian kansalaista on kuollut, ja viisi pakistanilaista on kadoksissa.
Pääministeri on matkustanut Christchurchiin, jossa hän on tavannut iskusta selviytyneitä. Päänsä mustalla huivilla peittänyt pääministeri vieraili oppilaitoksessa, josta on muodostunut kokoontumispaikka iskun uhreille ja heidän omaisilleen.
Somalialaista alkuperää oleva uusiseelantilainen Sahra Ahmed kertoi liikuttuneensa pääministerin eleestä.
– Se merkitsi paljon. Se oli yksi tapa sanoa, että olen kanssanne, Ahmed sanoi uutistoimisto AFP:lle.
”Rakastamme tätä maata”
Iskuhetkellä moskeijassa rukouksia johtanut imaami sanoo, että muslimiyhteisön rakkaus Uutta-Seelantia kohtaan ei järky iskun vuoksi.
– Rakastamme yhä tätä maata, imaami Abdul Halim sanoi.
Halim kuvaili, kuinka moskeijassa kaikuneet laukaukset muuttivat perjantairukoukset huudoksi, verilöylyksi ja kuolemaksi. Kaikki heittäytyivät lattialle ja osa naisista alkoi itkeä. Jotkut kuolivat heti.
Halimin mukaan Uuden-Seelannin muslimit tuntevat maan yhä kodikseen. Hän sanoo valtaosan uusiseelantilaisista olevan hyvin kiinnostuneita tukemaan muslimeja. Hän mainitsi esimerkkinä lauantaina sattuneen tapauksen, kun tuntemattomat ihmiset olivat tulleet halaamaan häntä.
– He antoivat ison halauksen ja osoittivat solidaarisuutta. Tämä on hyvin tärkeää.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.