Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Ulkomaat

24.7.2025 09:36 ・ Päivitetty: 24.7.2025 10:23

Uutistoimisto AFP: Emme aio katsoa vierestä toimittajiemme kuolemista nälkään Gazassa

LEHTIKUVA / AFP / OMAR AL-QATTAA
Mielenosoittajia ja toimittajia Gazan kaistalla Rimalin alueella 19. heinäkuuta. Lähes sata kansainvälistä järjestöä on julkaissut vetoomuksen, jossa ne varoittavat nälänhädästä Gazassa.

Uutistoimisto AFP:n toimittajat varoittavat tiedotteessa, että viimeisetkin AFP:lle työskentelevät journalistit Gazassa kuolevat ilman välitöntä puuttumista tilanteeseen. Myös joukko kansainvälisiä uutismedioita vaatii Israelia sallimaan ruoka-avun sekä riippumattomien toimittajien pääsyn Gazaan ja sieltä pois.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Kieltäydymme katsomasta vierestä, kun he kuolevat, sanoo uutistoimisto AFP:n toimittajakunnan yhdistys Societe des Journalistes (SDJ).

Uutistoimisto AFP on keskeinen lähde myös STT:n uutisille Gazasta.

Toimittajayhdistyksen tiedotteen mukaan AFP maksaa uutistoimiston kanssa alueella yhteistyötä tekeville journalisteille kuukausipalkkaa, joka ei kuitenkaan riitä kattamaan hintojen nousua. Kaikesta on myös puutetta.

SDJ kertoo, ettei AFP voi enää käyttää alueella ajoneuvoa, minkä lisäksi polttoaineesta on pulaa.

-  Autolla kulkeminen altistaisi toimittajat Israelin ilmaiskujen kohteeksi. Siksi AFP:n toimittajat kulkevat jalan tai aasin vetämillä kärryillä, tiedotteessa kerrotaan.

NÄLÄN vuoksi moni toimittajista ei kykene enää liikkumaan Gazan kaistalla työtehtävissä. SDJ:n mukaan tilanne alueella heikkenee.

Lisää aiheesta

-  Näemme, kun heidän tilanteensa pahenee. He ovat nuoria, ja heidän voimansa ovat ehtymässä, tiedotteessa sanotaan.

SDJ:n mukaan AFP on työskennellyt viime aikoina Gazan alueella yhden kirjoittavan freelancetoimittajan sekä useiden kuva- ja videotoimittajien kanssa.

-  Sen jälkeen, kun AFP perustettiin vuonna 1944, toimittajiamme on kuollut konflikteissa – – mutta yksikään meistä ei muista, että olisimme joutuneet katsomaan kollegoidemme kuolevan nälkään.

AFP:N johto jakaa toimituskuntansa huolen henkilöstön järkyttävästä tilanteesta Gazan alueella, sanotaan lausunnossa.

Viime vuonna AFP onnistui evakuoimaan Gazasta kahdeksan työntekijäänsä perheineen. Nyt uutistoimisto ryhtyy evakuoimaan myös freelancehenkilöstöä siitä huolimatta, että tiukasti saarretulta alueelta poistuminen on äärimmäisen vaikeaa, lausunnossa kerrotaan.

Israel on kieltänyt kaikkien kansainvälisten toimittajien pääsyn Gazan kaistalle jo lähes kahden vuoden ajan. AFP kehottaa Israelia sallimaan evakuoinnit.

JOUKKO kansainvälisiä huippumedioita vaatii Israelia päästämään toimittajiaan Gazaan ja ilmaisevat huolensa Gazan toimittajien kärsimästä puutteesta.

Yhteisen lausunnon asiasta ovat julkaisseet Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä uutistoimistot AFP, AP sekä Reuters.

-  Nämä riippumattomat toimittajat ovat olleet useiden kuukausien ajan maailman silmät ja korvat Gazassa. He kohtaavat nyt samoja ankaria olosuhteita kuin ne, joista he raportoivat, yhteislausunnossa sanotaan.

Uutismediat kertovat, että Gazan alueen toimittajat eivät enenevissä määrin pysty ruokkimaan itseään tai perheitään.

-  Toimittajat kohtaavat monenlaista puutetta ja vaikeuksia sota-alueilla. Olemme syvästi huolissamme siitä, että nälänhätä on nyt yksi niistä.

UUTISMEDIAT kehottavat Israelin viranomaisia sallimaan toimittajien liikkumisen Gazaan ja sieltä pois.

-  On tärkeää, että riittävät elintarvikkeet tavoittavat ihmiset alueella, lausunnossa sanotaan.

Gazan alueen nälänhätä on syventynyt ja aliravitsemukseen kuolleiden määrä kasvaa jatkuvasti, YK:n hätäaputoimisto (OCHA) sanoi eilisessä Gazaa koskevassa tilannepäivityksessään.

Yli kaksi miljoonaa Gazan alueen ihmistä on ahdettu alle 45 neliökilometrin alueelle, OCHA kertoo. Israelin asevoimien toiminta-alue ja evakuointikehotusten alaiset alueet kattavat nyt noin 88 prosenttia Gazan pinta-alasta.

Juttua päivitetty klo 13.22: lisätty kansainvälisten medioiden yhteislausunnon tiedot.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU