Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Uutuuskirja: Sipilällä sietämättömän pitkä vastaamattomien kysymysten lista – Ylen toimittaja vertaa keskustaa lähipizzeriaan

Puheenjohtaja Juha Sipilä (kesk.) pitämässä linjapuhetta keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Turussa 24. marraskuuta 2018.

Tänään ilmestynyt kirja Keskustan valtakunta – Kertomus rahasta, vallasta ja korruptiosta (Into) paneutuu tutkivan journalismin ottein ja osin poleemisin värein keskustalaisen poliittisen piirin vallankäyttöön ja rahan liikkeisiin.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Kirjan taustalla ovat Ylen toimittaja Jyri Hänninen ja vapaa toimittaja Jarno Liski, kummatkin tutkivan journalismin suomalaisia kärkinimiä.

Kirja on summaava ja keskustalaisittain ei-niin-mukavasta-kulmasta kuvaa piirtävä. ”Keskustalla on pimeä puolensa”, Jyri Hänninen kuvaakin kirjan loppuluvussa. 

Kirjan tekijöiden artikkeleilla keskustan vaaliraha-asioita, Nuorisosäätiön kuvioita sekä pääministeriksi nousseen yrittäjä Juha Sipilän takavuosien bisneskuvioita, omistuksia ja toimintaa on jo ruodittu mediassa. Tosin kirjoittajien mielestä aivan liian vähän.

Jarno Liski kirjoittaa, että vaikka Sipilän historiasta ei ole löytynyt mitään lainvastaista, on vastaamattomien kysymysten lista kasvanut sietämättömän pitkäksi.

Tosin juuri tänään Sipilä on vastannut Uudelle Suomelle kirjassa esitettyihin epäilyksiin liittyen erääseen yrityskauppaan 1990-luvulla.

– Tämä on tarkoitushakuista, tässä vaalien alla tulee varmaan olemaan kaiken näköistä, Sipilä muun muassa sanoi.

“Puolue haluaa ottaa etäisyyttä Nuorisosäätiöön.”

Sen sijaan keskustataustaisen Nuorisosäätiön entisiä johtajia epäillään rikoksista, joten keskustaan linkittyvät ikävät kuviot pysyvät pinnalla tulevinakin vuosina. Varmaa on, että juuri vaalien alle nimenomaan keskustaan keskittyvää kirjaa ei olisi muistuttamaan toivottu.

”Keskustan puoluekonttorilla Nuorisosäätiön uusia seikkailuita on seurattu kauhunsekaisin tuntein. Apollonkaudulla on tehty selvä strategia: puolue haluaa ottaa etäisyyttä Nuorisosäätiöön, koska se ei kestä enää uusia sotkuja”, kirjailijat summaavat.

”Likainen puolueraha on kiertänyt keskustassa ja muissa puolueissa perinteisesti yhdistysten kautta. Syy yhdistysten käyttöön on muun muassa siinä, että yhdistysten velvollisuudet luovuttaa tilinpäätöksensä tai muita taloudellisia tietoja ovat löyhemmät kuin yrityksillä. Vanha keskustalainen totuus on, että jos haluaa välttää vankilan, kannattaa raha kierrättää yrityksen sijaan säätiön tai yhdistyksen kautta.”

”Keskustan hallituskautta on leimannut hiljaisuus veroparatiiseihin liittyvissä asioissa.”

Kirja ei anna ylevää kuvaa pääministeri Sipilän toiminnasta veroparatiisien ja verovälttelyn kitkennästä poliittisella tasolla hallituksen johdossa. Jyri Hänninen näkeekin, ettei taannoiselta oppositiojohtaja Sipilältä juuri heruisi ymmärrystä nykyiselle pääministeri Juha Sipilälle.

Esiin nousee muun muassa verosuunnittelua helpottavan tasevapautussäännöksen salliminen, jota oppositiosta SDP:n kansanedustaja Timo Harakka on kritisoinut.

”Keskustan hallituskautta on leimannut hiljaisuus veroparatiiseihin ja harmaaseen talouteen liittyvissä asioissa. Vaalikauden aluksi hallitus ilmoitti leikkaavansa harmaan talouden selvittämiseen osoitettuja määrärahoja. Kun asiasta nousi huuto ja haloo, hallitus esti jälleen kerran peruutusvaiheen. Leikkauksista luovuttiin, mutta resursseja oli turha odottaa”, Hänninen kirjoittaa.

Kirja perkaa kriittisesti myös entisen keskustalaisen pääministerin Esko Ahon toimintaa. Aho on toiminut viime vuodet hallituksen puheenjohtajana idänkauppaa edistävässä East Office Finlandissa ja sittemmin noussut myös venäläisen Sperbankin hallitukseen. Kirjan väitteen mukaan Aholla olisi ollut roolia myös Fennovoiman ydinvoimalahankkeen juoksutuksessa, vaikka hän ei muodollisesti yhtään päätöstä tehnyt.

”Ajanut monessa asiassa kokoomuksen ohi oikealta.”

Kirjan poleemisuus on vahvimmillaan sen loppuluvussa. Siitä vastaa Yleisradion toimittaja Jyri Hänninen.

Hännisen mielestä ”marraskuussa 2018” näyttää siltä, että keskusta on matkalla kohti vaalitappiota ja oppositioon.

”Kesällä 2019 Sipilä todennäköisesti jättää keskustan puoluejohtajan paikan. On vaikea kuvitella, että hänellä riittäisi virtaa olla haastamassa hallitusta seuraavan neljän vuoden ajan”, Hänninen uskoo.

Hän tosin myös katsoo, että taloudellisilla mittareilla hallituksen tulos ei ole huono, vaikkakin voi väitellä, johtuuko tulos hallituksesta vai maailmantalouden piristymisestä.

Hännisen mukaan Sipilän aikana keskusta on ajanut monessa asiassa kokoomuksen ohi oikealta.

”Keskusta on kuin lähipizzeria: koskaan ei tiedä varmaksi, mitä sitä tuli tilattua.”

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE